Favorittøvelsene til Viktor Hovlands trener

Viktor Hovlands svingtrener Denny Lucas kommer med flere nyttige og enkle tips til deg som ønsker å forbedre svingen din.

Publisert

Engelskmannen Denny Lucas, en tidligere tourspiller som nå er bosatt i Jupiter i Florida, ble treneren til Viktor Hovland kort tid etter at Hovland flyttet til USA for to år siden. Siden den gang har han løftet spillet sitt til nye høyder, og i fjor fikk fått sitt gjennombrudd med seier i U.S. Amateur og triumf i tre collegeturneringer.

Hovland har rukket å bli et kjent navn i USA, og han hadde mange øyne rettet mot seg da han debuterte på de profesjonelle tourene på tampen av fjorårssesongen.

I den forbindelse var Denny Lucas gjest på PGA-tourens offisielle podcast med Mark Immelman, «On the Mark», for å prate om sin filosofi som trener og dele sine beste tips til vanlige golfere.

Men aller først benyttet han anledningen til å skryte litt av sin stjerneelev:

– Viktor er en interessant fyr. Han er så interessert i golfteknikk, men han klarer å legge det fra seg når han skal slå slagene ute på banen. Det er fantastisk at han klarer å skille mellom trening og banespill. 

– Jernspillet hans er noe av det beste jeg har sett, men han slår også veldig bra fra tee og gjør egentlig alt bra. Jeg har kjent ham et par år nå, og han har en viss x-faktor. Man ser i øynene hans at han har noe forskjellig fra de andre. Og i år har han bevist det, skryter Lucas, som har vokst opp med blant andre Justin Rose og Lee Westood og vet et og annet om å identifisere gode golfspillere.

På spørsmål fra Mark Immelmann om hvilke ting han har jobbet med sammen med Hovland som andre golfere kan lære av, svarer han at det viktigste er å fokusere på de store tingene og ikke pirke på unødvendige detaljer.

Her er de beste rådene hans:

–  Hovedmålet ditt må være å gjøre svingen din så repeterbar som mulig.

– Begynn med å sørge for at du har en solid oppstilling og riktig ballplassering.

– Få en oversikt over de viktigste elementene i nedsvingen: kontroll på køllebladet i balltreffet, svingsporet, hvor bratt du slår ned på ballen («angle of attack») og balltreffet.

– Hvis du har en baksving som ikke ser så bra ut, men nedsvingen er nesten perfekt, er det ingen grunn til å endre baksvingen. Alt for mange golfere endrer ting som ikke behøver å endres bare fordi de ønsker at det skal se bra ut på video.

– Hold deg til arbeidsoppgavene. Når du har funnet ut hva du skal jobbe med og hvordan, så hold deg til disse øvelsene. Ikke eksperimenter for mye. Kontinuitet er viktig.

Men hvordan jobber man egentlig med å forbedre disse tingene?

Øvelse for bedre kontroll på køllebladet

For å få bedre kontroll på køllebladet anbefaler Lucas å trykke en siktepinne ned i hullet i enden av skaftet på en av jernkøllene dine, slik at siktepinnen blir en forlengelse av skaftet. Derfra stiller du deg opp til å slå et vanlig slag, men med skaftet vinklet slik at siktepinnen peker forbi venstre hofte (se bildet over).

Derfra skal du slå halvsvinger hvor du sørger for at plastikkpinnen ikke smeller inn i hoften din i balltreffet.

–Mange golfere «flipper» hendene i balltreffet i et forsøk på å hjelpe ballen opp i luften, men da får de for mye loft og rotasjon i køllehodet i balltreffet. Denne øvelsen gir deg følelsen av hvordan du skal ha hendene foran ballen i balltreffet, sier Lucas.

Øvelser for å rette ut svingsporet

Mens køllebladet bestemmer utgangsretningen på ballbanen, er det kombinasjonen av kølleblad og svingspor som bestemmer hva slags skru det blir. Lucas forteller at Viktor Hovland sin tendens når han ikke spiller så bra, er at han begynner å svinge med et «utenfra og inn» svingspor, noe som ofte fører til for mye høyreskru.

Lucas foreslår to ulike øvelser for deg som jobber med svingsporet: 

Den første og enkleste er å legge et headcover eller lignende rett på utsiden av ballen når du stiller deg opp. Når du skal slå, skal du unngå å treffe dette headcoveret. For å klare dette blir du tvunget til å svinge mer «innenfra og ut». På motsatt måte kan du som sliter med en hook, plassere headcoveret på innsiden av ballen og forsøke å slå mer «utenfra og inn».

Den andre svingspor-øvelsen Lucas anbefaler, er en øvelse som Hovland fikk mye oppmerksomhet for tidligere i sommer da han plutselig tok den i bruk ute på turnering. Øvelsen går ut på å ta en liten pause på toppen av baksvingen før man trykker på avtrekkeren.

– Viktor hadde en tendens til å starte nedsvingen med hendene, noe som gjorde at han kom utenfra og inn. Ofte er det i overgangen mellom baksving og nedsving at folk begynner å skape problemer for seg selv, men pausen på toppen gjør det enklere å starte nedsvingen på riktig måte. Når du starter nedsvingen, bør du føle at høyre skulder «faller» nedover, nesten som en baseballsving, forklarer Lucas.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Øvelse for bedre balltreff

Den siste øvelsen Lucas anbefaler, handler om å få kontroll på balltreffet. Den går ut på å lage en port av to pegger på hver sin side av køllehodet, en foran tåen på køllehodet og en bak hælen. Målet er å slå baller hvor køllehodet beveger seg gjennom denne porten uten å treffe noen av peggene.

Hvis køllehodet har en tendens til å treffe peggen foran køllehodet, vet du at du treffer på hælen, og hvis du treffer den bakerste peggen, vet du at du treffer for mye på tåen.

Lucas avslutter med et generelt råd som gjelder alle treningsøvelser du gjennomfører: ikke sving med full styrke.

– Begynn øvelsene med å svinge rolig, og øk deretter hastigheten gradvis etter hvert som du mestrer dem. Bygg opp hastigheten til det punktet hvor du svinger så hardt du kan, men likevel klarer å utføre øvelsen på riktig måte. Det er sammenlignbart med en racerbil som skal runde et hjørne: de kjører så fort de kan, uten å kjøre ut av veien.

Powered by Labrador CMS