Mange drøyer så lenge som mulig med å komme i gang med julegavehandelen. Skal du kjøpe julegave til en golfspiller, er det lett å gå seg vill i jungelen av utstyr, duppedingser og treningshjelpemidler.

Vi har lagd en liste med gavetips i alle priskategorier som kan hjelpe deg med å være kreativ med gavene som havner under treet i år – enten de er til deg selv eller noen andre.

Diverse golftilbehør

Siktepinneetui: Har du siktepinner i bagen, men liker ikke helt hvordan de ikke matcher køllene? Eller kanskje irriterer du deg over hvordan de stikker og sliter hull i regntrekket eller reisebagen? Tro det eller ei, men du kan faktisk få kjøpt etuier til siktepinnene. Ikke bare er de praktiske, men de kan også sprite opp bagen din litt. Disse fra Seamus Golf koster 500 kroner, men du får kjøpt langt rimeligere versjoner blant annet på Ebay (søkeord: «alignment stick covers».

Inngravering av køllene: Få en ekstra personlig vri på wedgene dine ved å inngravere initialene dine, et personlig motto eller noe annet. Kan sannsynligvis gjøres hos din lokale kølletilpasser, og dette pleier å koste cirka 50-lappen per bokstav. Flere nettbutikker tilbyr også inngravering ved bestilling av ny wedge.

Headcovere: Hvorfor spille med samme headcover som alle andre som eier den samme køllen? I proshoper, nettbutikker og på eBay finner du et hav av kreative varianter. 

Viktor Hovland-stilen: Fotballsupportere ikler seg stolt drakter av sine favorittspillere, så hvorfor skal ikke vi golfere få lov til å gjøre det samme? Viktor Hovland ikler seg klær fra J. Lindeberg, caps fra PING, sko fra Nike og golfhanske fra Titleist.

Pencilbag: Trenger du egentlig to dusin golfballer, en matpakke, tre liter vann, bananer, jakke, bukse, regntrekk og en stor pose pegger i bagen din? Ja, noen ganger gjør du kanskje det, men hva med de rundene hvor du bare vil komme det kjapt ut på golfbanen før eller etter jobb, varme sommerdager hvor du ikke orker å ha så mye å bære på, eller bare skal en kjapp tur på rangen med fire køller? En pencilbag passer perfekt til dette formålet! En ekstra bonus er at de tar lite plass i bilen, i skapet ditt på kontoret – og ikke minst under juletreet! I tillegg er de ofte litt rimeligere enn golfbager i ordinær størrelse.

Reisebag: Reisetrekk til golfbagen er et must for den som er mye ute og farter. Den beskytter køllene og gjør det lettere å pakke med enda mer. Husk å bestille reisetrekket med både hjul og solide bærestropper. Du kan få reisetrekk både i stoff og i hardplast. Førstnevnte gjør transporten lettere og tar mindre plass i bagasjerommet på bilen. Hardplast-varianten er tyngre, men beskytter også køllene dine ekstra godt. Du får reisetrekk fra 600 kroner og opp til 2000 kroner. Vår erfaring er at du får det du betaler for. De letteste og rimeligste variantene (som på bildet) går også raskest i oppløsning.

Clicgear-skaft: Denne justerbare stangen passer til alle golfreisetrekk og gjør at du slipper å bekymre deg for brukne køller på flyreisen. Pris fra 350-500 kroner, avhengig av om den er tilgjengelig i Norge eller du må bestille fra utlandet.

Puttemarkør: Mange golfspillere liker å tegne en rett strek på ballen for å gjøre det lettere å sikte. Denne varianten som heter Line M Up Pro Kit, koster fra 150 kroner.

Puttergrep: Superstrokes puttergrep har tatt golfverden med storm de siste årene. Ikke bare er de gode og myke å holde i, men de tykke grepene gjør det også enklere for deg å ha et stabilt puttestroke uten unødvendige håndleddsbevegelser.

Personlige golfballer: Golfballer er noe alle golfere trenger og er derfor en en sikker vinner under juletreet. Piff opp gaven litt med å bestille med et personlig trykk på ballen. Bestiller du via en nettbutikk, har du muliget til å laste inn logofilen samtidig som du bestiller. Enkelt og greit.

