Hovland blir dermed den første golfspilleren som er nominert til årets mannlige utøver, etter at kategorien ble innført i 2007.

Før det var årets mannlige og kvinnelige utøver samlet under kategorien «årets navn», hvor Henrik Bjørnstad var nominert i 2006.

Hovland, som også var nominert under idrettsgallaen i fjor – da i kategorien «årets gjennombrudd» hvor han måtte gi tapt for Jakob Ingebrigtsen – er den fjerde norske golfspilleren totalt som mottar nominasjon på idrettsgallaen.

Før ham har Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord og Marius Thorp også vært nominert, men til nå har Tutta vært den eneste som har vunnet.

Hovland har hatt en magisk 2019-sesong med amatør-rekorder i majorturneringene The Masters og U.S. Open, sikret PGA Tour-kort i høst og en historisk strekning med 19 runder på rad på 60-tallet på PGA-touren, noe som aldri har skjedd tidligere.

I kategorien «årets mannlige utøver» venter imidlertid tøff konkurranse. De andre nominerte er Karsten Warholm (hekkeløp), Martin Ødegaard (fotball), Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Henrik Christiansen (svømming), Henrik Kristoffersen (alpint), Olav Lundanes (orientering) og Jarl Magnus Riiber (kombinert).

(Artikkelen fortsetter under)

I kategorien «årets gjennombrudd» hadde Norges Golfforbund innstilt Kristoffer Ventura som kandidat, men PGA Tour-debutanten nådde ikke opp hos komiteen. Ventura sikret PGA Tour-kortet i sommer etter å ha startet året på bar bakke uten noen kategori på de store tourene. På Korn Ferry Tour i sommer sikret en tredjeplass og to seiere ham en fast arbeidsplass i det gode selskap – som andre nordmann noensinne etter Henrik Bjørnstad i 2006 og 2010. 

De nominerte i kategorien «årets gjennombrudd» er Erling Braut Haaland (fotball), Casper Ruud (tennis), Thea Vatshelle (kickboksing), Gustav Iden (triatlon), Jenny Stene (stangskyting), Salum Ageze Kashafali (sprintløp) og Vetle Sjåstad Christiansen (skiskyting).