– Det handler om norsk golfs framtid

I vanskelige tider kutter mange golfklubber midlene til barn og unge. – Med en slik prioritering kan vi få mye trøbbel framover, sier Tom Arne Tollefsen. NGF er på banen for å snu utviklingen.

Publisert

Denne uka har Tollefsen, i samarbeid med forbundet, 96 barn og unge på treningsleir i Spania. Rundt 30 foreldre er med i reisefølget. Men den yrende aktiviteten under spansk sol står i sterk kontrast til situasjonen i Golf-Norge.

Fra toppåret i 2004 er antall medlemmer under 19 år mer enn halvert. Over 16.000 unge spillere er redusert til nærmere 7.000.

Og pilen peker fortsatt nedover.

Et kraftig varsko

– Dette handler om framtidige medlemmer, framtiden i norsk golf, advarer Tom Arne Tollefsen.

Som aktiv har han holdt på med golf i 40 år, sett nedgangen og hvordan det står til i klubbene. Lenge har han ropt et varsko over tilstanden, men nå handler det ikke bare om få juniorer lenger.

Det handler om klubbenes eksistens.

– Vi er nødt til å ta et tak i juniorgolfen, ellers får vi mye trøbbel i mange klubber framover. Det er utrolig viktig å få barna motivert for golf, få dem til å fortsette, og bli framtidige ledere av klubbene. Noen vil satse og drømmer om å bli proffer, men det viktigste er at de blir varige golfere, poengterer Tollefsen.

Han får støtte av Fredrik Due, ansvarlig for bredde og utvikling i Norges Golfforbund.

– Barn og unge har veldig høy prioritet nå. Sammen skal vi gjøre alt vi kan for å få i gang flere juniorer igjen, forsikrer Due.

Problemstillingen og prioriteringen er ikke ny i NGF. Så langt har man likevel ikke lyktes å snu utviklingen. Med bekymring ser han det samme som Tollefsen, at mange utviklingsmiljøer forsvinner i klubbene.

En del av årsaken er frafallet av voksne, og klubbenes egne valg når økonomien blir vanskelig.

Utvikling kuttes

– Når antallet voksne i golfklubbene går ned, forsvinner både folk og penger. Med strammere økonomi må klubbene prioritere, og barn- og ungdomsaktivitet er ofte det som kuttes fordi det her og nå ikke genererer penger. Det rammer igjen frivilligheten, som er så viktig for å holde på de unge, forklarer Fredrik Due.

Som ansvarlig for breddeaktiviteten roper han etter en mer langsiktig tankegang i klubbene.

– Det første handler om å få tak i ildsjelene, og de kan være både ansatte og frivillige som gjør dette på dugnad. Det viktige er å finne flere personer som virkelig brenner for barn og unge. Og når disse er funnet, må det skapes en større vilje i klubbene til å gi disse menneskene rammer og plass for å utvikle aktiviteten. Det starter her, med folk og rammer, poengterer han.

Én av disse ildsjelene er Tom Arne Tollefsen. For fjerde gang arrangerer han juniorleiren på Mar Menor Golf Resort.

– Jeg tok kontakt med forbundet i fjor da det er mange klubber som ikke er store nok til å sende ned sin egen pro eller har mange nok juniorer til å reise ned. Så i år har vi en samlingsgruppe hvor NGF stiller med coacher. Her er det barn fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør. De har fått nye venner og lært masse golf, og det er det mest gledelige med dette, sier Tollefsen.

Fredrik Due er på plass og liker det han ser.

– Vi er glade for alle tiltak som kan gi oss flere barn og unge. Her får de en god sosial opplevelse på tvers av klubber, samtidig som de får med seg en variert og god golfopplevelse med forskjellige baner, treninger og turneringer.

For det sosiale er det aller viktigste – både her og hjemme i det daglige klubbarbeidet.

– Det første som må skapes er at et morsomt, trygt og kult miljø hvor ungene trives. Så må det gjerne være et treningsopplegg av høy klasse, men prioriteringen er viktig. Først miljø, så det sportslige. Det må gjerne skje samtidig, men glem ikke at miljøet skal oppleves som trygt og morsomt, sier Fredik Due.

Powered by Labrador CMS