Dette vil vi huske fra 2018-sesongen

Våre beste amatørspillere stod for mange av overskriftene i 2018. Her er et tilbakeblikk på de største snakkisene i Golf-Norge i året som har gått.

Publisert

9. Debutanter i det gode selskap

Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Reitan, Kristoffer Ventura og Viktor Hovland har vokst opp sammen på junior- og amatørlandslagene. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Firkløveret Kristoffer Ventura (Oslo GK), Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK), Kristoffer Reitan (Oslo GK) og Viktor Hovland (Miklagard GK) har spilt tusenvis av timer golf sammen i oppveksten, og sanket edelt metall i både europa- og verdensmesterskap sammen. Nå har de mulighet til å få sitt gjennombrudd på samme tid, og i 2018 fikk gutta i det VG har omtalt som «Golf-Norges gylne generasjon», sine debuter på det øverste nivået. Kristian Krogh Johannessen spilte sine første europatour-turneringer, Kristoffer Ventura debuterte på PGA- og europa-touren, Kristoffer Reitan på europatouren og i U.S. Open, mens Viktor Hovland har spilt på PGA- og europatouren. Team Norway-trener Niklas Diethelm uttalte nylig at han håper den nye generasjonen spillere som er født sent på 1990-tallet, kan revansjere «den tapte generasjonen» fra ti år tidligere. Det gjør resten av Golf-Norge også.

Les også: Fire år senere er de på touren: – En sykt spennenede fremtid i vente

8. Året uten Tutta – syv norske på europatouren

Suzann Pettersen glimret med sitt fravær i fjorårets første turneringer på LPGA-touren. Hun kunne ikke spille på grunn av uspesifiserte «helsemessige utfordringer», men i mars kom den gledelige nyheten om hva som var årsaken til at hun ikke spilte: hun og ektemannen Christian Ringvold ventet deres første barn, og i august kom endelig lille Herman Alexander til verden.

Tutta har vært Norges ubestridte golf-ener i snart 20 år, og etter å ha tilbragt år etter år i verdenstoppen har vi etter hvert nærmest tatt prestasjonene hennes for gitt. Det har imidlertid vært litt tomt uten en eneste norsk spiller på kvinnegolfens øverste nivå i 2018. Til gjengjeld har Norge hatt en historisk sesong på europatouren med hele syv spillere med fast plass på touren, men det er foreløpig ingen av dem som har stukket seg frem og ser ut til å rokke ved Tuttas status som Norges golfdronning med det første.

I høst sådde Tutta tvil om hvorvidt hun trodde hun ville komme tilbake til golfens øverste nivå, men i oktober kunne vi endelig puste lettet ut da hun bekreftet at hun planlegger comeback i februar.

Relaterte saker:

De norske damene vekker oppsikt på europatouren

Suzann Pettersen har blitt mamma

Tutta sår tvil om eget comeback

Tutta satser på comeback i februar

7. Tre norske collegemestere

Frem til i fjor hadde det aldri skjedd tidligere at en norsk spiller hadde vært med på å vinne collegemesterskapet NCAA Championship i USA. Ved utgangen av mai var det plutselig tre!

Sandra Nordaas (Drøbak GK) sitt University of Arizona sjokkerte alle da de gikk hele veien til finalen og slo forhåndsfavoritten University of Alabama i en real David og Goliat-duell i finalen. Nordaas sitt lag hadde frem til sluttspillet i Oklahoma ikke hatt en særlig begivenhetsrik sesong å vise til, men da det gjaldt som mest, klaffet alt – og Sandra Nordaas var en av lagets viktigste bidragsytere ved å vinne sine matcher i semifinalen og finalen. For tre år siden var Nordaas rangert som Norges beste amatørspiller, og hun har vist at hun er en spiller for de store anledningene. I 2015 vant hun blant annet Girls British Open Amateur Championship – Europas største jenteturnering – og senere det samme året deltok hun i Junior Solheim Cup. Forhåpentligvis var NCAA Championship starten på veien tilbake til god, gammel form.

Mens Nordaas & co. var store «underdogs» i NCAA-finalen, var det motsatte gjeldende for Viktor Hovlands og Kristoffer Venturas Oklahoma State University på hjemmebane. Etter en historisk vårsesong for Oklahoma State med ti lagseiere og en egen realityserie på The Golf Channel var det skyhøye forventninger til de oransje cowboyene før turneringen startet. De innfridde så til de grader med å ta seg hele veien til finalen mot University of Alabama, der de vant alle sine fem matcher i finalen.

