Bakgrunn: Henrik Bjørnstad gjør comeback! 

Mandag slapp VG sjokk-nyheten om at Henrik Bjørnstad har gjort comeback. Han har fått gnisten tilbake igjen og har nå gitt seg selv tre år med knallhard satsing for å komme seg tilbake til gamle høyder. 

Det var en strålende glad 38-åring på den andre siden av telefonrøret da Norsk Golf ringte ham mandag ettermiddag. Da hadde han nettopp fullført 18 hull på Miklagard sammen med Peter Kaensche.

– Følelsen jeg har nå, er i grunn identisk med den jeg hadde da jeg kom tilbake i 2005. Jeg tenker på golf absolutt hele tiden og har fått tilbake den barnslige gleden. Jeg gleder meg til å trene hver dag, og jeg trener hele dagen. Det er rett og slett ordentlig moro. Det føles helt vilt å være tilbake igjen, gliser Bjørnstad.

Spiller mid-am-NM og Norgescup

Bjørnstad har nesten ikke tatt i en golfkølle de siste årene, men gravde nylig frem bagen fra garasjen da han ble med sønnene sine på golf-leir på Drøbak.

Etter dette har Bjørnstad trent hver eneste dag i tre uker – og spillet blir bare bedre og bedre.

Jeg føler fortsatt at jeg har mer å gi, og at jeg har noe uoppgjort

Henrik Bjørnstad

– Det begynte å skje ting i hodet mitt etter å ha blitt med gutta mine på golfbanen. Jeg begynte å se på golfvideoer på Netflix, gamle turneringer på YouTube, jeg slukte alt. Jeg har tenkt på golf i mange uker nå. Jeg føler fortsatt at jeg har mer å gi, og at jeg har noe uoppgjort. Når den tanken først kommer, så forsvinner den ikke, sier Bjørnstad, som allerede har meldt seg på første steg av europatour-kvalifiseringen i Østerrike 19. september.

Innen den tid får du muligheten til å se ham på Miklagard Golfklubb allerede førstkommende helg under mid-am-NM på Miklagard, og deretter helgen etter i Norgescup på Hauger Golfklubb.

I en tid der norske golfentusiaster er nærmest sulteforet på gode prestasjoner på touren på herresiden, blir det mange som kommer til å følge spent med når Bjørnstad pegger opp i turnering igjen for første gang på syv år.

Selv er han ganske avslappet:

– Jeg skal være veldig forsiktig med å gå for fort frem. Jeg har ikke spilt turnering på syv år, og det er en veldig lang vei jeg nå skal gå. Jeg prøver å skru ned forventningene mine litt, og jeg ser det fortsatt som et ordentlig «langskudd» at jeg skal kunne klare å komme meg gjennom europatour-kvalifiseringen allerede i år. Jeg tenker langsiktig. Dette skal ikke bli noe blaff.

– Har ikke nivået ute på touren blitt veldig mye høyere siden du la opp?

– Den største forskjellen er at de helt oppe i toppen slår lenger og spiller mer aggressivt. Men jevnt over har det ikke vært noen avskrekkende fremskritt. Som kommentator får jeg fulgt veldig mye med på golf og gått gjennom mye statistikk. Her om dagen sjekket jeg snittscoren til 18.-plassen på Web.com Tour, som er den samme plasseringen jeg endte på da jeg kvalifiserte meg til PGA-touren i 2009. Snittscoren er på desimalen identisk med hva min snittscore var den gang. 

– Jeg vet hva som venter meg og hva som trengs, ettersom jeg har spilt på alle nivåene der ute. Men veien frem er lang. Nå må jeg aller først bare vende meg til å spille turnering igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad i hardtrening på Miklagard mandag. (Skjermdump: VGTV)

Bjørnstad sier at selv om han uttalte til VG at han har gitt seg selv tre år med hard satsing, har han ikke satt 2021 som en endelig deadline for å komme seg ut på en av de største tourene.

