Å skrive bli scratchspiller er noe de absolutt færreste golfspillere opplever. Av de 105 000 golfspillerne i Norge, er det bare 177 med null eller lavere i handicap. Det utgjør cirka 1,7 promille av medlemsmassen.

Mange hobbygolfere lever i den tro at de som har null i handicap, er på nippet til å kunne leve av golfen. Det er milevis fra realiteten.

Men hvor stor er egentlig forskjellen mellom en scratchspiller og en PGA Tour-proff?

Det var utgangspunktet til statistikeren Peter Sanders, mannen bak PGA Tours populære statistikkverktøy «strokes gained analysis» og grunnlegger av statistikk-databasen shotbyshot.com.

I en artikkel på golfwrx.com, har han foretatt en omfattende analyse av 8360 runder hvor scratchspillere har spilt til sitt handicap, og sammenlignet tallmaterialet med de 14 557 rundene som ble spilt på PGA Tour i fjor. 

Han konkluderer med at den gjennomsnittlige PGA Tour-proffen i snitt er 2,25 slag bedre enn scratchspilleren per runde, samtidig som de spiller baner som er 3,2 slag vanskeligere. Netto er PGA-spilleren dermed 5,45 slag per runde. Det utgjør hele 21,8 slag på en turnering over fire runder!

Og da er ikke en gang abstrakte kategorier som stress og press med i kalkylen.

Sanders’ utregninger viser at det er fra tee PGA-spillerne tjener flest slag. 2,5 av de 5,45 slagene er med driveren. De slår både lengre og rettere. Forskjellen i lengde er på nesten 30 meter til PGA-spillerens fordel. Det utgjør videre 1,5 slag på innspillene, ettersom de får en kortere kølle inn til green. Når de først misser green, er de i snitt 0,5 slag bedre per runde enn scratchspilleren. Også med putteren er de bedre: i snitt ett slag på 18 hull.  

(Les også: Disse 100 har lavest handicap i Norge)

Sanders konkluderer med at dersom du i hele tatt skal vurdere å sikte mot spill på touren, bør du ha minst +3 i handicap – og spille til handicapet ditt komfortabelt.

For å forsørge familien din via spill på PGA-touren, bør du ha minst +5 i handicap.

Vi sier lykke til!

(Artikkelen ble publisert i samarbeid med golfing.se)