Generasjon prestasjon

16 år gamle Madelene Stavnar er tidenes yngste norske spiller som har kvalifisert seg til europatouren. Bli bedre kjent med henne i portrettintervjuet med henne, Celine Borge og Karoline Lund, som stod på trykk i årets siste utgave av Norsk Golf.

Publisert

Tekst: Christian Døvle Foto: Benjamin A. Ward

(Denne artikkelen stod på trykk i årets siste utgave av Norsk Golf, som kom ut i midten av oktober. Vi har lagt den ut igjen i forbindelse med at Madelene Stavnar har kvalifisert seg til Ladies European Tour 2017)

​Madelene Stavnar (16), Karoline Lund (17) og Celine Borge (18) er fanebærerne til norsk jentegolf. Snart må de ta stilling sitt livs vanskeligste valg: Kombinere golf og collegeutdanning, eller holde sammen og satse alt på golfen. De heller alle mot det siste.

– Det hadde overrasket meg om Norge noen gang tidligere har hatt tre jenter på samme tidspunkt med så mye potensiale. Jeg skal ikke påstå at alle tre kommer til å slå gjennom. Konkurransen internasjonalt er alt for stor til å komme med slike spådommer. Men jeg blir veldig, veldig overrasket hvis ikke én av dem lykkes.

Ordene kommer fra landslagstrener Geoff Dixon.

Det er nok av eksempler på unge talenter som ikke har fått det til å stemme når de har tatt steget inn i de profesjonelles rekker. Nåløyet er ekstremt trangt, og alle som satser på å gjøre golf til sitt levebrød, har overveldende odds mot seg.

Likevel er det vanskelig å dempe begeistringen når man ser utviklingen til Madelene Stavnar, Celine Borge og Karoline Lund. En liten titt på merittene deres så langt i år viser at det er grunn til optimisme i norsk jentegolf om dagen: Celine og Karoline har seg i mellom vunnet tre Titleist Tour-turneringer og to Norgescup-turneringer. Da vi møtte dem, ledet de hver sin tour sammenlagt. Og Madelene Stavnar da: 15-åringen (!) har endt på pallen i alle de åtte turneringene hun har spilt på Titleist Tour og Norgescup i år.

Også internasjonalt har det vært grunn til jubel: Celine Borge tok sin første internasjonale triumf da hun gikk helt til topps i Irish Girls Open i april. Karoline Lund står med knallsterke topp 5-plasseringer i de prestisjetunge turneringene German Girls Open, Scottish Girls Open og det franske U21-mesterskapet, mens Madelene Stavnar overrasket alle da hun vant kvalifiseringen i Europas høyest rangerte jenteturnering Girls’ British Open Amateur Championship. Hun har også fått bryne seg på to turneringer på profftouren Nordea Tour. Den ene av dem holdt hun på å vinne. Og under EM for jenter på Bogstad endte alle jentene blant de fem beste i kvalifiseringen. Det har Norge aldri klart tidligere.

– Hva? Leder jeg Titleist Tour?, spør Celine overrasket når vi ber henne kommentere fremgangen.

Mamma og pappa lar oss utvikle oss i vårt eget tempo

Oppmerksomheten hennes er nemlig et helt annet sted om dagen. Denne høsten må hun bestemme seg for hva hun skal gjøre når hun fullfører videregående skole til våren. Valget hun tar, kan få konsekvenser for andre enn bare henne selv. Det kan fort også påvirke hva de to andre jentene kommer til å gjøre.

Selv om de alle tre er individualister, er det ingen tvil om at de gjør hverandre sterkere. Det er det ingen av dem som ønsker å bryte opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Talentfabrikken Vestfold

I januar startet Geoff Dixon som junior- og amatørtrener i Team Norway i Norges Golfforbund, seks år etter at han flyttet til Norge. Den gang kom han fra jobben som landslagstrener i Irland, til sportssjef i Vestfold Golfklubb.

