Av Erik Pettersen:

To norske spillere er i aksjon på eksotiske Serregenti Golf & Wildlife Estate i Sør-Afrika, hvor denne ukens Europatour-turnering arrangeres. 

 
Espen Kofstad startet turneringen svært lovende med en runde på 69 slag. Fredag fulgte han opp i samme spor, og etter 15 hull hadde han satt fem birdies og måttet tåle tre bogeys. Så sa været stopp. Siste del av runde 2 ble utsatt til i morgen på grunn av storm, og Kofstad er på stedet hvil på en lovende 14. plass. I løpet av de siste månedene på Challenge Touren har Kofstad har bevist at han er i stand til å hente frem sitt aller beste spill på lørdag og søndag, så alt kan skje denne helgen.
 
Han har to slag opp til en topp 5-plassering og ligger 8 slag bak lederen, Henrik Stenson. 
 
Svensken har spilt svært overbevisende så langt i denne turneringen. Med to eagles, en på hver runde og massevis med birdies, leder han med fire slags margin til landsmannen Magnus Carlsson og sør-afrikanske Merrick Bremner.
 
Mens Kofstad spiller uten press denne uken og er sikret god kategori neste sesong, har Knut Børsheim kniven på strupen.
Han må vinne denne uken for å unngå Q School-finalen ved månedsskiftet. Det er lite som tyder på at den drømmen kommer til å gå i oppfyllelse. 
 
Til tross for at han bøttet inn hele 6 birdies på de 17 hullene han rakk, ligger han foreløpig på 53. plass, mye takket være en katastrofal trippelbogey på ulykkeshullet nummer 13. Børsheim ligger -1 totalt, og to mirakelrunder må til dersom han skal ta seieren denne helgen. 
 
Turneringen er planlagt å fortsette 07.30 lørdag morgen, lokal tid, dersom været tillater det.

———

Runde 1

– Jeg tror Norge kan glede seg til å følge med på Europatouren uke etter uke, for her har vi en som virkelig kan hevde seg, sa Espen Kofstads trener Mark Davies i et intervju med Norsk Golf tidligere denne uken.

Torsdag viste Losby-golferen at hans trener kan ha rett. På Serregenti Golf & Wildlife Estate i Sør-Afrika spiller Kofstad sammen med Knut Børsheim SA Open Championship.

Deres utgangspunkt før turneringen står i skarp kontrast til hverandre: Kofstad spiller uten press og er sikret god kategori neste sesong, mens Knut Børsheim har kniven på strupen. Han må vinne denne uken for å unngå Q School-finalen ved månedsskiftet.

Det var likevel Kofstad de flestes øyne var rettet mot, etter at han fikk en drømmeåpning med seks birdies på de første 11 hullene. Kombinert med bare en bogey var han i en kort periode i delt ledelse. Dessverre falt han til tre under par med to bogeys på de siste fem hullene.

Hans innledende 69-runde gir ham likevel en sterk delt 14. plass så langt, fem bak hjemmebanespiller Merrick Bremner på toppen av leaderboardet.

– Hadde en fin dag, spilte veldig bra synes jeg. Er raske og ondulerte greener med seig rough rundt, så det straffer seg å misse green, oppsummerte Kofstad dagen til Norsk Golf etter runden.

Han synes det var deilig med en umiddelbar bekreftelse på at han kan hevde seg også i Europas gode selskap.

– Veldig. Fint å se at alt jeg jobber med funker, smiler 25-åringen.

Selv om turneringen er Kofstads første som Europatour-spiller, har han spilt seks Europatour-turneringer tidligere. Det har endt med fire missede cuter, en 42. plass, og en 12. plass i SAINT-OMER Open, en samarbeidsturnering mellom Challenge-og Europatouren. Kofstad har også spilt ukens turnering en gang tidligere. Han misset cuten i SA Open Championship i hans debutsesong som proff i 2010.

Knut Børsheim hadde en tyngre dag på jobb torsdag. Hans åpningsrunde på 73 slag gjør at han ligger ni slag bak teten, og ødela etter alt å dømme hans vinnersjanser denne uken. Hans fire birdies, tre bogeys og ene dobbelbogey holder bare til en delt 80. plass. Spesielt en hendelse på det 17. hullet ødela for bergenseren.

«Slitsom dag på golfbanen. Ble +1, men innholdt slag på feil ball ( 2 straffeslag), uspillbar ball 15 m fra pinnen på ett par 4 etter å ha nesten drivet green, samt en chip 3 putt. Fy faen man føler seg dum når man finner ut at man spiller feil ball, spesielt når min opprinnelige ball ligger midt i fairway 30 meter lengre forran!!!», skrev Børsheim på sin Facebook-profil etter runden.