Denne uka deltok flere norske golfproffer i et veldedighetsarrangement på Byneset Golfklubb, utenfor Trondheim. Mens Elias Bertheussen spilte på ett av lagene i texas scramble-turneringen, stod Espen Koftad, Kristian Krogh Johannessen og Henrik Bjørnstad på post på hvert sitt hull, der deltagerne kunne kjøpe slag fra proffene. Inntektene gikk til Kirkens Bymisjon.

Henrik Bjørnstad håper og tror de norske greier cuten. (Foto: Erik Eikebrokk)

Norsk golf-buzz

Etter en uhøytidelig turneringen i typisk trøndersk sommersol pratet kvartetten med Norsk Golf om norsk golf.

– Vi er ordentlig glade for at det er mye «styr» rundt norsk golf for tida. Det er bra sig i prestasjonene om dagen, senest med Kristoffer Ventura, som ble nummer tre på Web.com, det er en solid plassering, for det er bra nivå der. Mye bedre nivå enn vi tror, og ikke langt unna europatournivå. Det er kjempegøy at det begynner å løsne litt. Vi har plutselig fem profiler som vi kan ha virkelig tro på og forhåpninger om at kan etablere seg på de store tourene. Det er virkelig morsomt, sier Henrik Bjørnstad.

U.S. Open står for døren, og for første gang i historien deltar to norske herrespillere i samme majorturnering.

Espen Kofstad tror Hovlands erfaring på Pebble Beach blir utslagsgivende i den interne norske kampen. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Jeg tror nok Viktor kommer til å gjøre det best av de to norske. Han har gjort det bra på den banen før, sier Kofstad.

Krogh Johannessen er enig, men…

– Hovland spilte veldig bra i fjor og vant amatørturneringa, så selvfølgelig er han favoritt av de to norske. Halvorsen slår veldig bra. Vanligvis er det puttinga eller chippinga hans som er problemet, så det spørs hva slags uke han har der.

Kristian Krogh Johannessen klemmer til på hull 6. (Foto: Erik Eikebrokk)

Fordel for Halvorsen

Bjørnstad tror det kan være en fordel for Halvorsen – som kvalifiserte seg som en av de aller siste til majorturneringen – å få være litt i skyggen av Hovland, som på sin side spiller karrierens andre majorturnering.

– Det tror jeg absolutt. Det hadde blitt masse mer styr hvis han hadde vært her alene. Nå har jo han også spilt proffgolf i lang tid, men det er en litt annen scene, så det blir mer styr rundt det her. Jeg tror det er helt supert for Andreas at Viktor også er der og tar litt hovedfokuset vekk fra Andreas.

– Hva kan vi forvente av de to norske?

– Vi kan håper at de greier cuten, og om de greier det, er det helt fantastisk. Viktor kjenner banen veldig mye bedre enn Andreas. Det har gått fort for Andreas inn i turneringen her. Viktor har taklet dette styret i en ganske lang periode nå, og vil ha en bedre inngang inn i turneringen der det går litt roligere for seg. Men det blir kjempespennende å se. Begge gutta kan levere toppgolf, og vi så hva det holdt til for Viktor i The Masters. De har det nivået inne begge to. 

Espen Kofstad på hull 13. Bjørnstad og Krogh Johannessen speider etter greentreff. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Men å få det til å klaffe i U.S. Open på Pebble Beach, det er det som er vanskelig, sier Bjørnstad.

Håper på Rory og Tiger 

I siste turnering på PGA Touren, før det som er årets tredje majorturnering, vant Rory McIlroy Canadian Open på overlegent vis. På siste runde spilte nordiren oppvisningsgolf som gjør at han må tåle å være blant bookmakernes favoritter.

– Rory vant sist helg, men det tror jeg gjør at det blir vanskelig å vinne igjen. Back to back-seire er alltid vanskelig. Det kan være en mental utladning. Nå vant han ganske lett, og det kan være positivt. Men jeg har en følelse av at hver gang jeg har trua på Rory, så går det dårlig. Man må slå bra og steady, så jeg tror på Brooks Koepka eller Dustin Johnson, spår Krogh Johannessen.

– Tiger Woods vinner, sier Bertheussen skråsikkert.

Elias Bertheussen tror Tiger Woods vinner. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Jeg håper på Tiger, men jeg vet ikke. Brooks Koepka er alltid en het kandidat til major-turneringene, sier Kofstad.

– Det er så mange som kan vinne. Det er helt umulig å ikke ha med Koepka og McIlroy der oppe som store favoritter. Det McIlroy viste i helga var jo helt magisk, og alle elsker å se ham spille golf når han spiller på den måten der. Men det er det å vinne to turneringer på rad og holde på den formen. Jeg tror Koepka tar det. Han har litt x-faktor på måten han er på, og har en liten edge på det mentale, sier Bjørnstad.

– Hadde han vært så god hvis det ikke var for deltagelsen i Norwegian Challenge på Challenge-touren på Byneset i 2012?

– Jeg tror Byneset har vært helt avgjørende for Koepka sin utvikling. Det er det ingen tvil om, sier Bjørnstad lattermildt.