Justerbare rangepegger: Nesten alle driving-ranger i Norge har plastikkmatter på rangen. En justerbar range-pegg er derfor alltid greit å ha liggende i bagen. Pris fra cirka 150 kroner.

Scorekortholder: Fyll ut scorekortet med stil, samtidig som du beskytter det og også holder blyanten på plass. Det er ikke uten grunn at nesten alle tourspillerne bruker disse. Pris fra cirka 200 kroner og oppover.

«Valuables pouch»: En liten pose til å holde orden på kaoset av for eksempel pegger, greengaffel og ballmarkører. Fyll posen med de tingene du vet du trenger i løpet av runden, så slipper du å bruke lang tid på å grave rundt i bagen. Pris fra cirka 150 kroner og oppover.

Humorballer: Hvordan tar man brodden av nervene på første tee eller en spiller som tar seg selv litt for seriøst? Hva med en golfball som plutselig går opp i røyk? Garantert latter!

Køllebørste: Nyttig verktøy som gjør det enkelt å holde slagflaten på køllene rene til en hver tid. Finnes også i en mindre variant som man kan ha i lomma. Pris fra cirka 50 kroner.

Gadgets

Treningsballer: Er hun eller han du skal kjøpe gave til, avhengig av golf? Lette treningsballer i skum eller plast kan gjøre det lettere for vedkommende å døyve abstinensene. Disse kan man slå i hagen eller parken uten å være redd for å skade noen. Fås kjøpt for under hundrelappen.

Slagsporing: For deg som vil ha full kontroll på statistikken din ute på golfbanen. En sensor som du fester i hullet i enden av grepet på køllene, måler lengde, retning og registrerer all statistikk som du trenger gjennom runden. Ved hjelp av appen til din smarttelefon kan du finne ut av hvilke deler av spillet ditt du kan forbedre videre. Garmin Approach CT10 (cirka 3200 kroner for 14 sensorer), Gamegolf (cirka 2000 kroner) og Arccos Caddie Smart sensors (cirka 2000 kroner) er populære produkter i denne kategorien.

Garmin Approach R10: Den banebrytende Garmin Approach R10 er Garmins forsøk på å lage en «miniversjon» av Trackman. Prislappen er stiv, nærmere 7000 kroner, men det er likevel bare småpenger hvis man ser hva alternativene på markedet er. R10 hjelper deg å måle køllehodehastighet, ballhastighet, spinn, slagvinkel, slagretning og så videre. Det sier seg selv at den ikke er like presis som en Trackman eller GC Quad som koster noen hundretusener mer, men den gjør det uansett langt mer interessant å slå inn i et nett i garasjen om vinteren.

 

GPS-klokke: GPS-klokker kan inneholde baneguide, statistikkmåling og til og med muligheten til å måle svinghastigheten din. Alt kommer an på prisen. Det finnes mange modeller, og det viktigste å huske på er å sjekke om klokken har tilgang til norske baner. En fin gave til alle golfere. Denne modellen fra Garmin heter S62 og er blant de mest kostbare på markedet (selges for cirka 6599  kroner). Til gjengjeld får man en klokke som ser bra ut også utenfor golfbanen. 

Lasermålere blir mer og mer vanlig å se blant golfere i alle handicapkategorier. Det er et godt og mye brukt hjelpemiddel som hjelper spillerne til å finne avstander kjapt og nøyaktig. Det er viktig å forsikre seg om at laseren har «pinseeker»-funksjon, slik at du ikke må stødigere enn en skiskytter for å registrere målet. De gode modellene er dyre, men da har du også en laser som holder i lang tid. To populære lasere i hver sin ende av prisskalaen er Nikon Coolshot til cirka 2300 kroner og golflasernes Rolls Royce, Garmin Approach Z82, til 7499 kroner.

Apple Watch 7: Ikke et golfprodukt per se, men Apples smartklokke har mange funksjoner som er nyttige for golfere: skritteller, pulsmåler, værmelding og GPS for å nevne noen. Utvalget av diverse golf-applikasjoner til Apple Watch vokser stadig. Pris fra 4690 kroner.

