Å bli scratchspiller er noe de absolutt færreste golfspillere opplever. Av alle de 125 000 golfspillerne i Norge er det bare cirka 200 med null eller lavere i handicap. Det utgjør cirka 1,6 promille av medlemsmassen.

Mange hobbygolfere lever nok i den tro at de som har klart å komme seg hele ned lange veien ned fra 54 til 0 i handicap, er på nippet til å kunne leve av golfen. Det er milevis fra realiteten.

Men hvor stor er egentlig forskjellen mellom en scratchspiller og en PGA Tour-proff?

Det var utgangspunktet til statistikeren Peter Sanders, mannen bak statistikk-databasen shotbyshot.com, og som jobber tett med en rekke PGA Tour-spillere for å hjelpe dem analysere spillet sitt.

Sanders har foretatt en omfattende analyse av 8360 runder hvor scratchspillere har spilt til sitt handicap, og sammenlignet tallmaterialet med de 14 557 rundene som ble spilt på PGA Tour i 2018-sesongen.

Han konkluderer med at den gjennomsnittlige PGA Tour-proffen i snitt er 2,25 slag bedre enn scratchspilleren per runde, samtidig som de spiller baner som er 3,2 slag vanskeligere. Netto er PGA-spilleren dermed 5,45 slag bedre per runde. Det utgjør hele 21,8 slag på en turnering over fire runder.

Og da er ikke kategorier som stress og press som følge av å spille foran TV-kameraer og store publikumsmasser med i kalkylen, og i tillegg er det kun tatt med runder hvor scratchspillerne faktisk spiller til sitt handicap, så i realiteten er forskjellen mye større enn de 21,8 slagene.

Sanders’ utregninger viser at det er fra tee PGA-spillerne tjener flest slag. 2,5 av de 5,45 slagene er med driveren, og de slår både lenger og rettere. Forskjellen i lengde er på nesten 30 meter til PGA-spillerens fordel. Det utgjør videre 1,5 slag på innspillene, ettersom de får en kortere kølle inn til green. Når de først misser green, er de i snitt 0,5 slag bedre per runde enn scratchspilleren. Også med putteren er de bedre: i snitt ett slag på 18 hull.

Sanders konkluderer med at dersom du i hele tatt skal vurdere å sikte mot spill på touren, bør du ha minst +3 i handicap – og spille til handicapet ditt komfortabelt.

Og for å ha noe som helst håp om å forsørge familien din og satse på spill PGA-touren, bør du ha minst +5 i handicap.

Vi sier lykke til!