– Mange spillere har hatt sin beste del av karrieren i 40-årene. Dette er første gang i min golfkarriere at jeg føler meg litt gammel, men det er i grunn greit. Jeg har mye mer rutine og et mer modent hode nå.

– Bare i løpet av de tre ukene jeg har trent, har jeg  kommet veldig langt. I dag har jeg vært på Miklagard siden klokka åtte og testet spillet mitt ordentlig. Frem til i dag har jeg bare spilt Drøbak, Soon og Dynekilen. Jeg fikk sjokk de første hullene på Miklagard. Jeg har ikke sett en så bra bane som dette på syv år. For meg var treningsrunden i dag en turnering. Jeg «grindet» alt jeg kunne og kom meg i mål på én under par fra back-tee. Jeg er kjempehappy med hvordan jeg spilte, og jeg føler jeg er på rett vei!

Bjørnstad fikk også tatt seg en tur innom verkstedet til køllemaker Tom Horley for å sjekke ut litt nye golfkøller.

– Jeg har skjønt at det har kommet noen nye modeller siden TaylorMade R9-driveren min, haha!

Jobber med svakheter

De siste dagene har han brukt Drøbak GKs pro Jim McGowan som sparringspartner mens han har jobbet med svingen sin, men Bjørnstad sier han stort sett kommer til å jobbe alene i tiden fremover – slik han også har gjort store deler av karrieren.

Jeg kommer ikke bare til å kjøre på med det gamle og tro at det holder. Jeg må virkelig utvikle meg som golfspiller og heve de delene av spillet som har vært for svake tidligere i karrieren

Henrik Bjørnstad

Han sier det imidlertid blir noen ting han kommer til å gjøre annerledes sammenliknet med sist han levde av golf.

– Jeg skal bli mye flinkere til å jobbe med svakhetene mine. Jeg kommer ikke bare til å kjøre på med det gamle og tro at det holder. Jeg må virkelig utvikle meg som golfspiller og heve de delene av spillet som har vært for svake tidligere i karrieren. Den gang lot jeg det bare dure og gå. Nå skal jeg jobbe knallhardt, spesielt med slag fra 50 meter og inn. Jeg er fortsatt en «følelsesspiller», men jeg jobber litt mer teknisk enn hva jeg har gjort tidligere. Jeg jobber for tiden med en ny svingbevegelse, som allerede begynner å sitte forholdsvis greit. Jeg skal bruke de tre ukene frem mot kvalet veldig godt.

– Hva med slaglengdene dine? Du er jo blitt syv år eldre siden sist.

– Jeg driver ballen bra, men føler det kan bli enda bedre. Jeg har et par tekniske ting jeg ser på for at det skal bli enda mer stabilt. Jeg føler meg i veldig god fysisk form, og jeg har allerede begynt å finne tilbake til den gamle farten jeg hadde. Det pleier å være en bekreftelse på at jeg gjør mye riktig. Det gjør at jeg får mer kontroll på ballen, og ting faller naturlig på plass.

Den første Bjørnstad ringte da han bestemte seg for å gjøre comeback, var hans gamle sjef og venn Jan-Erik Aalbu. Aalbu kastet seg rundt umiddelbart for å hjelpe, og i løpet av kort tid har han nå fått et team av samarbeidspartnere rundt seg som vil hjelpe ham i satsingen.

Turneringsprogrammet for høsten er allerede finanisert. En av Bjørnstads hovedsponsorer blir Arild Karlsen i Next Hole AS, mannen som også var en av de viktigste bidragsyterne med å få Challenge Tour tilbake til norsk jord nylig.

– Det er helt nydelig å ha dem i ryggen. Nå blir det en liten kabal som skal gå opp med tanke på barna mine, men jeg har mange gode hjelpere rundt meg. Det er takket være dem at jeg kan gi alt nå!