Det ble ingen ny majorseier for Jason Day denne sesongen, men det betyr ikke at året har vært uten sportslige oppturer. Day har hatt en del skadeproblemer og ble tvunget til å trekke seg fra FedExCup-finalen, men verdenseneren kan likevel slå seg på brystet. I tillegg til sine titler i Arnold Palmer Invitational, WGC-Dell Match Play og The Players Championship har han vært et monster på greenene. 

Nå er 28-åringen er den første spilleren som avslutter PGA Tour-sesongen med over 1,0 inntjente slag på greenene per runde. Dermed slår han Jesper Parneviks ni år gamle rekord.

Med et gjennomsnitt på 1,13 inntjente slag med sin putter i forhold til resten av feltet per runde (strokes gained putting) lyktes han med noe verken Tiger Woods, Phil Mickelson, Jordan Spieth eller Rory McIlroy – eller noen annen for den saks skyld – har gjort før ham: Gå over den magiske grensen på 1,0 slag.

Statistikken viser hva spillerne tjener eller taper på greenene i forhold til gjennomsnittsspilleren. Days 1,13 slag betyr altså at han over en turnering på 72 hull tjener cirka fire og et halvt slag totalt.

For å sette det i perspektiv: Nummer to på puttestatistikken, Jordan Spieth, er hele 0,355 slag dårligere per 18 hull – nesten et halvannet slag per turnering.

Jesper Parnevik hadde den gamle rekorden på 0,979 inntjente slag per runde. Målingene av strokes gained på PGA Tour begynte i 2004. Tiger Woods sitt beste resultat var i 2009 da han endte opp med 0,877.

(Denne artikkelen er oversatt fra Norsk Golfs samarbeidspartner, golfing.se)