Les også: Første uten nordmenn på åtte år 

 

Med Espen Kofstad tilbake på Challenge Tour, blir det en mer samlet norsk tropp som skal konkurrere på samme tour neste sesong. Knut Børsheim var i år den eneste norske spilleren med full kategori på Challenge Tour.

 

I 2014 blir det fire norske spillere med kategori på Challenge Tour.

 

Espen Kofstad får kategori 17Dermed vil han spille alt av turneringer på Challenge Tour. Han vil også være kvalifisert til å spille samarbeidsturneringene mellom Challenge- og europatouren, og kan også få muligheten i noen av de minste europatour-turneringene. Som tidligere sammenlagtvinner av Challenge Tour kan han også vente seg noen få invitasjoner i andre turneringer.

 

Knut Børsheim vil spille med kategori 8 neste sesong – spillerne som endte mellom 47.- og 80. plass på Challenge Tours Order of Merit. Dette er en bedre kategori enn han har hatt i år. Sammenligner vi med tilsvarende spillere med lik kategori i år, vil Børsheim få spille et fullt program på Challenge Tour med rundt 20-turneringer. Han vil også ha gode muligheter til å komme med i såkalte «co-sanctioned events» med europatouren.

 

(Oppdatert – Knut Børsheim har lagt opp!)

 

Eirik Tage Johansen hadde en dårlig kategori på årets Challenge Tour, og var avhengig av wild cards fra NGF for å komme med i turneringer. Kvoten per spiller er imidlertid på syv frikort per sesong, og da kvoten var brukt opp ble turneringsprogrammet plutselig glissent.

 

I 2014 vil han spille med kategori 11, for spillerne som endte mellom 81. og 120. plass på Challenge Tour-rankingen. En spiller med tilsvarende kategori i år var Chris Hanson. Han spilte 11 turneringer på Challenge Tour uten å bruke noen wild cards, og også samarbeidsturneringen med European Tour i Frankrike.

 

Joakim Mikkelsen kom til kort i forrige ukes Web.com-kvalifisering i Texas. På Challenge Tour er han derimot sikret kategori 13, for spillerne som landet mellom 121.- og 150. plass på Challenge Tours pengeliste i 2013. Tar vi spillere som hadde lik kategori i år som utgangspunkt, vil Mikkelsen spille rundt ni turneringer på Challenge Tour i 2014. I tillegg fører eventuelle wild cards til at han kan spille et relativt tettpakket turneringsprogram.

 

Team Norway-kollegaer Anders Engell og Elias Bertheussen endte på henholdsvis 168. – og 187. plass på årets Challenge Tour. Det gir ingen kategori neste år.  Sammen med Joakim Mikkelsen står de imidlertid først i køen når forbundet skal dele ut sine wild cards.

 

Etter det Norsk Golf erfarer planlegger NGF å fortsette og arrangere sin årlige Challenge Tour-turnering. Dette betyr at de igjen vil disponere et tyvetalls antall wild cards som Team Norway-sjef Øyvind Rojahn kan bytte mot frikort i andre turneringer.

 

At flere av våre spillere blir mindre avhengige av wild cards er positivt for den norske bredden på Challenge Tour, og åpner for at flere får prøve seg på Europas nest øverste nivå.

 

Forhåpentligvis markerer 2014 starten på veien tilbake for norsk herregolf. Rio 2016 nærmer seg med stormskritt…

 

Tror du 2014 markerer starten på veien tilbake for norsk herregolf? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

 

Les også: – Avgjørende for utviklingen av norsk golfsport