Egentlig skulle golf-OL blitt spilt i Tokyo fra 30. juli til 8. august i 2020. Som kjent sørget koronapandemien for at dette ikke var gjennomførbart, og hele det olympiske arrangementet ble forskjøvet med ett år, som med mange andre store idrettsarrangement.

Datoene for den olympiske golfturneringa er satt til 29. juli til 1. august for herreturneringa, og fra 4. august til 7. august for kvinnene.

Turneringa, som spilles på tradisjonelt vis over 72 hull, skal spilles på Kasumigaseki Country Club, som er en privat klubb i Saitama, stiftet i 1929. 

LES OGSÅ: OL utsatt til 2021

120 plasser

Til sammen 120 spillere får delta i turneringa; 60 menn og 60 kvinner. På grunn av utsettelsen måtte IGF og IOC (Den internasjonale olympiske komité) gjøre endringer i kvalifiseringssystemet.

I 2020 ligger Norge – når dette skrives – an til å få med fire spillere: Viktor Hovland, Kristoffer Ventura, Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud. Dette ifølge den ukentlige oppdateringa fra IGF (Det internasjonale golfforbundet).

Da golf returnerte til OL for første gang siden 1904, i Brasil i 2016, deltok tre norske spillere; Espen Kofstad, Skarpnord og Suzann Pettersen. Pettersen ble best, på 10. plass, med Skarpnord på 25., og Kofstad på 43. Justin Rose (Storbritannia) og Inbee Park (Sør-Korea vant).

Herrer

På den lista ligger Hovland på 14. plass, mens Ventura ligger på 45. plass. Lista toppes av Jon Rahm (ESP), Justin Thomas (USA) og Rory McIlroy (NIR).

Verdensener Dustin Johnson har tidligere avvist at han vil delta i OL på grunn av tett program på PGA-touren, men sa i juni at han muligens kan komme til å revurdere.

Tiger Woods er heller ikke blant de fire kvalifiserte på nåværende tidspunkt.

Hjemmenasjonen er garantert minst én deltager i hver klasse.

Marianne Skarpnord (øverst til høyre) kan komme til å delta i sitt andre OL. Ingen golfer i verdenshistorien har deltatt i flere. (Foto: Getty Images)

Kvinner

Marianne Skarpnord, som vil delta i sin andre olympiade hvis hun kvalifiserer seg, ligger per 17. november på 43. på den olympiske rankinglista.

I Tokyo kan hun få besøk av det som vil bli Norges tredje olympiske golfdebutant, Tonje Daffinrud, som ligger på 55. plass.

Lista toppes av sørkoreanerne Jin Young Ko og Sei Young Kim, med amerikanske Nelly Korda på tredjeplass.

Kvalifiseringssystemet

Det er poengene på verdensrankinga frem til 21. juni 2021 (for herrer) og 28. juni 2021 (for kvinner) som legger grunnlaget for hvilke 120 utøvere som får delta i det som er historiens andre OL i Tokyo, det første var i 1964.

De 15 beste på verdensrankinga, men maksimalt fire fra ett og samme land, er sikra automatisk deltagelse i OL. Det resterende feltet vil bli fylt opp av de neste spillerne på verdensrankingen, men maksimalt to spillere fra land som ikke allerede har to eller flere spillere kvalifisert som følge av å være i topp 15. Den femte beste amerikaneren vil ikke komme med, for eksempel.

Mye kan likevel skje med den endelige deltagerlista frem til slutten av juni 2021, ettersom det er resultatene i de tretten siste ukene som vektes mest i rankingsystemet. Verdensrankingen baserer seg på resultater de siste to årene (104 uker). Men inntil videre er fire nordmenn på riktig side av «cut-grensa».