Gavekort: Det tryggeste du kan gjøre, er å kjøpe et gavekort i en golfnettbutikk. Da slipper du å risikere bomkjøp, og mottakeren får i tillegg mulighet til å boltre seg når nyttårssalget starter. De ledende golfnettbutikkene i Norge er (i tilfeldig rekkefølge) onlinegolf.no, golfshopen.no, golfhandelen.no, dormy.com og nordicagolf.no.

Underholdning

Abonnement på golfkanal: Ett års abonnement på GOLF.TV gir tilgang til alle PGA Tour-turneringer (både norsk og amerikansk sending), The Masters, og «featured groups», i tillegg til mengder av videoer, blant annet instruksjonsserien til Tiger Woods. Et abonnement koster 59 kroner i måneden. Et Viaplay Total-abonnement til strømmetjenesten Viaplay koster 329 kroner i måneden og gir tilgang til europatouren, de tre majorturneringene for herrer minus The Masters og WGC-turneringene.

Golfbøker: Uavhengig av om du er interessert i instruksjon, mental trening, historie, biografier, banedesign eller annet, finnes det en golfbok for deg. Sjekk ut redaksjonens tips til golfbøkene du må ha i bokhylla.

Magasiner: På Bladkongen.no kan du abonnere på den fysiske utgaven av Golf Digest. Eventuelt kan du gi bort Apple-gavekort til den som ønsker seg et digitalt abonnement av et golfblad til nettbrettet sitt.

Bluetooth-høyttaler til golfbagen: Koble den til mobilen, så kan du ha på musikk eller radio de dagene du er alene på banen eller ute på en uhøytidelig runde med vennene dine. JBL Clip 4 og Bose SoundLink Micro er populære valg Varianten på bildet, Bushnell Wingman, er derimot aller best egnet til runder med golfbil. Pris fra 650 kroner og oppover.

Golfopplevelser

Greenfee: Noe av det morsomste med å være golfspiller er muligheten til å teste ut nye, spennende baner man aldri har spilt på tidligere. Men hvor skal man begynne, når det er så mye å velge i? Kanskje kan Norsk Golfs kåring av Norges 100 beste golfhull fra 2016 være til inspirasjon?  

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Golfresort: Dersom du og din bedre halvdel vil finne på noe golfrelatert sammen, er en romantisk weekend kombinert med golf et populært valg. På Utsikten Golf i Kvinesdal kan du samkjøre golfrunden med et gourmetopphold på The Bølgen & Moi Hotel. På Kragerø Golf Resort er det både golf og spahotell på samme anlegg, med spektakulær utsikt over skjærgården. På Trysil GK kan du kombinere høyfjellsgolf og en rekke andre aktiviteter med et opphold på Radisson Blu-resorten rett ved golfbanen. Hvis du er i hovedstadsområdet, har Lily Country Club nettopp åpnet ved Miklagard Golfklubb nær Gardermoen. I Lørenskog er Losby GKs klubbhus en del av herskapelige Losby Gods, og på motsatt side av Østmarka ligger nordens største spa-senter, The Well, bare fem minutter unna Oppegård Golfklubb. 

(Foto: Kragerø Resort)

Simulatorrunde: Det er nærmere 130 steder i Norge du har mulighet til å spille simulatorgolf i vintersesongen. Noen runder på golfsimulator holder motivasjonen og inspirasjonen oppe gjennom en lang og kald vinter. Fra cirka 200 kroner per time. Se hvor du kan spille simulatorgolf her. 

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Trening

Pelz Tutor: Nesten alle proffer har denne i bagen, og ikke uten grunn. David Pelz sin putting tutor består av en plastikkplate med siktelinjer og to løse metallkuler. Et perfekt hjelpemiddel for å trene på ballstart når du står og putter, og den kan brukes både hjemme i stua og på treningsfeltet. Pris cirka 600 kroner-

Puttespeil: Et annet treningshjelpemiddel som passer perfekt til putting, er puttespeilet fra Pure 2 Improve. Denne hjelper deg med å holde øynene over ballen, kontrollere siktet og se svingsporet ditt. Pris fra ca 500 kroner.

