PGA Tour-sendingene blir å se på Eurosport Norge fra og med januar 2016. Seksårsavtalen inkluderer minimum 36 PGA Tour-trettigheter per sesong, og Presidents Cup i 2017, 2019 og 2021. I tillegg har de sikret seg vårens høydepunkt, The Masters i april. 

Det er ikke bare PGA-touren som har gjort «overgang» fra Viasat til Eurosport. Det samme har kommentator Per Haugsrud.

– Jeg har hatt ni morsomme år i Viasat, men jeg hadde veldig lyst til å være med på nytuviklingen som skjer hos Eurosport. PGA Tour er mest «sexy», og Eurosport skal satse stort på golfen. Det kommer til å bli utrolig spennende. Jeg kjenner det kribler allerede, sier Haugsrud til Norsk Golf.  

Jeg håper det vil bety mye for den norske golfinteressen at man ikke blir helt avhengig av betalt abonnement for å se golf på TV

Jan-Erik Aalbu

Henrik Bjørnstad og Per Haugsrud kjenner hverandre godt fra før, men har aldri kommentert sammen. Bjørnstad hadde sin «debut» som golfkommentator på Eurosport Norge under Solheim Cup-sendingen i september. Det ga mersmak.

– Selv under Solheim Cup-sendingene som varte i tolv timer hver fløy timene av gårde. Jeg har ikke kommentert mye, men det jeg har gjort har vært veldig gøy. Jeg ser frem til å kommentere PGA-touren. Der kjenner jeg flere av gutta jeg skal kommentere, jeg kjenner spillet deres, og kan forhåpentligvis dele litt bakgrunnsinfo og sladder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad og Per Haugsrud kjenner hverandre godt fra tidligere. Her fra en europatour-turnering i Malaysia i 2001. (Foto: Getty Images)

Masters blir gratis

Sportssjef i Discovery Networks/Eurosport, Jan-Erik Aalbu sier Haugsrud og Bjørnstad var de to navnene som stod øverst på sin ønskeliste over nye kommentatorer.

– For meg var valget av Henrik og Per veldig naturlig. Per er Norges beste og mest erfarne golfkommentator. Henrik og han er våre to beste golfspillere gjennom tidene. Det er ingen automatikk i at gode utøvere blir gode kommentatorer, men det har begge to vist at de behersker det utmerket. Det kommer til å fungere veldig bra, og seerne kommer til å sette pris på alle bakgrunnshistoriene de har å fortelle. Henrik har i tillegg spilt flere av banene vi skal kommentere fra, det tilfører sendingene ytterligere en dimensjon. 

– Jeg tror det blir en stod glede for både golfpublikummet i Norge og det generelle sportspublikum at golfen nå kommer på en åpen kanal. Jeg håper det vil bety mye for den norske golfinteressen at man ikke blir helt avhengig av betalt abonnement for å se golf på TV, konkluderer Aalbu.

I tillegg vil samtlige timer og minutter av The Masters-sendingene bli tilgjengelig på den åpne TV-kanalen Eurosport Norge.

– Det blir en stor satsning med studiosending, slik vi hadde under Solheim Cup. Det kommer til å bli studiosending på de største turneringene neste sesong, med både Henrik og Per mye i bildet, forklarer Aalbu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eurosport Norge satset stort under Solheim Cup. Det samme kommer de til å gjøre på de største PGA Tour-turneringene.

Se alle slagene til Tiger, Rory og Spieth

Halvparten av timene Eurosport viser fra PGA Tour neste år vil sendes lineært på den åpne TV-kanalen Eurosport Norge. Eurosport Norge er i dag tilgjengelig på NextGen Tel, RiksTV, Canal Digital Parabol, Canal Digital Kabel-TV, Get og Dplay. Aalbu sier distribusjonen i Norge er på 65 prosent, og listen oppdateres fortløpende.

TV-sendingene fra PGA Tour blir på cirka to timer hver dag. Sendingene vil imidlertid vises i sin helhet på streamingløsningen Eurosport Player (krever abonnement) – som fortsatt er under utvikling.

Aalbu sier løsningen forventes å være klar tidlig i 2016. Mens streamingløsningen er under utvikling, vil alle sendingene i sin helhet bli sendt på gratiskanalen Eurosport Norge (med unntak av noen torsdagsrunder, dersom de kolliderer med en fotballsending fra Europa League.)

