Historiske Hovland vant thriller i Tyskland: – Nå skal jeg ha ferie

Historien om Viktor Hovland blir bare bedre og bedre. Men avslutningen i BMW international ble særdeles nervepirrende.

Publisert

Viktor Hovland fikk tøff motstand av spilleren som skal bli «sjefen» hans i Ryder Cup. Men Martin Kaymers enorme sluttspurt var akkurat ikke nok. Dermed har 23-åringen fra Oslo sørget for norsk golfhistorie nok en gang. Seieren i BMW International er den første norske herreseieren noensinne på Europatouren (Marianne Skarpnord og Suzann Pettersen har begge vunnet på damenes europetour (LET) tidligere).

– Først og fremst skal jeg ha et par uker ferie i Norge. Så er det British open og Ryder cup. Det er så mye golf å se frem til. Jeg skal bare kose meg, sier Hovland i seiersinterjuvet vist på Viaplay etter kampen.

Hovland sier at han fikk med seg Kaymers sluttspurt.

– Jeg så at han krøp innpå bakfra. Etter å ha misset en haug putter, gjorde jeg birdie på 13, og reddet par på 14. Det var viktig for momentet. Etter det spilte jeg solid golf, og gjorde ikke store tabber. Det var gode birdier på 16 og 18. Det var godt nok i dag, sier seierherren.

Seieren er hans tredje store som profesjonell golfspiller. I 2020 vant han Puerto Rico Open og Mayakoba Golf Classic på PGA-touren. Nå har han også vunnet på Europatouren. I september blir han garantert en av hovedpersonene når Team Europa skal forsvare Ryder Cup mot USA.

LES OGSÅ: Hovland mot historisk seier. – Jeg blir helt paff av det han leverer

Trøblete start

I løpet av de tre første dagene spilte Hovland nærmest prikkfri golf. Formen så ut til å bli bare bedre og bedre, og nordmannen virket stadig mer offensiv med runder på 68, 67 og 64 slag. Det toppet seg på lørdag, da han gikk en bogeyfri runde med åtte birdier.

På søndag ble rekken på 22 hull uten bogey brutt allerede på hull 2. Kanskje var det symptomatisk for det som skulle komme. Hovland så mer nervøs ut enn vanlig. En birdie på hull 5 sørget likevel for at ledelsen holdt seg på tre slag.

Samtidig begynte en erfaren tysker å røre på seg. Martin Kaymer avgjorde i sin tid Ryder cup for Europa i 2012, og var viktig bidragsyter da det ble ny europeisk triumf to år senere.

Tysk tryllekunstner

Kaymer, som er visekaptein for Europa i årets Ryder cup, åpnet med bogey på søndagens runde. Deretter bestod scorekortet stort sett av røde ringer; altså birdier. På de neste seksten hullene gjorde tyskeren ni birdier, og satte en heftig standard som Hovland måtte sammenligne seg med – og helt sikkert følte presset fra.

For Hovlands del gled ikke spillet like godt som dagen før, selv om Hovland i lørdagens intervju lovte å spille like offensivt også på søndag. Én ting er å si det, noe annet er å gjøre det. For i en lang periode var Hovland den eneste spilleren på topp 20 som ikke var under par for dagen. To ganger måtte Hovland treputte for par på par 5-hull, etter å ha nådd greenen på to slag.

På det tolvte hullet kunne det blitt en ny treputt for bogey, men nordmannen reddet seg inn. Kanskje tok han med seg den gode følelsen, for på hullet etter var han til å kjenne igjen.

Der gjorde han birdie, og tok med det tilbake ledelsen på ett slag. Samtidig avsluttet Kaymer med bogey på det syttende før han gjorde en heftig birdie fra semiroughen på det attende. Sammenlignet med Kaymer, som nå var ferdigspilt for dagen, var utgangspunktet greit for Hovland: Med par inn ville den historiske seieren i boks.

Mer drama

– Nå er jeg så spent. Går han for greenen eller legger han seg opp? Han kan fint gå for greenen, sa Viasat-kommentator Joakim Mikkelsen før utslaget på hull 16, det korte par 4-hullet omringet av vann.

En fryktløs Hovland hadde gått for greenen på alle de tre første dagene, og endret ikke strategi nå heller. Hovland banket til, slo ballen litt for langt, men landet trygt i roughen bak flagget. Hovland smilte lurt og fornøyd, og la innslaget så nærme at det var for tap-in å regne.

– Det kan være en slags spiker i kista. (…) Den er midt i. Nå begynner det å se bra ut. For en mann. For en golfspiller, sa Mikkelsen.

To hull igjen. To slag ledelse. Men tro ikke at spenningen var utløst. Innspillet på det syttende, et par 3-hull, var upresis. Birdieputten på femten meter var for kort. Dermed ny treputt, og nytt tapt slag.

Avgjørelsen

Ett hull igjen. Ett slags ledelse før hull 18, et enkelt par 5-hull som Hovland har spilt par, birdie og birdie på de tre første rundene.

– Det er en kjempedrive. Det er dagens beste drive. Nå er spørsmålet; kommer han til å forsøke å slå seg på greenen på ett slag, eller vil han legge seg opp med et jern, kommenterte en smått ekstatisk Mikkelsen.

Hovland gjorde det i Hovland-stil. Slo et perfekt slag og landet ballen midt på greenen.

– Takk gud, nå kan vi endelig puste lettet ut. Det er rett og slett helt nydelig utført. Hele uka har vært et eventyr. For et show. Hele Norge elsker deg, jublet Mikkelsen, i visshet om at den historiske seieren bare var minutter unna.

To putter var nok i massevis. Dermed birdie og seier med to slag foran Kaymer, som kanskje har vist godt nok spill til å bli Hovlands lagkamerat om tre måneder. 24. til 26. september spiller Ryder cup på Whistling straits i Wisconsin. Det er bare å glede seg…

Leaderboard

Powered by Labrador CMS