KOMMENTAR // TOM ERIK ANDERSEN

Han var i det minste ærlig

Han hadde ikke vunnet en turnering siden 2016. Lørdag fylte han lommene med saudipenger. I det minste var han ærlig.

Publisert Sist oppdatert

Normalt fokuserer vi ikke på penger etter en turneringsseier på én av golfsportens mange tourer. Men LIV Golf handler ikke om annet enn det. Penger, penger og mer penger.

Jo, forresten, det handler også om at spillerne kan jobbe mindre for å tjene mer. Som om det er en god nyhet for publikum og golfinteresserte over hele kloden.

Med bare åtte turneringer i 2022, store beløp bare for å stille opp, og premiepotter som overgår alle tidligere utbetalinger i golfen, har LIV Golf lokket til seg noen av sportens største stjerner med penger fra det saudi-arabiske investeringsfondet.

Og ganske mange som ikke er det.

Etter tre dagers spill på Centurion utenfor London sto Charl Schwartzel igjen som vinneren av den første LIV Golf-turneringen. Og har du lest helt hit uten å få med deg navnet, forstår du at sør-afrikaneren ikke er blant de fremste i internasjonal toppgolf.

Riktignok vant Schwartzel den grønne jakka i The Masters 2011, men de siste seks årene har han ikke vunnet en eneste turnering på verken PGA Tour eller DP World Tour. Men han gjorde det i sin første start i LIV Golf Series. For startfeltet i turneringen på Centurion var ikke i nærheten av det han har konkurrert mot på PGA-touren. Uten at sør-afrikaneren så ut til å bry seg om det.

Han drar hjem fra London 46 millioner kroner rikere. Pluss det han har mottatt for å stille opp, et prinsipp som aldri praktiseres på PGA-touren, hvor du må prestere for å vinne hver dollar.

– Det er utrolig hva dere har laget for oss her, sa Schwartzel i sin takketale til de saudiarabiske lederne.

– Dette har overgått alle våre forventninger. Underholdingen dere har laget, måten dere har behandlet oss på, og – ja, størrelsen på pengene dere tilbyr oss.

I det minste var han ærlig, Charl Schwartzel. Det skal han ha.

Han trakk fram pengene som en del av drivkraften. Noe de alle burde gjort, utbryterne som tidligere i uka, én etter én, ble grillet på pressekonferansene.

I stedet forsøkte de å vri seg unna de vanskelige spørsmålene med saudienes forhåndsproduserte standardfraser om «growing the game» og «good for golf».

Det ville vært bedre om de sa det rett ut:

At de har valgt LIV Golf for sitt eget beste, ikke golfens beste. At de framover spiller for å hente hjem mest mulig penger, ikke troféene som skaper golfhistorie.

Powered by Labrador CMS