Hovland starter 2020 uten trener

Viktor Hovland står for tiden uten svingtrener. Det stresser ham ikke før han nå reiser til Dubai for å ta fatt på 2020-sesongen.

Publisert

Etter å ha tatt golfverden med storm i 2019 har Viktor Hovland endelig fått tatt en pust i bakken hjemme i Norge i julen. Om noen dager er det imidlertid tilbake til den hektiske hverdagen som tourspiller igjen når han reiser til Midtøsten for å trene en uke i Dubai og deretter spille europatour-turneringen Abu Dhabi HSBC Championship.

Det blir hans første turnering på en måned, og kun hans andre turnering siden midten av november.

Turneringen i Abu Dhabi er en av europatourens lukrative «Rolex events» med ekstra mange verdensrankingspoeng og euroer i premiepotten. Og ikke minst blir han enda en turnering nærmere å oppfylle kvoten som kreves for å delta i Ryder Cup.

– Siden jeg først skulle hjem til Norge i jul, hadde jeg blitt veldig rusten hvis jeg skulle dra rett herfra til PGA Tour-turneringene på Hawaii og konkurrere igjen med en gang etter en 22 timer lang flytur. Da tenkte jeg det var bedre å trene ordentlig på gress igjen i Dubai før jeg spiller Abu Dhabi-turneringen, forklarer Hovland til Norsk Golf.

To uker etter turneringen i Abu Dhabi er det tilbake til PGA Tour-sirkuset for Hovland, og turneringen han gjør comeback i, er det største sirkuset av dem alle: publikumsfesten Waste Management Phoenix Open fra 30. januar.

Oppladningen til den nye sesongen skiller seg fra tidligere år for Hovland, som nå står uten fast svingtrener. Hovland har jobbet med den Florida-bosatte engelskmannen Denny Lucas siden vinteren 2017, men i sommer brøt han samarbeidet.

– Jeg har gått mye rundt omkring og snakket med flere trenere for å høre hva de synes. Så har jeg prøvd ut tankene deres litt selv og sett hva jeg liker og ikke liker. Jeg leter fortsatt litt rundt for å finne noe jeg liker, sier Hovland til Norsk Golf, som understreker at han ikke stresser med å ansette noen.

– Jeg føler jeg har mye kunnskap om svingen min, og det er viktig. Man skal ikke stole på alt man får av input, og det er viktig at man kan stille kritiske spørsmål og finne ut selv hva som passer for deg. Det er viktig å bruke tiden sin på sånne ting.

(Artikkelen fortsetter under)

Les også: Her er Hovland bedre enn Koepka, Tiger, DJ, Rose, Rahm og co.

Jernspill, nærspill og putting

Hovland sier trenerbyttet handler om at han ønsker å utvikle spillet sitt videre. Han har på kort tid etablert seg som en av tourens aller beste «ball-strikere», og i turneringene etter at Hovland debuterte som proff på PGA-touren i fjor, hadde Hovland bedre statistikk fra tee til green enn navn som Brooks Koepka, Tiger Woods, Dustin Johnson, Justin Rose og Jon Rahm.

Han ser likevel fortsatt mye rom for forbedring.

– Jeg jobber en del med å pusse på nærspillet mitt, greenlesing på puttingen, men også jernspillet faktisk.

– Den siste tiden har jeg slitt litt med at jeg ikke klarer å «cutte» ballen noe særlig (skru fra venstre mot høyre, journ. anm.), selv om det egentlig er det slaget som er naturlig for meg. Jeg har prøvd å rette ut ballbanen litt med de lengre køllene, og det har sneket seg over i jernspillet. Jeg er ikke like god på den faden som jeg var tidligere. Jeg vil tilbake til den forutsigbarheten, men samtidig vil jeg også ha muligheten til å slå en draw når jeg trenger det.

(Artikkelen fortsetter under)

– Ifølge statistikken har du vært en av verdens beste ball-strikere siden sommeren. Har du vært overrasket over hvor verdensklasse spillet ditt har vært etter at du tok steget ut i de profesjonelles rekker?

– Jeg visste at jernspillet mitt var bra. Jeg føler det egentlig har blitt litt dårligere sammenlignet med visse perioder på college. Men drivingen har blitt mye bedre. Jeg vet at jeg slår rett og passe langt. Det er alltid en bra kombinasjon. Det er ikke like imponerende å se meg slå en ball som DJ og Rory og de gutta der, men det som har noe å si, er jo hvor lange birdieputter man etterlater seg. Og der hadde jeg en viss formening om at jeg var god, og det har vært kult å se at statistikken sier det samme.

Hovland sier en av de største utfordringene som tourspiller er å finne balansegangen mellom å holde seg til det man er god til, samtidig som man ser til andre spillere for inspirasjon til hvor man kan bli bedre.

– Jeg er en spiller som hele tiden liker å se på det neste steget og hvordan jeg kan bli bedre. Ser jeg Rory slå en høy draw med treerwooden fra nedoverbakke-lie, tenker jeg: «wow, det slaget der har ikke jeg». Jeg blir imponert, men samtidig må jeg stole på at jeg kan slå ham hvis jeg spiller bra. Det er sånn man må tenke. Men jeg følger også veldig med på hva de andre gutta er gode på, for jeg må jo hele tiden prøve å bli bedre.

Lært seg å si nei

– Hva har vært din viktigste lærdom i dine første måneder på PGA-touren?

– Jeg har lært mye mer om meg selv om hvordan jeg spiller golf. Det er mange måter å gjøre ting på. Jeg har spilt med mange spillere som ikke har veldig imponerende ferdigheter, men de klarer likevel å snekre sammen gode scorer nesten hver runde. Jeg har lært at det går an å spille bra uten sitt beste spill og uten at det ser så bra ut, sier Hovland, som understreker at den største overgangen til profflivet har vært å lære seg å håndtere alt som skjer utenfor golfbanen.

– Det er veldig mye oppmerksomhet, og noen ganger kan det være litt overveldende. Alt har gått veldig fort. På college kunne jeg bare slappe av på hotellrommet etter rundene. Nå er det plutselig masse mediaevents, oppdrag for sponsorer, journalister som vil ha noen ord og masse andre ting som dukker opp hele tiden. Det har vært vanskelig å lære seg å si nei, og jeg sier fortsatt ja til alt for mye. 

– Man må lære seg å si nei, men det er kjipt å få et sånt rykte på seg, og det faller seg ikke naturlig for meg. Men hvis du sier ja til alt hele tiden, blir du bare utnyttet.

– – –

NB! 4. januar er det duket for Idrettsgalla 2020 i Hamar. Her er Viktor Hovland nominert til årets mannlige utøver.

Powered by Labrador CMS