The Open-mesteren fra 2010 startet tredjerunden slaget bak lederen Rory McIlroy, og da to hull var spilt søndag var han to slag bak etter at Rory startet birdie-birdie. Så tråkket sør-afrikaneren med den fløyelsmyke svingen på gassen.

Armert med laserpresisjon med jernene og en brennhet putter gjorde Oosthuizen hele syv birdies på rad, og i løpet av en halvannen time hadde han plutselig festet grepet om turneringen. Dagens første og eneste birdie kom på det 17. hullet, men den ble fort glemt med en birdie umiddelbart etter. Til slutt kunne han signere for en runde på 63 slag, åtte under par.

Oosthuizen er ikke ukjent med å score lavt. En gang gikk han sin hjemmebane i Mossel Bay på utrolige 57 slag. Etter søndagens runde måtte han medgi at det magiske 50-tallet krøp inn i bakhodet.

– Dette føltes ganske likt, bortsett fra at da spilte jeg med venner og ikke i en stor turnering som denne. I dag gikk jeg for nesten alle pinnene. Så fort jeg startet å gjøre birdies, og senket putter begynte jeg å spille mer agressivt. Svingen føltes fantastisk, og da jeg var åtte under etter ti hull var det umulig å ikke begynne å tenke på 59, forklarer 29-åringen.

Les også: Rory leder, Tiger to bak

Rory McIlroy ligger nå alene på andreplass, tre bak Oosthuizen.

– Louis ga oss litt av en forestilling. Jeg var henrykt da jeg fikk honnøren tilbake på det 12. hullet! Jeg har tatt igjen større forsprang før, det kommer til å bli en interessant dag i morgen, sa nord-iren i presseboksen etter runden.

Ytterlige tre bak noterte Tiger Woods seg for sin andre strake 68-runde. Han og Dustin Johnson ligger begge seks slag bak, og er avhengige av kanonrunder mandag om de skal utfordre om seier på TPC Boston som byr på gode birdiemuligheter gjennom hele runden. Tiger innrømmer at han nå trenger en runde lignende som Oosthuizen sin.

– Med tanke på flaggplasseringene vil det ikke overraske meg om noen går åtte eller ni under par imorgen. Noen kommer til å gjøre det. Kanskje er det noen på formiddagen, kanskje blir det noen senere på dagen. Forhåpentligvis kommer jeg til å være en av de, konkluderer verdenstreeren.