Dette var Oklahoma States første NCAA-tittel på tolv år. Men for Viktor Hovlands del var det bare en smakebit på hva vi hadde i vente…

Relaterte saker:

Sensasjonell seier til Nordaas sitt lag i NCAA-finalen

Forrykende oppvisning da Hovland og Ventura ble NCAA-mestere!

6. Ny retning for toppidrettssatsingen

Til tross for de sportslige fremgangene i 2018 kom i oktober den overraskende nyheten om at Norges Golfforbund hadde ansatt en ny head coach for Team Norway: Rickard Lindberg, som har jobbet tett med flere av Sveriges beste herrespillere og vært en sterk bidragsyter for PGA Tour-stjernene Jonas Blixt og Peter Hanson, samt flere svenske europatour-spillere.

En drøy måned senere ble det klart at NGF planlegger store endringer i sin toppidrettssatsing. Lindberg har satt i gang omveltninger i Team Norway for å få til et tettere samarbeid med golfklubbene og endre strukturen og kulturen i toppidrettssatsingen. Det legges nå opp til en mer desentralisert satsing, og i stedet for «faste» lag med et satt antall spillere skal det i større grad være løpende uttak gjennom hele sesongen for å skape mer konkurranse om plassene.

Relaterte saker:

Rickard Lindberg ansatt som ny Team Norway-sjef

NGF gjør store endringer i toppidrettssatsingen

5. Olsen slår tilbake

Avslutningen på 2017 ble av det brutale slaget for Aksel K. Olsen (Stavanger GK). Etter å ha rotet seg bort i innspurten av sesongen mistet han 5.-plassen på Nordic League med noen hundrelappers margin – og dermed også muligheten til å spille på Challenge Tour i 2018. Dermed var det en hevngjerrig Olsen som tok fatt på den nye Nordic League-sesongen i Spania i februar, og allerede i den andre turneringen på PGA Catalunya Resort kunne han juble for sin første proffseier.

Da året var omme, stod han med to seiere, syv pallplasseringer totalt og sammenlagtseieren på Nordic League. Nå kan han endelig glede seg til Challenge Tour-sesongen slår i gang i mars, og med sin 348.-plass på verdensrankingen er han også blitt Norges høyest rangerte proffspiller på herresiden. Vi minner om at topp-300 sommeren 2020 kvalifiserer seg til spill i OL i Tokyo.

Relaterte saker:

Aksel K. Olsen vant Nordic League sammenlagt

Holdt hodet kaldt og vant i Danmark

Olsen kåret til årets spiller på Ecco Tour

4. Krogh og Reitan gjennom nåløyet

Det ble en vanvittig spennende avslutning på fjorårets q-school-finale til europatouren. Kristoffer Reitan og Kristian Krogh Johannessen reddet seg inn helt på slutten og spilte seg til hver sin plass i Europas eliteserie i 2019. Både Reitan og Krogh avsluttet turneringen ett fattig slag innenfor kvalifiseringsgrensen. Selv om de endte helt likt etter det 108 hull lange maratonet, kunne veien deres dit ikke vært mer forskjellig.

Reitan hadde frem til avslutningsrunden ligget komfortabelt på innsiden av topp-25 gjennom hele turneringen, men ble for alvor preget av presset på back-nine. Han gikk hull 12 til 15 på fem over par, og plutselig måtte han snu spillet helt på tampen av runden for å komme seg på riktig side. Det klarte han, og dermed tok 20-åringen også steget inn i de profesjonelles rekker. Krogh lå på sin side rett på utsiden av topp-25 gjennom hele turneringen, men da det gjaldt som mest i innspurten, avsluttet han med birdies på hull 16 og 18 for å komme seg på innsiden – en herlig revansj for q-school i 2017 da han misset kortet på hull 18.

Ettersom Espen Kofstad også har status på europatouren i 2019, er dette første gang at Norge har tre spillere med europatour-kortet i lomma på én og samme gang.

Les også: Reitan og Krogh klare for europatouren etter nervedrama

3. Værgudene som ga Golf-Norge juling

Det sies at det er ekstremsport å drive golfbane i Norge. Det fikk store deler av Golf-Norge for alvor erfare i fjor. Etter en brutalt lang vinter var det ikke en hyggelig overraskelse som ventet mange av klubbene da snøen omsider smeltet. Mange oppdaget store vinterskader på sine baner, og ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble det registrert de mest alvorlige skadene siden de startet med golfgress-forskning i 2002. Vinterskadene var verst på Øst- og Sørlandet, men problemene var på langt nær over da snøen smeltet. Værgudene bestemte seg nemlig for å hoppe over våren og gikk rett over til en sommer preget av ekstremvarme, tørke, mangel på vann og helt brunsvidde baner. Dette gikk hardt utover budsjettene til klubbene i form kraftig økte kostnader til å reparere banene og store tap av greenfeeinntekter. På Vestlandet unnslapp golfbanene de største vinterskadene, men tørkeperioden på sommeren ble avløst av en rekordvåt høst som ga «flashbacks» til regntunge 2017.