Jan-Erik Aalbu er strålende fornøyd med å ha hentet inn Haugsrud og Bjørnstad. (Pressefoto)

– Eurosport Player kommer til å endre måten du ser golf på. I tillegg til å se de vanlige PGA Tour-sendingene, kan du også følge alle slagene fra hull 1 til 18 til «featured groups», det vil se de to mest populære gruppene med de største stjernene. Dersom for eksempel Tiger slår ut på morgenkvisten i en «featured group», men TV-sendingen ikke starter før om fem timer, kan du likevel følge alle slagene til Tiger, forteller Jan-Erik Aalbu.

«Henrik-effekten»

Aalbu, som forøvrig var sportssjef i Norges Golfforbund da Henrik Bjørnstad spilte på PGA-touren, har vært det siste året vært i flere møter med PGA-touren ved deres hovedkvarter i Florida. På kontoret der skal det angivelig fortsatt gå gjetord om den såkalte «Henrik-effekten».

Henrik Bjørnstads deltagelse på PGA-touren løftet den norske golfinteressen betydelig. (Foto: Getty Images)

– Det første den internasjonale mediesjefen i PGA Tour fortalte meg da jeg møtte ham, var at de aldri hadde sett et så markant skille i interessen fra en nasjon som etter at Henrik begynte på PGA Tour i 2006. På kontoret der kalte de det for Henrik-effekten. Jeg fikk helt gåsehud! Hadde vi i Norge hatt en Henrik Stenson hadde tatt helt av. Det hadde eksplodert, smiler Aalbu.

Hovedpersonen selv må imidlertid konstatere at det fortsatt kan bli en stund til vi får se rødt, hvitt og blått igjen på leaderboardene i USA.

– Akkurat nå ser det litt mørkt ut. Jeg har fortsatt veldig tro på Espen Kofstad, men dessverre er det vanskelig for ham å komme inn i rytmen når ryggen stopper ham. Han er nærmest av alle de norske. Bak ham er det synd å konstatere at det er tynt i rekkene blant proffene. Jeg synes det er et faresignal at vi har blitt fornøyde med å ha spillere på Challenge Tour. Norsk golf stod bedre til på 90-tallet enn i 2015, til tross for at det legges mer ressurser i det enn noen gang, konstaterer Bjørnstad til Norsk Golf.

– Hvordan har internasjonal toppgolf endret seg fra da dere konkurrerte, Per og Henrik?

– Det var mye tøffere før i tiden!, ler Haugsrud, og fortsetter:

– Den største forskjellen er bredden, og den 50. beste spilleren på PGA- og Europa-touren er bedre enn han som var nummer 50 for ti år siden. Men vi har en tendens til å huske det ferske godt, samtidig som vi glemmer hvordan det var før. Det var kanskje like vanskelig å hevde seg før, men på andre måter. Vi hadde dårligere ressurser, det var vanskeligere å reise rundt – det er mange faktorer som spiller inn. I alle idretter skjer det store fremskritt hele tiden, det er vanskelig å sammenlikne de ulike æraene.

Tiger Woods har de siste to årene vært en ikke-faktor i verdenstoppen. Samtidig har Rory McIlroy, Jason Day og Jordan Spieth etablert seg som verdens soleklart tre beste spillere. Haugsrud sier trioen er ekstremt viktige for interessen for å se golf på TV, spesielt i Tiger sitt fravær.

– De er ikke bare vanvittig gode, de er store profiler, unge gutter og fargeklatter som er i toppen nesten hele tiden.

Når vi spør hvilken spiller de tror får sitt store gjennombrudd på PGA Tour i 2016, er Haugsrud rask med å svare:

– Jeg har troa på Justin Thomas. Du kan dytte den lille flisa ned i golfbagen, men han har et helt vanvittig tilslag. Det er nok ikke lenge før vi får se Matthew Fitzpatrick der heller. Han spiller på Europa-touren i dag, men har klatret til topp-50 i verden og kommer til å få flere muligheter i USA. Brooks Koepka kan også få et stort år. Men det er nesten umulig å spå, sier Haugsrud, før Jan-Erik Aalbu kontrer lattermildt:

– Det har du helt rett i. Du sa jo at Jordan Spieth aldri kom til å bli en topp-10-spiller i verden!

– – –

Golf i 2016: Dette viser kanalene

Eurosport Norge/Eurosport Player: Alle PGA Tour-turneringer, The Masters Tournament, Presidents Cup.

Viasat Golf: European Tour, LPGA Tour, World Golf Championship-turneringene (fire stk), U.S. Open, British Open, PGA Championship, Ryder Cup, samt Golf Channel-programmene Golf Central, Feherty Show og Golf Instruction.

TV2: OL i Rio