Det ble akkurat den thrilleravslutningen vi hadde ventet oss av årets Solheim Cup på Killeen Castle, og spenningen skulle vare helt til siste hull. Europa og USA skiftet på å ha ledelsen gjennom hele dagen, etter at de innledet runden ajour med åtte poeng hver seg. Til slutt skilte det to poeng mellom lagene, 15-13 i Europas favør, og allerede tidlig på dagen skulle de få et gratispoeng. En gråtkvalt Cristie Kerr måtte trekke seg fra sin match på grunn av en skade i armen, og tapte dermed på walkover til Karen Stupples. Kerr er nummer tre på verdensrankingen, og amerikanernes beste spiller.

Catriona Matthew og Sophie Gustafson sørget for at Europa sikret to poeng på ledertavlen tidlig på dagen, da de beseiret Paula Creamer og Stacy Lewis i dagens to første matcher. Men amerikanerne viste fighter-instinktet og comeback-viljen de hadde illustrert dagen før, og sikret de to neste seierne. Morgan Pressel og Vicky Hurst slo Anna Nordqvist og Melissa Reid, og vips var det spenning igjen.

På forhånd var det flere som spådde at det var Suzann Pettersen sin match mot Michelle Wie som kunne vise seg å bli avgjørende, og mot slutten av dagen skulle det vise seg at de fikk mer og mer rett. Med tre matcher igjen var stillingen 13-13, og spenningen var til å ta og føle på. Europa var avhengig av å ta flere poeng enn USA for å vinne Solheim Cup igjen for første gang siden 2003, og hadde turneringen endt likt ville amerikanerne forsvart trofeét.

Suzann Pettersen stanget og stanget i sin match mot Michelle Wie, og da Wie vant det 13 og det 15. hullet for å gå opp i ett poengs ledelse med tre hull igjen så det mørkt ut – ikke bare for Tutta men Europa. Men som så mange ganger tidligere illustrerte Tutta igjen hennes unike evne til å kjempe seg tilbake, og med tre birdies på de tre siste hullene snudde hun matchen, og ga Caroline Hedwall og Azahara Munoz den inspirasjonen de trengte for å gjøre jobben i sine matcher. Dette var forøvrig første gang Suzann Pettersen vant en singlematch i Solheim Cup. Fra før av stod hun med tre uavgjort og to tap.

Hedwall, som spilte sin første Solheim Cup, lå to ned med to hull igjen, men med en birdie-birdie-avslutning delte hun sin match. Og da Azahara Munoz gjorde jobben mot Angela Stanford i den avsluttende matchen kunne den elleville jubelen bryte løs, og Europas fjerde Solheim Cup-seier var et faktum!

– Dette er sykt bra, sa en ekstatisk Tutta til NRK etter runden.

En av de lykkeligste var kaptein Alison Nicholas, som tydelig slet med å kontrollere nervene på sidelinjen.

– Det var intenst, det var nesten smertefullt å se på. Jentene har spilt med hjertet sitt, de har vært helt utrolige, sa hun. Til tross for 18 seire som proff beskriver Nicholas helgens opplevelse som det største i hennes karriere.

Jentene, som trosset et massivt underdog-stempel, dediserte seieren til avdøde Severiano Ballesteros.