På bakgrunn av fjorårets store gjennombrudd på PGA-touren, der han tok norgeshistoriens to første PGA Tour-seirer og en plass i den eksklusive FedEx Cup-finalen, var Hovland blant de største favorittene til å stemt frem av folket som vinner av den prestisjetunge utmerkelsen «årets sportsprestasjon» for menn.

Det var imidlertid ventet tøff konkurranse fra Borussia Dortmunds stjernespiss Erling Braut Haaland, som har etablert seg som en av verdens beste angrepsspillere i løpet av 2020.

Les også: Dette vil vi huske best fra golfåret 2020

Da avgjørelsen øyeblikk var kommet, var det imidlertid Viktor Hovland som ble ropt opp som vinner av Suzann Pettersen i den direktesendte TV-sendingen på NRK.

– Jeg ble litt overrasket. Det er jo umulig ikke å høre hva de andre utøverne har fått til, så jeg vet at det har vært en hard konkurranse, takket Hovland i en videomelding fra Hawaii, før takketalen hans ble kort avbrutt av room-service på hotellrommet hans i bakgrunnen – til lattermild respons fra Hovland, Tutta og programleder Johan Golden.

– Jeg vil takke det norske folk som har stemt meg frem. Jeg spiller en idrett som er ganske fjern for de fleste nordmenn. Vi har ikke de lengste tradisjonene der, så å bli stemt frem er utrolig kult, sa Hovland.

Dette var Hovlands første utmerkelse i idrettsgallaen etter at han har måttet gi tapt for henholdsvis Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen i kategoriene «årets mannlige utøver» og «årets gjennombrudd» de to siste årene.

Prisen på idrettsgallaen kommer bare to uker etter at VG-leserne stemte frem Hovland som folkets idrettsfavoritt, en utmerkelse ingen golfspiller har fått før ham. I VG-juryens kåring måtte han se seg slått av Braut Haaland, men nå har Hovland altså fått sin «revansj».

Les også: Hovland folkets idrettsfavoritt i stor VG-kåring

Utmerkelsen «årets sportsprestasjon» blir kun delt ut i 2021 og kan ikke relateres til noen av de tradisjonelle prisene som vanligvis blir delt ut på idrettsgallaen.

Styret for Idrettsgallaen besluttet i sommer at det ikke skulle avvikles en tradisjonell idrettsgalla i år, og at de vanlige prestasjonsprisene ikke skulle deles ut. Dette av hensyn til redusert internasjonalt konkurranseprogram og av smittevernhensyn.

I utgangspunktet ble det bestemt at prisene som skulle deles ut, var årets forbilde, årets hederspris og årets ildsjel. Etter hvert som internasjonal toppidrett klarte å gjennomføre deler av konkurranseprogrammet, ble det besluttet at det i tillegg til de tre ovennevnte prisene, også skulle deles ut to prestasjonspriser, basert på publikumsavstemning etter nominering av hovedjuryen: «Årets sportsprestasjon, kvinner» og «Årets sportsprestasjon, menn».

Begge prisene favnet alle prestasjoner innenfor hvert kjønn, og gjaldt både individuelle idretter, lagidretter eller andre relevante sportsprestasjoner.

Viktor Hovland er for tiden på Hawaii hvor han spiller PGA Tour-turneringen Sentry Tournament of Champions. Den kan du følge her.