Våren 2019 var det knyttet enorme forventninger til tre nye navn på PGA-touren: Collin Morikawa, Viktor Hovland og Matthew Wolff hadde herjet i årevis på college, og nå var de alle klare til å ta steget ut blant de store gutta.

Skulle de innfri?

Så til de grader.

I løpet av den første sommeren vant både Morikawa og Wolff hver sin turnering, og i februar i fjor fulgte Hovland opp med å ta sin første seier. Ni måneder senere kom seier nummer to for nordmannen.

I mellomtiden hadde Morikawa rukket å vinne majorturneringen PGA Championship, mens Wolff ble kun slått av Bryson DeChambeau i U.S. Open.

Morikawa har siden fortsatt med å vinne sin første WGC-turnering i februar, og for Hovland har topplasseringene også kommet som perler på en snor gjennom vintermånedene.

Men for Wolff har det plutselig stoppet opp helt.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland og Matthew Wolff var både lagkamerater og rivaler på Oklahoma State University. (Foto: OSU)

Den vanligvis utadvendte 22-åringen med den erkeamerikanske selvtilliten har bare vært en skygge av seg selv siden sesongstarten i september og er nå i ferd med å bli akterutseilt av sine gamle college-kompiser.

I årets sesong har den tidligere NCAA-mesteren trukket seg fra to turneringer, blitt diskvalifisert i Masters etter å ha signert for feil score (han ville uansett misset cuten med mange slag), og hans snittscore på 71,58 slag per runde er helt nede på 132.-plass av 209 spillere totalt på PGA-touren. 

Kun to ganger i år har han avsluttet en turnering under par, og hans beste resultat er 36.-plassen i Waste Management Phoenix Open.

– Det er tydelig at han går gjennom noe tøft. Enten det er på eller utenfor banen. Jeg har sett det mye de siste månedene. Han har hengt mye med hodet, sa Collin Morikawa til Golf Digest forrige uke.

(Artikkelen fortsetter under)

Matt Wolffs resultater i 2021 er ikke hyggelig lesning. (Foto: PGA Tour)

Da spilte han på lag med Wolff i lagturneringen Zurich Classic of New Orleans, og duoen var ikke i nærheten av å klare cuten – og for dem som fulgte flighten, var det liten tvil hvem sin skyld det var.

Det visste Wolff utmerket godt selv også, og tidvis så det ut som om han ønsket å brekke alle køllene i bagen og bare gå av banen. Etter turneringen takket han nei til journalistenes intervjuforespørsler og gikk rett til hotellrommet.

(Artikkelen fortsetter under)

Det er lite å kjenne igjen ved Matt Wolff sitt kroppsspråk for tiden. (Foto: Getty Images)

Golf Digest spekulerer i mulige årsaker til at Wolff tilsynelatende har «mistet» det helt. Flere trenere de har vært i kontakt med, peker på at Wolff sin eksentriske sving først og fremst er bygget for fart – ikke stabilitet.

De peker også på det overveldende presset som ble lagt på Wolff av mediene og i sosiale medier i jakten på golfsportens nye superstjerne.

Collin Morikawa tror også tilpasningen til det tidvis ensomme livet på touren kan være en utfordring – og spesielt for en så sosial type som Wolff – attpåtil midt i en pandemi hvor muligheten for sosiale kontakter er så begrenset.

– Det er en helt annen verden å reise for deg selv. Ja, du har en agent, men på hotellrommet er man for seg selv. Man kan ikke forberede seg til det, og i en viss alder er noen mer modne for det enn andre. Men jeg vil ikke skylde på ung alder. Han har allerede vunnet og bevist at han kan klare det. Han må bare finne den lille tingen i svingen som gjør at han kommer seg over kneika, sier Morikawa til Golf Digest.

Tilfellet Wolff er uansett en viktig påminnelse om hvor raskt det kan snu i golf. For absolutt ingenting kommer gratis ute blant verdens beste spillere på PGA-touren.