Etter at Bryson DeChambeau startet opp sitt oppsiktsvekkende svinghastighet-prosjekt for et par år tilbake, har stadig flere spillere i verdenseliten fulgt etter og trykker til med klampen i bånn hver gang de står med driveren i hendene. Resultatet er noen færre fairwaytreff, men til gjengjeld står de ofte med wedger og korte jern inn på par 4-hull, og plutselig kan de nå nesten alle par 5-hull på to slag.

PGA Tours statistikk over hvilke spillere som tjener flest slag hver runde på utslagene, viser en tydelig sammenheng mellom lange driver og lave scorer. Dette er imidlertid verdens beste spillere, og når de først misser fairway, pleier det ikke å være med mange meterne.

Noe helt annet pleier å være tilfellet for oss hobbygolfere, og det er ikke uten grunn at mange av oss har blitt anbefalt å svinge litt roligere fra tid til annen: Så fort man begynner å øke farten, kommer plutselig også døffene, toppene, slicene og hookene – og det som verre er.

Derfor er det grunn til å spørre seg om en økning i slaglengde også er en stor fordel for vanlige golfere på samme måte som det er for tourspillere? Takket være slagsporingstjenesten Arccos og deres enorme mengde data fra millioner av golfrunder har vi endelig svaret.

Nylig offentliggjorde Arccos nemlig en oversikt over hvor mange slag spillerne som økte slaglengden sin med minst 10 yards (9,1 meter) i 2021, tjente per runde sammenlignet med året før. I tillegg har de også samlet inn data over hvor mange slag de som slo 10 yards kortere, mistet. Alle dataene er samlet inn fra spillere som har 25 i handicap og lavere som har spilt minst seks runder i året

Her er fasiten:

Nøkkelfunnet er at 81 prosent av spillerne som fikk minst 10 yards ekstra på utslagene, tjente flere slag per runde. Av disse 81 prosentene…

  • forbedret 65 prosent seg med ett slag eller mer
  • 44 prosent forbedret seg med to slag eller mer
  • 29 prosent forbedret seg med tre slag eller mer
  • 17 prosent forbedret seg med fire slag eller mer

Av hele gruppen var det gjennomsnittlige antall tjente slag per runde på 1,8 slag etter at de økte slaglengden med driveren.

Nå skal det sies at nesten ti meter ekstra er en betydelig økning i slaglengde, og det er trolig flere forklaringer på hvorfor mer lengde fører til lavere scorer: Tar man protimer og forbedrer svingen, vil man sannsynligvis ikke bare slå lenger, men også rettere. Det samme gjelder også hvis du bytter ut den gamle driveren din som ble kjøpt rett fra hylla i proshopen, til at du får en driver som faktisk er spesialtilpasset din unike sving.

I tillegg er det spørsmålet om høna eller egget: Hva kommer først av lavere scorer eller økt slaglengde? Hvis man i en periode spiller mye golf og begynner å score lavere, er det nærliggende å anta at svinghastigheten også kommer til å øke litt fordi man begynner å svinge med mer selvtillit.

Uansett kommer man ikke utenom den tydelige sammenhengen mellom slaglengde og lavere scorer, noe man også ser på scorene til spillerne som mistet minst 10 yards på utslagene i 2021. 65 prosent av disse spillerne begynte å tape slag per runde, og av disse…

  • tapte 45 prosent ett slag per runde eller mer
  • 27 prosent tapte to slag eller mer
  • 15 prosent tapte tre slag eller mer
  • 9 prosent tapte fire slag eller mer

Hovedbudskapet er at det aldri er dumt med noen ekstra meter på utslagene. Og ikke glem at det er mange veier til å nå dette målet: en smidere og sterkere kropp kan hjelpe deg å vri deg opp mer og økte kraften, protimer kan hjelpe deg med bedre teknikk, og en Trackman-analyse av balltreffet kan hjelpe deg med å finne ut av hvordan du skal slå ballen mer effektivt.

Og hvis du overhodet ikke er interessert i å legge ned noe ekstra innsats, er det alltids håpet om at en splitter ny driver kan fikse biffen!