SuperSpeed Golf: Dette geniale treningshjelpemiddelet er for deg som ønsker å øke svinghastigheten. Består av tre køller med et metallstykke i enden av skaftet. Den ene køllen er litt tyngre enn en vanlig golfkølle, den andre veier det samme, og den tredje er lettere. Trener man målrettet med disse, er man så å si garantert mer fart. Fås kjøpt på SuperSpeed Golf for 200 dollar. Der kan man også kjøpe en radar til 119 dollar for å måle utviklingen av svinghastigheten.

Medisinball: Medisinballkast er en av treningsøvelsene som du kan gjøre i gymmen eller i hagen/parken, som har størst sammenheng med køllehodehastighet. Ved å kaste en medisinball lærer du deg hvordan kroppen jobber for å generere kraft i golfsvingen. Det er også veldig god styrketrening. Det anbefales å bruke en medisinball som veier tre til fem kilo. Pris fra cirka 300 kroner.

(Foto: Hardworkout.no)

Pro sticks: Siktepinner kan brukes til å sjekke oppstilling, sikte, og kan brukes til å utføre en rekke ulike treningsøvelser. Denne praktiske varianten fra Tour Rod er i tillegg sammenleggbar. Fra cirka 150 kroner.

Gummistrikk til trening: Disse elastiske og praktiske treningsbåndene i latex er noe du finner i bagen til de fleste tourspillere. Effektiv motstandstrening som trener opp og styrker musklene og forebygger skader. Kan også brukes til mange ulike uttøyningsøvelser og skadeforebyggende arbeid. Fra 99 kroner.

Protimer: Mange ønsker å bli bedre, men våger kanskje ikke helt å bestille time med en trener. Hva med å bestille en time med en lokal trener for å komme i gang? Hør med din lokale pro! Prisene ligger vanligvis fra 300 kroner for en halvtime og oppover.

SPORTSLIG PLAN: Sportslig plan blir temaet på alles lepper på Fornebu denne helgen. (Foto: Illustrasjon)

Trackman-analyse med pro: Vinteren er tiden for å kartlegge svakheter i spillet ditt, og legge grunnlaget for en vellykket golfsesong. Et alternativ til å gi bort en protime er å gi bort en radaranalyse med Trackman, eventuelt andre måleinstrumenter som Foresight GC Quad, som fungerer like bra. En pro hjelper til med å registrere lengdene dine med de ulike køllene og analysere styrker og svakheter i spillet ditt. Du får også hjelp til å se om du har noen køller i bagen som burde skiftes ut. Se på det som en golfversjon av å ta en rutinesjekk hos legen – bare gøyere! Ta kontakt med din lokale klubb eller innendørssenter for å sjekke ut muligheten til en radaranalyse med pro. Prisen ligger ofte en hundrelapp over prisen av en vanlig protime.

(Foto: Benjamin A. Ward)

Golfnett med utslagsmatte: Noen ganger klør det så mye i golf-hendene at man man bare MÅ ut i hagen for å svinge litt. Har du et golfnett, kan du til og med slå slag med ordentlige baller. Du ser ikke hvordan ballen flyr, men du får i det minste holdt balltreffet ved like. Fra 700 kroner og oppover.

Puttematte: Et must for alle golffrelste som angrer på at de byttet ut vegg-til-vegg-teppet med parkett. Du kan få en helt enkel puttematte for cirka 250 kroner, men for deg som er villig til å legge litt mer penger i det, er denne matten fra Wellputt er veldig bra treningshjelpemiddel. Matten fås i tre versjoner på tre, fire meter og fem og en halv meter, med linjer for å trene på sikte og oppstilling og markerte områder for ulike avstander. 

Putt-returner: Har du et teppe som egner seg til å putte på, kan du nøye deg med en såkalt «putt-returner». Du putter mot den grønne filten som har samme bredde som et golfhull. Deretter «spytter» maskinen ballen tilbake til deg. Enkelt, genialt og koster bare en 200-lapp.

Chippenett: For deg som ønsker å polere wedge-ferdighetene i hagen. Fra 299 kroner.