– Golf kan være vakkert og brutalt

Han har lagt bak seg den skjebnesvangre slaget i The Open sist sommer. Men glemme det vil Tom Watson aldri. Vi traff legenden i Dubai.

Publisert
Åtte ganger har han stått igjen som major-vinner. Det kunne blitt ni om Tom Watson (60) og alle andre hadde fått det som vi ville i The Open Championship 2009. Vi så Watson gå skuffet av banen etter omspillet mot Stewart Cink på Turnberry. Vi traff igjen en smilende legende i Dubai i vinter.
 
1. Vi husker dine tre ord på Turnberry. «One lousy putt.» Holder den deg fortsatt våken?
– Helt ærlig, den gjør ikke det. Jeg har hatt mange skuffelser i karrieren og dette var én av dem. Hadde dette vært min eneste sjanse til å oppnå noe, ville det nok smertet i større grad. Jeg har mange triumfer å se tilbake på, men jeg skal være mann nok til å innrømme at det gjorde vondt ganske lenge.
 
2. Fortell om gleden og smerten som fjorårets The Open ga deg?
– Jeg visste at Turnberry var en bane jeg kunne gjøre det bra på. Jeg hadde konkurrert og vunnet der flere ganger før, og hadde en slags hjemmebanefordel. Tidlig i uka kjente jeg at jeg slo ballen bra. Fikk en god start da vinden avtok på torsdagen. Hadde en tøff start fredag. Hentet meg inn igjen. Og plutselig sto jeg der, søndag ettermiddag, med det avgjørende innspillet på 18. Mange har skrevet til meg i ettertid, og som jeg har skrevet tilbake: Golf kan både være vakkert og brutalt. Dette ene slaget var begge deler. Jeg vil huske det for alltid.
 
3. Mye har skjedd med utstyret gjennom årenes løp. Bør det settes flere begrensninger?
– Jeg synes det. Personlig er jeg glad for de nye retningslinjene for grooves. De nye wedgene gjør det vanskeligere å kontrollere ballen ut av den lette roughen. Dermed er det blitt viktig igjen å holde ballen på fairway fra tee.
 
4. Hva synes du om at spillere som Phil Mickelson og Padraig Harrington vurderer å omgå reglene ved å bruke wedger som er over 20 år gamle?
– Det hører ikke hjemme noe sted. Det bryter med spillets ånd. Det er nå min mening. Hvis jeg fikk bestemme ville jeg også bannlyst disse lange kosteskaft-putterne og redusert størrelsen på driverne fra 460cc til 240. Mindre sweet spot. Da blir et dårlig slag et dårlig slag. Og jeg ville innført regler som gjorde at ballen gikk kortere.
 
5. Slik at den tekniske utførelsen får større betydning igjen?
– Nja, egentlig mest for å beskytte golfbanene. Med dagens utstyrsutvikling flyr ballen lengre og rettere for hvert år. Jeg så en undersøkelse på dette. Fra 1993 til 2001 økte lengden med 25 meter med en svinghastighet på 109 mph. Fram til i dag har det bare økt på. Vi kan ikke bygge ut alle verdens baner. Men de regulerende organer kan og bør justere utstyret. Golf blir ikke mindre attraktivt av den grunn.
 
6. Apropos attraksjonsverdi; hvordan ser du på Tiger Woods´ fravær og tilbakekomst?
– Vel, jeg har allerede sluppet katten ut av sekken her. Det er ingen tvil om at Tiger må ta eierskap til sine handlinger. Han må rydde opp privat, og snakke ut offentlig før han stiller opp i en turnering igjen. Innrømme sine feil. Fortelle at han må forbedre seg. Han må rett og slett ta mer ansvar og vise større menneskelighet.
 
7. Ikke helt den Tiger vi kjenner?
– Nei, det blir interessant å se. Jeg ønsker ham lykke til. Han rotet det til. Han vet at han rotet det til. Hele verden vet at han rotet det til.
 
8. Hva er ditt beste råd til Tiger når han kommer tilbake på banen?
– Jeg vet ikke, men jeg synes ikke at han har vist den samme verdigheten som andre storheter før ham, som Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Byron Nelson eller Ben Hogan. Det har vært banning og køllekasting. Jeg kan unnskylde en ung spiller slike utbrudd, men ikke en etablert verdensstjerne som Tiger. Jeg synes han bør rydde opp her også, og vise den samme respekten til spillet som menneskene før ham.
 
9. Selv har du en ny sjanse i The Open på St. Andrews Old Course i juli?
– Ja, jeg har jo det. Jeg kjenner banen godt, men også her har de vært ute med gravemaskinene og flyttet teesteder. Jeg får se om jeg kommer meg rundt. Hull 4 er jeg alvorlig bekymret for. Det er en lang carry over roughen. De unge gutta slår enkelt over. Med motvind skal jeg slite.
Powered by Labrador CMS