Fra ledelse torsdag, via 2.plass fredag og 23 lørdag, endte Losbyspiller Epen Kofstad endelig på en 62. plass i ISPS Handa Wales Open.

-Jeg slo litt på feil steder, og med mye vann, vind og tøffe pinner blir det ikke så lett, sier Kofstad til Norsk Golf søndag kveld.

Det skulle vare helt til hull 16 før birdieputten endelig satt igjen for Espen Kofstad. Før det var det et ganske så begredelig scorekort: dobbelbogey på hull 2. bogey på hull 4, dobbel på hull 12 og 13  og nok en bogey på hull 15, en runde på 79 slag når alt summeres opp. 64 – 74 -76 – 79 er helgens tall.; – 9 totalt, 17 slag bak vinneren.

 

Forhåpningene var store til Kofstad etter to svært bra runder, og Espen medgir at det er lett å si at det kunne blitt anderledes. – Men det er vanskelig å skjønne hvor tøff banen er fra TV, skriver han på SMS.
Ukelønn får han imidlertid med seg, 5 344 euro som tilsvarer drøyt 43 000 kroner. Kofstad ligger nå på 151. plass i Race to Dubai

 

Seieren gikk til franske Grégory Bourdy som slo leder etter runde 3, Peter Uihlein fra USA, med to slag. Franskmannen hadde en eagle allerede på hull 2, og med tre bogeys og fem birdies spilte han -4 for dagen og -8 totalt. Dette er Bourdys fjerde seier på Europatouren, og det er tre år siden sist.

 

Runde 3

Han startet lørdagen i lederball, men dessverre starter Espen Kofstad søndagens avslutningsrunde av ISPS Handa Wales Open åtte slag bak teten.

Det er det amerikanske stortalentet Peter Uihlein som har overtatt ledelsen på Celtic Manor Resort, takket være en solid 67-runde lørdag. Med syv under par sammenlagt leder han med tre slag på franskmennene Thomas Levet og Gregory Bourdy.

Espen Kofstad startet dagen i lederball slaget bak hjemmehåpet Liam Bond. Da dagen var omme var begge hektet av i seierskampen. Blødningen ble størst for Bond som falt helt ned til 31. plass, to over par sammenlagt.

 

Slaget foran ham falt Kofstad 21 plasser nedover leaderboardet til en skuffende 23. plass. Losby-golferen kom aldri inn i rytmen etter to bogeys på sine to første hull for dagen, og til slutt stod det fem bogeys, en dobbel og to birdies på scorekortet.

Dermed har han fulgt opp den magiske åpningsrunden på 64 slag med totalt åtte over par de to siste dagene.

 

– Tøff dag for meg, ikke hva jeg hadde sett for meg. Alt jeg kan gjøre er å ta lærdom av det, og slå tilbake i morgen tidlig. Det er fortsatt muligheter for et bra resultat! skriver Kofstad på sin Facebook-profil.

 

– Bedre å spille dårlig i den siste gruppen enn å misse alle cutene på rad! Det går i riktig retning for meg!, fortsetter han.

Kofstad har tre slag opp til topp-10 og fem opp til en plass på pallen. Fra før av står han med en topp 10-plassering på Europa-touren. Den kom i april, da det ble 8. plass i Open de Espana.

 

 


 

 

Runde 2

 

I tøffere vindforhold måtte Espen Kofstad tre over par i andrerunden av ISPS Handa Wales Open. Han er likevel med og kjemper om tidenes første norske europatour-triumf. – Jeg kjempet hardt der ute i dag, sier han.

 

Det sies at noe av det vanskeligste i golf er å følge opp en megarunde med nok en god runde, og det samme var gjeldende for Espen Kofstad fredag.

 

Etter å ha bokført en magisk 64-runde, karrierebeste på europatouren torsdag, ledet han turneringen med to slag.

 

Da han satte par-putten på det siste hullet for dagen fredag, var han derimot ett slag bak lederen Liam Bond fra Wales.

 

I tøffere vindforhold måtte Kofstad dermed bruke ti slag mer enn han gjorde på åpningsrunden. Han signerte til slutt for seks bogeys, tre birdies og resten par. Heldigvis er det ingen andre som har gjort et rykk i toppen, så Kofstad er i skrivende stund fortsatt på delt andreplass.

 

– Det var tøft i vinden i dag. Noen av hullene var helt brutale som det 16, og noen på front nine også. Men jeg spilte ikke spesielt bra i dag, og jeg senket ikke de puttene jeg trengte for å holde momentumet gående. Men jeg er fortstatt i en god posisjon, sa Kofstad til europeantour.com kort tid etter runden.

 

– Det er veldig lett å la det gli helt ut på en dag som dette. Jeg slo et veldig bra innspill på det femte hullet og følte jeg kunne klore meg tilbake igjen. Jeg klarte ikke det helt, men stoppet blødningen etter å ha gjort tre bogeys på fire hull. Det fikk meg litt tilbake på sporet. Jeg kjempet hardt der ute i dag for å holde scoren sammen.

 

Dette er langt i fra første fredagen denne sesongen det har gått tregere for Kofstad på andrerunden. På de 20 turneringene han har spilt i år har han brukt i snitt nesten 2,5 slag mer per andrerunde sammenlignet med åpningsrundene.

