Spillerne fikk ordentlig juling i årets første majorrunde. Liten kuling kombinert med Augustas lynraske greener gjorde det ekstremt vanskelig å score lavt, og feltets snittscore var på tre over par.

– Jeg har aldri sett noe som dette. Å bare komme seg på par i dag var en veldig god score. Det var virkelig, virkelig vanskelige forhold, sa evigunge Fred Couples (+1, T19) etter runden.

– Det var helt på grensen til at det var forsvarlig å spille, mente 2013-vinneren Adam Scott  (+3, T41).

– Det føltes som jeg har spilt 36 hull i dag, sa Jason Day (+2, T26), etter å ha fullført sin seks timer lange runde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tidvis blåste det så mye at sanden ikke ble liggende i bunkerne. (Foto: Getty Images)

En som imidlertid ikke så ut til å slite nevneverdig, var Charley Hoffman (USA). Han var riktignok en over par etter fem hull, men derfra og inn klinket han like gjerne til med åtte birdies – inkludert fire på rappen på de fire siste hullene.

– Med mangel på et bedre ord så var det en drøm, sier Hoffman til pressen. 

Runden hans slo feltets snittscore med hele ti slag.

Hans runde på syv under par var dagens soleklart beste score, og gir ham en ledelse på fire slag over en annen overraskelse, William McGirt. Ytterligere ett slag bak følger veteranen Lee Westwood, som fortsatt jakter sin første majortriumf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
 

40 år gamle Hoffman har vunnet fire turneringer på PGA-touren, men har ennå til gode å vinne en major. Det nærmeste han kom var nettopp i The Masters i 2009. Her lå han oppe på andreplass etter halvspilt turnering, men måtte ta til takke med delt 9. plass.

– Jeg kommer til å ha denne runden i bakhodet og bygge på den videre resten av uka. Det blir ikke så lett å legge seg til å sove med ledelsen i en major. Jeg gleder meg til utfordringen som venter de neste tre dagene, sier Hoffman.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mickelson storkoser seg

Frem til siste gruppe skulle slå ut på Augusta National, var det stort sett en person alle snakket om: verdensener Dustin Johnson.

Han skadet ryggen etter å ha falt i en trapp onsdag, og det var usikkert om han kom til å stille til start.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dustin Johnson omringet av pressefolk etter å ha trukket seg fra The Masters. (Foto: Getty Images)

Han ankom banen torsdag morgen for å varme opp, men da han ankom første tee et kvarter før han skulle slå ut, snudde han seg, spaserte opp mot klubbhuset og fortalte at han måtte trekke seg.

Vinden forsterker missene dine, og mange av gutta som ikke kjenner banen så godt og misser ballen på feil sted, ender opp med noen høye scorer. 

Phil Mickelson

– Det suger, sa en – forståelig nok – ordknapp Johnson etter runden.

– Jeg klarte å svinge køllen tilbake, men ved balltreffet fikk jeg smerter hver gang. Da er det ikke noe poeng i at jeg pegger opp. Det som gjør det ekstra surt, er at jeg føler at ryggen kommer til å bli helt fin igjen om to dager.

Selv om feltet mangler et av sine aller største navn, sørget flere andre av de største stjernene for mer enn nok underholdning.

Phil Mickelson, som har vunnet turneringen tre ganger, signerte for en 71-runde, som blant annet inneholdt en eagle allerede på hull to. Med -1 ligger han helt oppe på fjerdeplass, sammen med blant andre Justin Rose og Sergio Garcia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg elsker det, sier Phil Mickelson om de tøffe forholdene, før han utdyper:

– Vinden forsterker missene dine, og mange av gutta som ikke kjenner banen så godt og misser ballen på feil sted, ender opp med noen høye scorer. Ettersom jeg har spilt her så mange ganger (25 journ. anm.), så vet jeg hvor jeg må og ikke må. Jeg har kanskje noen store misser, men jeg sørger for å misse på riktig sted, slik at jeg alltid har en god sjanse til å redde par, forklarer Mickelson.

Jeg må få noe til å skje i morgen

Jordan Spieth

En som misset på feil sted, var Jordan Spieth. Spieth kan vise til to andreplasser og en seier de tre årene han har spilt The Masters. Han startet åpningsrunden bunnsolid og var en under par etter 13 hull. Deretter falt han tilbake til par med dagens andre bogey på hull 14, før han dumpet innspillet på hull 15 i vannet og til slutt måtte signere for en nier på scorekortet.

Det var andre året på rad at Spieth gjør en kvadruppel-bogey i The Masters. Den han gjorde i fjor, husker vi alle kostet ham seieren.

Torsdag svarte Spieth med en birdie og to par på de siste hullene. Hans +3-runde holder til delt 41. plass.

– Jeg følte at jeg hadde en god runde gående, men jeg ble fanget med en «birdie-mentalitet» på hull 15, da jeg egentlig burde spilte trygt, så tøft som hullet ble spilt i dag. Jeg må få noe til å skje i morgen, sier Spieth.

McIlroy storfornøyd

Rory McIlroy sin jakt på «the career grand slam» kom også skjevt ut av portene, og nord-iren var tre over par da bare seks hull gjenstod. Han stod i fare for å miste enda et slag da innspillet fra fairway på det 13. par-5-hullet havnet i bekken, men da han kom frem til ballen, så han heldigvis at ballen på mirakuløst vis hadde stoppet i roughen i stedet for å rulle ned i vannet.

Det ble akkurat det vendepunktet han trengte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rory McIlroy på vei opp fra roughen ved kanten av bekken på hull 13. Dette stedet ble vendepunktet hans under torsdagens åpningsrunde. (Foto: Getty Images)

Han chippet seg inntil for birdie, gjorde to birdies til på hull 15 og 16, kom seg inn på par sammenlagt og er dermed for alvor tilbake i turneringen på delt 12. plass.

Det var nok også den beste scoren han kunne få på en dag der han slet med sin vanligvis så bunnsolide ball-striking.

– Jeg gjorde mitt beste der ute og beit tenna sammen. Jeg hadde revet av noens hånd før runden hvis vedkommende hadde tilbudt meg en 72-runde etter det tiende hullet, sa McIlroy

Og hva hadde han å si om Hoffmans start?

– Jeg tenkte at hvis noen kom seg under 70 i dag, ville det være en helt utrolig score. Da hadde man spilt veldig bra. Etter å ha gått av så jeg at han gikk 65.

– Det er nesten ikke til å tro.

Leaderboard

Klikk her for starttider, sendetider og værmelding før fredagens runde