(Artikkel under videoen)

 

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Ekteparet Katarina Flatland Dobloug og Harald Dobloug har et prosjekt gående i Norsk Golf, der de kriger mot hverandre om å bli best. Men de har ikke pleid å bruke veldig mye tid på golf om vinteren. 

Det har det blitt en endring på nå.

Her viser Team Norway-trener Jonas Lilja-Tverdal deg hva du bør terpe på i vinter.

Mens vinteren tviholder på sitt kalde grep om landet vårt og tvinger golfbanene i dvale, har vi en gylden mulighet til å forbedre oss til neste sesong. En strålende sjanse til å rette på feilene fra i fjor og heve spillet ditt et hakk eller to. For innendørsgolf gir deg en anledning til å konsentrere deg om helt andre ting enn ballbane, vriene putter og stableford-poeng.

– Under sesongen vil vi helst spille så mye ute på banen som mulig, og tar oss sjelden tid til å terpe på teknikken. Dersom man står på rangen utendørs i juli og prøver å gjøre endringer, er det fort gjort å gi opp og gå tilbake til den gamle svingen så fort man ser at ballen ikke flyr slik vi ønsker, sier Jonas Lilja-Tverdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er det nok mange som kan kjenne seg igjen i. Man får en ting eller to man skal terpe på eller forandre i svingen, men ser at ballen flyr kortere og skjevere i det man prøver å implementere endringen.

Da velger man gjerne å gå tilbake til det trygge og kjente. Man vil jo ikke ødelegge neste runde bare på grunn av noen småting? Det får vente til senere.

«Senere» er i dette tilfellet vinteren. Når golfbanene er blitt til skiløyper fulle av mennesker med Kvikklunsj i sekken, kan vi trekke inn og virkelig få orden på de tingene vi ikke rakk å endre på.

Når man står inne og slår på simulator eller en drivingrange der man treffer veggen etter bare ti meter, er det en fin anledning til å slutte og fokusere på hvor ballen ender opp, og heller få på plass riktig teknikk.

Så da er det bare én ting som gjenstår. Hent frem golfbagen fra boden. Finn deg et treningssenter i nærheten og sett i gang med forberedelsene slik at 2019-sesongen blir din beste noensinne!

– – –

Dette jobber Katarina og Harald på før sesongstart

Noe av det viktigste å jobbe med utenfor sesongen er grep, sikte og oppstilling. Det gjelder alt fra profesjonelle spillere til glade amatører som Katarina og Harald.

 

Grepet

Vær nøye hver gang du griper kølla. Grepet skal ligge i fingrene, ikke inne i håndflaten. Start med venstre hånd, og hold kølla opp foran deg med én hånd. 

            

Siktet

Det hjelper ikke å slå den ene snorrette ballen etter den andre dersom du ikke treffer der du sikter. Siktet er noe selv de aller beste trenger hjelpe til å justere med jevne mellomrom, og det er spesielt viktig når man trener innendørs. Bruk siktepinner eller en ekstra golfkølle, legg en bak ballen, og en ved føttene dine.

En feil mange gjør, er at de retter linjen til føttene mot der ballen skal lande. Det blir galt! Linjen føttene peker skal være parallell med siktelinjen til ballen. Fotlinjen din skal altså peke litt til venstre for der ballen skal lande.

 

Oppstilling

Katarina skal jobbe med å stå litt mer over ballen, og la armene henge ned fra skuldrene i en avslappet posisjon. 

Sørg for at du har en atletisk posisjon, tenk hvordan du står dersom noen skulle kaste en medisinball til deg og du skulle ta den i mot! Litt bøy i knærne, god balanse, lett fremoverlent. Dette er en god huskeregel for hvordan det skal kjennes når du står over ballen.

Hvis du spiller med andre, be dem gjerne sjekke sikte og oppstilling for deg med jevne mellomrom!

 

Balltreff

En av de tingene man virkelig kan få jobbet skikkelig med gjennom vinteren, er balltreff. 

Det at man ikke får en lang ballbane å passe på, gjør at man ikke automatisk justerer svingen sin etter hvor ballen går, men heller kan fokusere på selve balltreffet. 

Katarina sliter iblant med å få ballen opp i luften og har fått en øvelse hun skal terpe på gjennom vintersesongen.

For at ballen skal gå opp i lufta, må man slå ned på ballen. En fin øvelse er å legge en pegg noen centimetre foran ballen. Målet for øvelsen er å treffe ballen først, deretter peggen. Dette vil hjelpe deg til å treffe ballen på vei ned, slik at den går opp i lufta. 

 

Putting

De fleste bruker for lite tid på puttetrening, men her er det mange slag å spare! For å bli god med putteren er man avhengig av å starte ballen riktig. En enkel og effektiv øvelse alle kan bruke uansett nivå, er å legge en linjal på gulvet. Målet er at ballen skal trille så langt på linjalen som mulig. Klarer du å få den helt over uten at den faller ned på en av sidene? Da har du en god ballstart!

Denne øvelsen kan man gjøre hvor som helst, gjerne hjemme i stua. Så ikke la putteren bli igjen i bilen eller i boden, ta den med inn i stua og bli bedre på greenene når våren kommer!

 

Baksvingen

Om man sliter med å treffe ballen skikkelig, kan problemene ofte spores tilbake til en dårlig baksving. En dårlig baksving gir ofte en tilsvarende svak nedsving. Take-away og baksving er ting som er fine å terpe på innendørs mens snøen laver ned ute.

Harald er en som liker å slå til ballen skikkelig, men baksvingen hans er for rask. I tillegg er han for rask til å få køllehodet bak seg. Han får i oppgave å trene på å holde køllehodet foran seg i take-away, og bli vant til posisjonen han har halvveis i svingen.

Dette er også noe man ikke trenger å dra på et golfsenter for å trene på;  dette kan man fint jobbe med hjemme også, gjerne foran et speil.

– – –

Konkurranse er viktig!

Sist men ikke minst: alt blir morsommere når det står noe på spill. Innetrening kan bli monotont og ensformig, men med noen små grep kan det bli langt mer underholdende og inspirerende. 

Her er noen forslag til konkurranser dere kan prøve inne i vinter.

«Shoot the number»

Sett simulatoren på driving range-modus. Motspilleren sier en lengde den andre skal slå. Den som kommer nærmest, vinner hver runde. Spill minst fem runder.

Denne øvelsen hjelper deg med å variere slagene dine, og stiller krav til konsentrasjon og fokus. I stedet for å banke ut ti baller på rad uten mål og mening, må du nå konsentrere deg om en helt spesifik lengde, og forberede og gjennomføre det som om du var på golfbanen. Hvert slag teller!

«Treff peggene»

Dette er en morsom puttekonkurranse! Ta fem pegger og sett opp ned på puttingområdet. Her putter man samtidig, det er om å gjøre å velte flest pegger.

Dette er både morsomt, stressende og stiller store krav til presisjon. For det du skal treffe, er mye smalere enn et golfhull…!

Førstemann til å få ned tre pegger har vunnet.