Den temperamentsfulle spanjolen har vært involvert i mange kontroverser opp gjennom årene. Nå ser han ut til å følge etter Phil Mickelson og Lee Westwood til saudienes nye golfliga, og det gjorde han på en måte som ikke kunne vært mer typisk Garcia.

Etter å ha misset utslaget i straffeområdet på det 10. hullet i torsdagens åpningsrunde i Maryland fikk Garcia beskjed av dommeren om at han hadde brukt for lang tid på å lete etter ballen. Ifølge regel 18.2 har spillere bare tre minutter på seg til å lete etter en mistet ball, og Garcia ble fortalt at han hadde brukt et halvannet minutt for mye.

«Bullshit», svarte Garcia dommeren før han ble tvunget til å gå tilbake i fairway for å droppe.

Etterpå fulgte en tirade av gloser som vanskelig kan tolkes på noen annen måte enn at han nå er på vei til LIV Golf Invitational Series – Greg Norman og Saudi-Arabias nyoppstartede «superliga»-prosjekt, som Garcia allerede har vært koblet til i noen måneder. Første turnering der starter i London i starten av juni.

– Jeg kan ikke vente med å komme meg vekk herfra, tordnet Garcia, før han fortsatte:

– Bare et par uker igjen til jeg ikke trenger å forholde meg til dere lenger.

Den oppsiktsvekkende seansen ble fanget opp av ESPNs kameraer, og etter runden nektet Garcia, som har tjent over 500 millioner kroner på PGA-touren i karrieren, å møte journalistene som stod klare til å pepre ham med spørsmål.

– Det føles som om misnøyen mange spillere har med PGA-touren, blir stadig mer høylytt nå som spillerne har fått et alternativ. Sergio Garcia har alltid vært en emosjonell person, men dette er urovekkende. LIV Golf får stadig mer vind i seilene, skriver PGA Tour-kommentator Luke Elvy på Twitter, med henvisning til hvordan stadig flere spilere har hevet røsten mot hvordan PGA Tour styrer sin butikk de siste månedene. 

Phil Mickelson anklaget i februar PGA Tour for «kvalmende grådighet» for hvordan touren forvaltet spillernes bilderettigheter, og noen få uker senere spurte Charley Hoffman: «Og dere lurer på hvorfor spillerne ønsker å forlate PGA-touren?» etter en regeldisputt i Phoenix Open.

I motsetning til Hoffman hadde imidlertid Garcia regelverket på sin side torsdag: etter runden innrømmet PGA Tour at dommeren hadde misforstått situasjonen og satt på stoppeklokka før Garcia faktisk hadde begynt å lete etter ballen. Det tapte straffeslaget fikk han – i tråd med golfreglene – derimot ikke tilbake.

Garcia gikk for øvrig av hullet med par og deler 18.-plassen etter første runde (-3), fire slag bak lederen Jason Day.