Med tanke på hvordan klimaet utvikler seg, må nok Golf-Norge bare stålsette seg for mer av det samme i årene fremover.

Relaterte saker:

Store vinterskader på norske golfbaner

Vinterskader i Golf-Norge: – Det er viktig at medlemmene stiller opp for klubbene sine og viser forståelse i denne situasjonen

– Det er mye verre å miste 100 medlemmer enn 1000 greenfeerunder

Her vaker ørreten på greenen (!) på Fana

2. Tidenes første nordmann i U.S. Open

Hvert år stiller nesten 10 000 golfere opp for å spille om en plass i U.S. Open. 4. juni klarte Kristoffer Reitan det ingen annen norsk spiller hadde klart før ham, da han kom seg gjennom nåløyet i kvalifiseringen og spilte seg til en plass i majorturneringen på Shinnecock Hills i New York. Her ble han den første norske herrespilleren som deltok i en majorturnering siden Marius Thorp i The Open Championship i 2006. Reitan ladet opp til turneringen med å spille innspillsrunder med stjerner som Henrik Stenson, Hideki Matsuyama, Gary Woodland og Marc Leishman, og selv om han dessverre ikke klarte å kopiere Thorps bragd med å klare cuten i majordebuten, fikk han med seg en opplevelse og lærdommer for livet. Og vi blir veldig overrasket hvis det var siste gang vi så ham i aksjon i en major.

Relaterte saker:

Kristoffer Reitan klar for U.S. Open!

Reitan misset cuten i major-debuten: – Jeg har lært så utrolig mye

Reitan etter U.S. Open-debuten: – Noe av de vanskeligste forholdene jeg har spilt i

1. Viktor Hovlands gjennombrudd

Det var vel aldri noe tvil om hvem som måtte på toppen av denne listen? Viktor Hovland stod for en av tidenes største norske idrettsprestasjoner da han 19. august vant finalen av U.S. Amateur på Pebble Beach – verdens største amatørturnering. Ved å utklasse Devon Bling 6&5 i den 30 hull lange finalen fikk han navnet sitt på samme trofé som noen av golfsportens største legender, blant andre Tiger Woods, Jack Nicklaus, Bobby Jones, Arnold Palmer og Phil Mickelson.

Hovlands prestasjon vil bli husket i historiebøkene som en av de mest dominante forestillingene noensinne i turneringens 118 år lange historie: Han vant hele 43 av de 104 hullene han spilte i løpet av sluttspillet, og det var bare ett hull under hele sluttspillet hvor han lå på etterskudd i en match.

Allerede før uken på Pebble Beach hadde Hovland rukket å bli et kjent navn i amerikanske golfkretser etter at han var med på å vinne NCAA-mesterskapet og var en del av realityserien «Driven» på Golf Channel, og han kommer ikke til å bli noe mindre kjent i månedene fremover når han skal spille tre majorer, inkludert The Masters i april som første nordmann noensinne, og flere av de største PGA Tour-turneringene i tillegg. I ukene etter U.S. Amateur-triumfen fulgte Hovland opp med å vinne to collegeturneringer, debutere på PGA-touren i Mexico og komme på en overbevisende 13.-plass på den australske PGA-touren i Sydney.

Nylig ble verdenstreeren for amatører nominert i kategorien «årets gjennombrudd» til idrettsgallaen 6. januar. Han er den andre herregolferen etter Marius Thorp som blir nominert til idrettsgallaen, og 21-åringen har tent en gnist i golfinteressen i Norge som vi ikke har sett siden Henrik Bjørnstad sine dager på PGA-touren.

Nå er det bare å telle ned dagene til 24. januar. Da pegger han opp i storturneringen Farmers Insurance Open på Torrey Pines.

Vi gleder oss!

Relaterte saker:

Viktor Hovland vant U.S. Amateur!

V for Viktory: Historien om Hovlands gjennombrudd

Viktor Hovland nominert til idrettsgallaen

Hovland på liste over årets største idrettsutøvere

Hovland i storform – vant for andre uke på rad

Mediene  om «Pebbles nye prins»: – Kan  inspirere en ny generasjon i Norge

Rickie Fowler til Norsk Golf: – Viktor og Kristoffer har stort potensial

Powered by Labrador CMS