Da han startet i jobben på Vear i 2011, var det to jenter som raskt skilte seg ut fra mengden. Madelene med sin sprudlende entusiasme og ukuelige pågangsmot. Celine med sin utrettelige arbeidsmoral.

– Jeg har trent mange spillere opp gjennom årene og sett spillere i Storbritannia som har nådd verdenstoppen. Jeg ser ting i de som jeg så i Madelene fra dag én. Et brennende ønske om å bli best, og hun er villig til å gjøre alt for å oppnå det, forteller Geoff.

– Hadde jeg fortalt henne at hun måtte klatre opp et tre for å bli en bedre spiller, hadde hun vært halvveis opp trestammen før jeg hadde rukket å fullføre setningen min!

Konkurranseinstinktet vårt er sterkt, men vennskapet vårt er enda sterkere

Da Madelene, eller ”Madde” som hun blir kalt av venner, var 12 år gammel, fortalte hun Geoff at hun var fornøyd med hvordan spillet hennes utviklet seg, men følte hun fortsatt hadde mye rom for forbedring med putteren. Dermed satte de seg ned sammen, la en plan, og hun har nå gjort puttingen til en av sine styrker.

– Hvor mange i den alderen har modenheten til å analysere sitt eget spill på den måten, spør Geoff retorisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Madelene selv synes det er vanskelig å svare på hva som har gjort at hun har klart å skille seg ut allerede i så ung alder. Hun kverner litt på ordene, før hun konkluderer:

– Jeg er alltid villig til å gi det lille ekstra. Jeg tar ikke lett på noen treninger, uansett om det er uka før en stor turnering eller rett etter skoletid. Det hjelper å ha et fantastisk støtteapparat som følger oss opp hele tiden.

Også Madelenes storebror Sander er en av Norges beste juniorspillere. Hun sier det har hjulpet henne med å bli god på kort tid.

– Mamma og pappa får mange spørsmål om hva de gjør riktig. For meg er svaret enkelt. De stiller alltid opp. Sander og jeg vet at vi alltid har de i ryggen. Jeg tror mange foreldre forsøker å påvirke barna sine i den retningen de selv ønsker at de skal gå. Mamma og pappa lar oss utvikle oss i vårt eget tempo.

Dagen før det skulle spilles Titleist Tour-turnering på Nøtterøy Golfklubb i juni, holdt europatour-proff Tonje Daffinrud en oppvisning for alle deltagerne. Etter at showet var over ble hun igjen på rangen for å trene litt på egen hånd. To andre jenter ble også værende på treningsfeltet. Da Daffinrud omsider bestemte seg for å pakke sammen senere på kvelden, stod de to jentene der fortsatt.

Daffinrud tenkte for seg selv i bilen på veien hjem at disse to kom til å vinne turneringen, og rett som det var: Celine Borge og Madelene Stavnar ble nummer én og to.

Geoff Dixon mener fremgangen i junioravdelingen til Vestfold Golfklubb er en kombinasjon av flere faktorer:

Vi konkurrerer mot hverandre hele tiden og pusher hverandre til å bli bedre. Hvis en av oss blir litt sliten, hjelper de to andre med å løfte deg opp igjen

–  Da jeg overtok, handlet det om å skape et miljø hvor spillerne kunne utvikle seg. Jeg hadde hele tiden et styre som støttet meg 100 prosent, og en juniorkomité som støttet meg 100 prosent. Det handler om å ikke bare fokusere på eliten. Det viktigste er å bygge i bredden. Får man inn mange nok spillere i bunn, er det også mye lettere å bygge et miljø der spillerne selv har lyst til å bruke mye tid på å trene. Da kommer resultatene av seg selv.

Og ingen av Norges juniorer trener nok mer enn Celine.

– Hun er ekstrem, gliser Geoff.

Celine er en forsiktig jente som ikke tar mye plass. Geoff er rask med å understreke at vi ikke må la oss lure: Hun er en ulv i fåreklær.

