Dermed avsluttet Hovland årets PGA Tour-sesong med en plassering som definitivt gjenspeiler hvor solid han har vært gjennom hele sesongen.

Søndag gjorde han fem birdier, inkludert to på de to siste hullene, en bogey og resten par, og klatret to plasser til delt 5.-plass med Xander Schauffele. 65-runden var feltets nest laveste score og sikret Hovland en sjekk på hele 2,2 millioner dollar, 19 millioner kroner – hans største utbetaling i karrieren.

– Det har vært mye bra. Jeg har vunnet en turnering og hatt mange topplasseringer så det har vært kult. Jeg har fortsatt mye å gå på, så det er spennende. Det går opp og ned, noen uker så føles det som jeg har kjempet i toppen hele tiden, mens andre turneringer så kjemper man litt for å klare cuten. Det handler om å bli enda litt mer stabil, men det har vært mye bra, oppsummerte Hovland sesongen overfor Eurosport.

I løpet av 2020/2021-sesongen har Hovland virkelig etablert seg i den ypperste verdenseliten. Han har bokført syv topp-5-plasseringer, tolv topp-15-plasseringer og i november tok han sin andre PGA Tour-seier i Mayakoba Classic i Mexico. I sommer kunne han også juble over sin første europatour-seier i Tyskland.

Hovland brukte tre hull på å åpne birdiekontoen søndag da han klistret innspillet fra 122 meter helt inntil flagget. På det 6. par 5-hullet slo han seg inn på to slag og toputtet for nok en enkel birdie – for øvrig Hovlands første birdie på et par 5-hull for turneringen (!) – og på hull 8 kom dagens tredje birdie etter nok en presist jernslag fra 140 meter.

(Artikkelen fortsetter under)

Etter å ha forspilt to gode birdiemuligheter på hull 10 og 11 kunne Hovland innkassere dagens fjerde birdie på hull 13 etter å ha limet enda en wedge helt inntil pinnen. Deretter kom dagens første bogey på hull 16 etter at han bare måtte pitche seg tilbake ut i fairway etter et skjevt utslag, men Hovland gjorde som han har gjort så mange ganger tidligere denne sesongen og fulgte opp bogey med birdie: først trillet han i en kortputt etter et kirurgisk innspill fra 135 meter på hull 17, og deretter toputtet han enkelt fra 11 meter på det avsluttende par 5-hullet.

Hovland har ikke vært helt fornøyd med hvordan han slo jernkøllene i sommer, men sa før Tour Championship at det utviklet seg i riktig retning. I løpet av de fire dagene på East Lake Golf Club var det ingen som var bedre enn ham på innspillene.

– Jeg slo jernene utrolig bra i dag. Slo veldig mange gode jernslag, og jeg hadde vel tre stykker som var «tap-in» for birdie, og de andre var to-putter for birdies og da blir det enkelt å spille golf, sier Hovland til Eurosport.

5.-plassen løfter Hovland én plass opp verdensrankingen til 14.-plass.

(Artikkelen fortsetter under)

Kampen om FedEx Cup-seieren utviklet seg etter hvert til å bli en ren duell mellom verdensener Jon Rahm og Patrick Cantlay, som nå har fått det passende kallenavnet «Patty Ice». For andre uke på rad virket amerikaneren lite påvirket av det store presset, og hans sisterunde på 69 slag var akkurat nok til å holde Rahm på avstand. På det 18. par 5-hullet hadde han presset på seg da Jon Rahm slo seg opp fra 215 meter til bare seks meter, men Cantlay svarte med å slå sitt innspill fra snaue 200 meter til bare fire meter. Derfra var en toputt for birdie nok til å få joben gjort. 

– Dette er en fantastisk seier, sier Cantlay, som nå er 130 millioner kroner rikere.

– Det er en stor ære, siden det handler om hvordan man har spilt hele sesongen. Jeg spilte virkelig solid i hele år, og jeg «tok fyr» helt på slutten. Det er veldig tilfredsstillende med tanke på hvor mye jobb jeg har lagt ned, sa Cantlay etter seieren der han ledet turneringen fra start til slutt.

Selv om PGA Tour-sesongen nå er over, er det ikke lenge til den neste braker løs igjen. 2021/2022-sesongen slår i gang i Forinet Championship i California 16. september, men det blir uten Viktor Hovland på startstreken. Han setter nå kursen mot London for å spille BMW PGA Championship på Wentworth fra 9. september. Deretter blir neste turnering Ryder Cup-debuten i Wisconsin fra 24. september.

Resultater Tour Championship