 

Forutsetningene og presset før fredagsrundene tidligere i sesongen og i dag har imidlertid vært totalt annerledes: Mens han tidligere stort sett har måttet kjempe om å klare cuten, startet han dagens runde i karrierens første europatour-ledelse, i ball med den kommende Ryder Cup-kapteinen Paul McGinley, og i senter av TV-ruten gjennom store deler av runden. Losby-golferen synes det har vært inspirerende å spille med veteranen.

 

– Når partnerne spiller bra smitter det litt over. Det er mye lettere å spille bra når partnerne gjør birdies og man ser gode slag som holder linjen gjennom vinden, enn når man spiller med noen som sliter. 

 

Forhåpentligvis er den dårlige runden nå «brukt opp».

 

– Jeg har et fantastisk utgangspunkt før helgen. Nå skal jeg spille mitt eget spill så får vi se hvor det tar meg på søndag, konkluderer Kofstad overfor europeantour.com.

 

En pallplassering vil være gull verdt for 26-åringen i jakten på Europatour-kortet for neste sesong. Den siste plassen på pallen er sikret en sjekk på 130 000 euro. Om Kofstad holder løpet ut gjennom helgen vil han i så fall gjøre et tigersprang på rundt 50 plasser på pengelisten og opp til topp-100. 

 

Norge aldri har hatt en vinner på Europa-touren tidligere. Det nærmeste en nordmann har kommet var Henrik Bjørnstads andreplass i Hong Kong Open for 11 år siden, da han tapte i omspill for Jose Maria Olazabal.
 

For Kofstad sin del er hans beste europatour-plassering 8. plassen i Open de Espana i april.

 

 

 


 

 

Runde 1

 

Birdie-birdie-birdie-eagle-ledelse!

 

Er det denne uken det smeller for Espen Kofstad? Takket være en vanvittig innspurt leder han ISPS Handa Wales Open etter første runde!

 

– Jeg var ganske gira da bunkerslaget satt i koppen på hull 18, sier en svært fornøyd Espen Kofstad til Norsk Golf kort etter ankomst i klubbhuset.

 

Takket være en fantastisk åpningsrunde på syv under par troner 26-åringen fra Losby alene på toppen av leaderboardet. Hans beste runde noensinne på europatouren gir ham en ledelse på to slag på engelskmannen Chris Wood, og Marianne Skarpnords australske kjæreste Richard Green.

 

Losbyspilleren hadde armert godt med egg og bacon til frokost.

 

– Solid spill fra start, jeg slo bra fra tee, jernslagene var bra og putttene satt.  Så stilnet det litt, men slutten ble jo fantastisk, sier Espen som fikk en perfekt start på dagen med birdies på sine to første hull for dagen. Han var en under ved runding etter å ha fulgt opp birdiene med seks par og en bogey. Så kom fyrverkeriet av en back nine.

 

Der eksploderte han med utrolige fem birdies og en eagle, og gikk sine fire siste hull for dagen på fem under par. En spektakulær eagle fra bunkeren på det avsluttende par 5-hullet gir ham karrierens første ledelse på Europa-touren.

 

Etter Norwegian Challenge på Losby har Kofstad trent godt, og tilskriver dagens gode resultat nettopp god og riktig trening.

 

– Jeg spilte veldig bra i forrige uke også, men da greide jeg ikke å utnytte alle sjansene mine. Det gjorde jeg i dag, sier han opprømt.

 

Forberedelsene til imorgen er allerede i gang; halvannen time trening først og så tilbake til hotellet for å slappe av og lade opp.  

 

Sanden er i ferd med å renne ut av timeglasset for Espen Kofstad. Etter en tung debutsesong på Europa-touren som blant annet inneholdt ni strake missede cuter, har han endelig begynt å snu den negative trenden de siste ukene.

 

28. august fikk han en oppløftende 38. plass i Russland, og forrige uke imponerte han med 23. plass i Johnnie Walker Championship i Skottland. Med en 149. plass på pengelisten og bare syv turneringer igjen av årets sesong, er det imidlertid plasseringer helt i toppen han trenger om han skal fornye arbeidsplassen i selskap med Europas beste ett år til.

 

Og det er nettopp i toppen han ligger etter åpningsrunden av ISPS Handa Wales Open på Ryder Cup-banen fra 2010, Celtic Manor Resort.

 

(Se europatourens Vine-video fra Kofstads fantastiske bunker slag her!)

 

Espen Kofstad ligger for øyeblikket 97 000 euro bak den viktige 110. plassen på pengelisten. En fjerdeplass denne uken vil få ham på riktig side av den magiske grensen. Skulle han gå hele veien denne uken vil en seier være verdt nesten 350 000 euro, og garanterte spillerettigheter på Europa-touren neste år.

 

Vi minner om at Norge aldri har hatt en vinner på Europa-touren tidligere. Det nærmeste vi har kommet var Henrik Bjørnstads andreplass i Hong Kong Open for 11 år siden, hvor han tapte i omspill for Jose Maria Olazabal.

 

For Kofstad sin del er hans beste europatour-plassering 8. plassen i Open de Espana i april.

 

 

(European Tour/Twitter)