– På golfbanen lar hun golfkøllene stå for pratingen. Når det kommer til trening, er hun som en robot. Hun bare mater på, og blir aldri sliten. Hun har hatt en jevn progresjon fra år til år. Når man tror hun har en liten formsvikt, reiser hun seg og slår ekstra hardt tilbake. Det er mental styrke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Da to ble til tre

Team Norway var frem til 2016 en satsing kun forbeholdt proffene. Etter at Narvesen i år utvidet samarbeidsavtalen med Norges Golfforbund, ble toppidrettssatsingen økt betydelig. På det nyoppstartede Team Norway Junior-laget har duoen Celine-Madelene nå blitt til en trio. Losby-jenta Karoline Lund har glidd rett inn i gjengen.

– Vi har blitt veldig gode venner. Vi konkurrerer mot hverandre hele tiden og pusher hverandre til å bli bedre. Hvis en av oss blir litt sliten, hjelper de to andre med å løfte deg opp igjen. Jeg er veldig glad for at vi tre får reist så mye sammen. Forhåpentligvis kan vi gjøre det mer fremover også, forteller Karoline før hun tar en liten pause og legger til med et smil.

– Men jeg HATER å tape mot dem!

Men hvordan er det egentlig å være venninner og konkurrenter på en og samme gang?

– Vi går inn i en annen rolle når vi spiller turnering. Vi har lyst til å slå hverandre hele tiden. Alle har et veldig sterkt konkurranseinstinkt. Og så fort den siste putten er satt, er vi venner igjen.

Både Madelene og Celine sier det er utelukkende positivt å være venner utenfor golfbanen. Til syvende og sist er det jo tross alt bare en lek – selv om de alle ønsker å leve av golfen noen år frem i tid.

– Konkurranseinstinktet vårt er sterkt, men vennskapet vårt er enda sterkere, sier Madelene.

En hun derimot virkelig ikke kan fordra å tape mot, er storebor Sander.

– Det er det verste jeg vet. Haha!

Geoff beskriver det som ”full klaff” første gang jentene fikk muligheten til å bli treningspartnere sammen. Han sier personlighetene deres komplimenterer hverandre perfekt –  både på og utenfor golfbanen. Celines dedikasjon og Madelenes kompromissløse vilje smitter over på de andre. Det gjør også Karolines ”killer instinct”.

– Jeg ser mye lovende i Karoline. Hun slår ballen milevis av gårde. Det er et stort fortrinn i moderne golf. Og hun er en skikkelig vinnerskalle.  Da hun var i matchspillfinale mot Madelene på Titleist Tour tidligere i år, var hun tre ned med seks hull igjen. Hadde det vært hvilken som helst annen spiller, hadde jeg tenkt at seieren var i boks for Madelene. Men Karoline kloret seg tilbake og vant.

Vil holde sammen

Det populære valget blant talentfulle juniorer i Norge har i en årrekke vært å komme seg på college etter fullført toppidrettsgymnas. Noen velger derimot å gå egne veier.

Jentene diskuterer mye seg i mellom om fremtidsplanene. De synes det er vanskelig å bestemme seg.

– Jeg er veldig usikker akkurat nå. Målet mitt er å bli golfproff og leve av det, så hvis Celine, Madde og jeg klarer å holde sammen, hadde det vært veldig bra. Det kan gjøre overgangen fra juniortilværelsen litt mykere, forklarer Karoline, som allerede har fått flere fristende tilbud fra prestisjetunge universiteter.

– Det høres fristende ut å få en utdanning samtidig som jeg kan spille golf og bygge et nettverk i USA. Det er der jeg vil konkurrere til slutt. Heldigvis har jeg fortsatt god tid på meg til å tenke, men plutselig kommer dagen hvor jeg må ta et valg. Utdanning kan du ta når du vil. Føler jeg meg klar til å satse på golfen, kommer jeg bare til å kjøre på. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Celine har på sin side ikke like god tid på seg til å ta en avgjørelse. Hun forteller at hun sannsynligvis ikke kommer til å begynne på college neste år, men sier det ikke er noen automatikk i at hun blir proff med en gang for det. Hun vurderer også å fortsette som amatør litt til.

