Torsdag går startskuddet for The Tour Championship – den siste turneringen i PGA Tours 2017/2018-sesong. I tillegg til å kåre vinneren av sesongfinalen skal det også avgjøres hvem som vinner FedEx Cup-bonusen på ti millioner dollar – og dermed er det potensielt to spillere som blir hedret under premieseremonien på søndag – slik tilfellet var i fjor da Xander Schauffele vant Tour Championship og Justin Thomas vant FedEx Cup.

Uavhengig av om du har fulgt med på PGA Tour gjennom hele sesongen eller bare skrur på for å se på den siste turneringen, skal du umiddelbart forstå hva som skjer, og hva som er på spill for hver eneste spiller i feltet

FedEx Cup er inne i sin tolvte sesong, og opp gjennom årene har det tilsynelatende ikke blitt noe enklere å holde oversikt over poengberegningen. I ukens finale på East Lake har alle de 30 spillerne i feltet en teoretisk mulighet til å vinne FedEx Cup sammenlagt, og det er utallige scenarier å følge med på til enhver tid for å se hvem som ligger an til å vinne.

Etter å ha fått mye kritikk for et komplisert poengberegningssystem gjør PGA Tour en stor overhaling i formatet fra og med neste sesong.

– Uavhengig av om du har fulgt med på PGA Tour gjennom hele sesongen eller bare skrur på for å se på den siste turneringen, skal du umiddelbart forstå hva som skjer, og hva som er på spill for hver eneste spiller i feltet, sier PGA Tour-sjef Jay Monahan i en pressemelding.

I det nye formatet skal finalen spilles med et slagspillformat som kan minne om jaktstart i skisporten: Lederen av FedEx Cup før sesongfinalen starter med en sammenlagtscore på 10 under par i finalen, mens de neste fire spillerne på listen starter turneringen med en score fra åtte til fem under par. Nummer 6 til 10 i FedEx Cup vil starte Tour Championship med en score på fire under par, og for hver femte spiller ned til 30.-plass vil man starte turneringen med ett ekstra slag. De som er ranket 26 til 30 vil starte Tour Championship med en score på par, ti slag bak FedEx Cup-lederen.

Deretter er det «winner takes it all» i finalen, slik at vinneren av Tour Championship automatisk også vinner Fedex Cup. I tillegg økes FedEx Cup-bonusen fra 10 til 15 millioner dollar.

– Så enkelt er det. Vi er ikke i tvil om at dette blir en fengslende og spennende avslutning på tourens ultimate premie, sier Monahan.

Potensielle problemer

The Golf Channel-journalist Rex Hoggard er enig i at det nye formatet er langt mer oversiktlig, men han peker også på at det kan skape grobunn for nye kontroverser for PGA-touren, ettersom både fans og media utvilsomt kommer til å tenke på hvem som egentlig vant sesongfinalen – uten handicapsystemet som er utgangspunktet for turneringen.

– I fjor hadde for eksempel Justin Thomas vunnet Tour Championship med 19 under par totalt, takket være starten hans på ti under par. Schauffele hadde i stedet endt på delt fjerdeplass. I 2011 i det dramatiske omspillet mellom Bill Haas og Hunter Mahan, hvor Haas vant turneringen og FedEx Cup, hadde det i stedet vært Luke Donald som hadde vunnet alt med tre slags margin, skriver Hoggard.

Hvis en spiller må stå over eller trekke seg fra finalen på grunn av sykdom eller skade, kan konsekvensene også bli ekstra store med det nye formatet. Hoggard viser til Jason Day, som måtte trekke seg etter åpningsrunden av Tour Championship i 2016 på grunn av skade:

– Australieren falt fra fjerde- til sjetteplass på poenglisten. Hadde det vært med det nye systemet, hadde han rast ned til 30.-plass og tapt 625 000 dollar.

Hoggard skriver videre at det er uheldig at turneringen teller som en vanlig PGA Tour-turnering, der vinneren av Tour Championship sikrer PGA Tour-kortet for tre sesonger til. Det blir også komplikasjoner med tanke på hvordan turneringen skal telles på den offisielle verdensrankingen, og ifølge Hoggard er folkene som jobber i Official World Golf Ranking, ikke begeistret over det nye formatet.

Your browser does not support iframes.

Your browser does not support iframes.

 

 

Hva synes du om endringene? Etterlengtet, eller burde de ha latt formatet være som det er? Si din mening i kommentarfeltet under!