20. desember ble en historisk dag for norsk golf da hele fire spillere sikret europatour-kortet for 2018 i Q-School-finalen i Marokko. Best av dem alle var Karoline Lund (Losby GK), som slo Marita Engzelius i omspillet om den viktige femteplassen, som gjør at hun får spille nesten alle av årets Ladies European Tour-turneringer.

Det var imidlertid ikke tatt for gitt at 19 år gamle Lund, som fortsatt har et halvt år igjen av videregående skole, kom til å bli proff. Hun hadde inngått en muntlig avtale med Oklahoma State University, samme universitet som Viktor Hovland og Kristoffer Ventura er en del av, om å begynne der etter sommeren.

Etter å ha tilbragt de siste ukene har Lund imidlertid bestemt seg for å droppe collegeplanene.

– 1. januar bestemte jeg meg. Det var en veldig vanskelig avgjørelse, men samtidig føles det veldig riktig. Selv om jeg brukte romjulen til å vurdere alternativene frem og tilbake, sa magefølelsen min meg at det var dette som var det riktige, smiler Lund til Norsk Golf.

 Jeg dro egentlig til Q-School med lave skuldre og med planer om å gå på college til høsten

Hun sier det var spesielt to faktorer som ble utslagsgivende for at hun bestemte seg for å bli proff.

– Jeg dro egentlig til Q-School med lave skuldre og med planer om å gå på college til høsten. Men når både Celine (Borge) og Madelene (Stavnar) også har kvalifisert seg, så betyr det at vi fortsatt kan holde sammen, trene sammen og støtte hverandre. Det er veldig viktig, spesielt i mitt første år på touren. I tillegg var det viktig at jeg endte topp-5 i kvalifiseringen. Hadde jeg endt på sjetteplass og fått en dårligere kategori, er det ikke tatt for gitt at jeg hadde blitt proff med en gang, forklarer Lund.

– Hva bestod avtalen din Oklahoma State University i?

– Det var en muntlig avtale som gikk ut på at hvis jeg skulle til college, så skulle jeg velge dem. Hovedgrunnen til at jeg hadde lyst til å dra dit, var fordi de har helt syke treningsfasiliteter som man ikke får i Norge. I tillegg hadde jeg fått dekket alt, og det var så klart fristende. Samtidig vet jeg at skolearbeidet hadde krevd veldig mye tid. Ved å bli proff kan jeg fokusere hundre prosent på golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karoline Lund (t.v.) sier det var viktig for henne at hennes to venninner Madelene Stavnar og Celine Borge også kvalifiserte seg til europatour-spill. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

2017  ble en drømmesesong for Lund. I tillegg til femteplassen i Q-School ble hun også norgesmester for første gang. Hun sier det likevel ikke var resultatene som gjør at hun er fornøyd med fjoråret.

– Det viktigste er at jeg har fortsatt å utvikle meg, både golfmessig og som person. Jeg føler mine styrker og svakheter er blitt mye tydeligere, og jeg er blitt mer bevisst på hvilket nivå jeg er på, og hva jeg kan forvente av meg selv. Det er det jeg er mest fornøyd med.

– Hvordan ser vinteren videre ut for deg nå?

– Jeg har fortsatt et semester igjen på Wang som jeg må fullføre. I starten av februar reiser jeg til Australia for å spille min første turnering for året, og et par uker etter skal jeg til Spania for en samling med alle de andre «rookiene» på Ladies European Tour. I tillegg starter nå jobben med å skaffe sponsorer for å finansiere en lang sesong. Jeg har ikke akkurat hatt så mye tid til å forberede det arbeidet siden alt dette kom så plutselig.