Mens Celine snart må bestemme seg, har Madelene fortsatt mye tid til å ta et valg. Hun er bare på første året av videregående skole. Hun sier hun likevel tenker mye på livet etter Wang.

Hun innrømmer overfor Norsk Golf at en liten del av henne håper at verken Celine eller Karoline velger college.

– College virker som et  kult eventyr, men jeg vet ikke om det er det beste hvis jeg skal bli proff. Det er veldig mye skole, mer enn jeg har nå, og jeg synes allerede nå at det er for mye. Jeg henger litt etter med skolearbeidet. Jeg må så klart se an hvor god jeg er om to år, men jeg er veldig åpen for å bare kjøre rett på som proff.

Det er ikke i 30-årene jeg vil være best. Jeg vil komme inn på LPGA-touren så tidlig som mulig

Uavhengig av hva de måtte velge: Geoff Dixon bedyrer at det må være en avgjørelse som jentene tar hundre prosent på egenhånd.

– Det er et så stort valg at den må de ta hundre prosent på egen hånd. Hvis de tenker på både skole og golf, bør de velge college.  Hvis de tenker ett hundre prosent på golf, mener bør de holde sammen som gruppe og bli værende i Team Norway.

– Hva håper du at de velger?

– Jeg håper de holder sammen. Fordelene da er at de alltid har et team rundt seg som kan hjelpe dem med å utvikle seg, nå som Team Norway har ekstra økonomisk støtte i ryggen. De har vist det siste året at de gjør alt riktig. Nå bør de bare fortsette og utvikle seg i samme spor.

Tuttas skygge

Snittalderen i verdenstoppen på damesiden blir stadig yngre. Per dags dato har ni av de ti beste spillerne i verden ikke kombinert golf og utdanning. Snittalderen på topp-ti i verden da de ble profesjonelle var på bare 17,6 år.

Verken Madelene, Celine eller Karoline lar seg stresse av det ekstreme nivået blant unge utøvere i verdenstoppen. De planlegger å utvikle seg i sitt eget tempo.

– Det tenker jeg ikke på i det hele tatt, svarer Karoline.

– Lydia Ko har trent siden hun var fire år gammel. Hun startet med golf seks år tidligere enn meg, og har i tillegg sommer hele året. Totalt sett har hun sikkert dobbelt så mye golf i kroppen som meg. Golf er noe man kan spille veldig lenge hvis man vil. Jeg har overhodet ikke noe hastverk.

Madelene sier det bare er motiverende å vite at alder ikke er noen hindring.

– Det er ikke i 30-årene jeg vil være best. Jeg vil komme inn på LPGA-touren så tidlig som mulig. Da jeg vant kvalet i British Girls, delte jeg førsteplassen med Julia (Engström, svensk 15-åring journ.anm.). Kort tid etterpå spilte hun i U.S. Open. Alder er bare et tall!

I Golf-Norge ruver skyggen fra golfdronning Suzann Pettersen over talentfulle jenter som drømmer om å kunne leve av golfen. ”Hun er den neste Tutta” er en velkjent frase som er blitt brukt om mange unge, håpefulle, men vi har ennå til gode å se noen verdige arvtagere til tronen. Og sannsynligheten er stor for at vi aldri kommer til å se noen toppe Tuttas prestasjoner heller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karoline er glad for at Suzann Pettersen har tråkket opp løypa for andre spillere og vist at det er mulig å nå verdenstoppen selv om man er norsk.

– Hun har vist at hvis man jobber hardt nok, kan man nå toppen. Hun betyr veldig mye. Hun startet på samme sted som meg. Hvis hun klarer det, hvorfor kan ikke jeg?

Når vi spør jentene hvem som er deres forbilder, er det imidlertid ikke Tuttas navn som dukker opp. Det er i stedet Rory McIlroy, Jason Day og Henrik Stenson.

– Også Lydia Ko da, legger Madelene diplomatisk til etter å ha tenkt seg litt om.

Powered by Labrador CMS