USGA lanserte i fjor sin høyprofilerte markedsføringskampanje «While we’re young», frontet av navn som Clint Eastwood, Arnold Palmer, Tiger Woods og Annika Sörenstam. Formålet var å sette inn støtet for å golfere til å spille raskere.

Denne uken er det anslått at rundene i U.S. Open på Chambers Bay vil vare mellom fem og en halv og seks timer.

Uttrykket «gjør som vi sier, ikke som vi gjør» blir med andre ord gjeldende for årets andre major, hvor nettopp USGA er arrangør. 

Charlie Rhymer i The Golf Channels formiddagsprogram «Morning Drive» sier det bare er å stålsette seg for tidenes tregeste major.

PGA Tour-turneringer ender som oftest opp i rene birdie-kappløp. U.S. Open er imidlertid noe helt annet. Dette er den ene gangen i året spillerne blir mørbanket av banen.

Rhymer sier Mike Davis, USGA-sjefen som er sentral i oppsettet av Chambers Bay, vil forsøke å holde spillerne ute av balanse på en bane de ikke kjenner godt. 

– I tillegg er det en lang bane å gå. Den tilsvarer en spasertur på tolv kilometer. Til sammenligning var fjorårets U.S. Open-bane Merion under åtte kilometer lang å gå, påpeker Rhymer.

Bare gangavstanden mellom de 18 hullene utgjør til sammen 20 minutter av runden. 

I tillegg kan Chambers Bay skilte med det som blir majorhistoriens tre lengste par 4-hull: Hull 14 måler 499 meter (!), hull 11 er 491 meter og hull 13 måler 488 meter.

USGA har satt som mål at rundene skal ta fire timer og tre kvarter. Det mener Rhymers «Morning Drive»-kollega, Gary Williams er en utopi.

– Det er veldig ambisiøst. Ingen sjanse!, konkluderer han.

Team Norway-sjef Jon Karlsen har spilt Chambers Bay tre ganger tidligere. Han kaller den en «linksbane på steroider». Feltet kommer garantert til å møte situasjoner de ikke har forberedt seg på i treningsrundene. De store onduleringene, spesielt rundt greenområdene gjør at de på flere hull må sikte både 10 og 20 meter unna flagget for å ha muligheten til å havne i nærheten.

– Dere kommer til å se elendige slag som ender som tap-in-birdies, og gode slag som havner i trøbbel, fortalte Tiger Woods under tirsdagens pressekonferanse.

Banen kan settes opp på utallige måter. Noen hull kan variere så mye som 100 meter i lengde fra dag til dag. Charlie Rhymer sier det er en av årsakene til at rundene kommer til å ta ekstra lang tid.

– Spillerne aner ikke hva som er i vente. Når de er der ute kommer de til å forsøke å lære seg banen så godt de kan underveis.

Jon Karlsen om Chambers Bay: Det er en linksbane på steroider!