Kofstad kvitt de verste ryggsmertene

Espen Kofstad bekymrer seg ikke lenger for å våkne om morgenen med smerter, men sier det fortsatt er en stund til vi får se ham tilbake på touren. Les hva han mener om fysisk trening og ryggskader på touren.

Publisert

2014 skulle bli året Espen Kofstad kjempet seg tilbake til Europa-touren igjen. I stedet har det blitt en frustrerende sesong, stort sett tilbragt på sidelinjen.

Losby-golferen har ikke spilt en golfturnering siden 6. april. Han trakk seg fra golfen på ubestemt tid for å komme til bunns i rygg- og hofteproblemet som har plaget ham i flere år.

Etter mislykkede runder med MR har legene har omsider kommet til bunns i problemet. Kofstad forklarer at det er to bevegelige deler i det nederste leddet i korsryggen. Hos Kofstad har det ene leddet vært grodd fast til hoften. Dermed har musklene i ryggen kompensert for skjevhet i kroppen.

Nå, fire måneder senere, begynner det så smått å se litt lysere ut for Norges beste herregolfer.

Samme kategori neste sesong

– Det går bedre. Ryggen kommer seg, det går bare så tregt. Muskulaturen i ryggen har blitt mye mykere, men jeg er ikke nærheten av å spille golfturneringer ennå. Men jeg er heldigvis ikke lenger redd for å våkne om morgenen og å ha vondt, sier Kofstad til Norsk Golf.

Han har søkt om medical exemption, medisinsk fritak fra årets Challenge Tour-sesong. Nå har han fått beskjed om at alt skal være i orden med papirer. Det betyr at han kan starte neste sesong med samme Challenge Tour-kategori han startet dette året med – forutsatt at han ikke spiller flere turneringer denne sesongen. Siste Challenge Tour-turnering denne sesongen er forøvrig 8. november.

– Det er veldig kjekt å vite at jeg har samme kategori. Jeg kommer til å være klar til neste sesong. Håpet mitt var å spille noen turneringer i høst, men jeg ser nå at det nærmer seg veldig fort. Hvis jeg får innvilget full exemption kan jeg muligens få innvilget noen oppvarmingsturneringer, ettersom jeg har vært så lenge unna konkurransegolf. Akkurat nå tenker jeg ikke så mye på turneringer, jeg gleder meg bare til å spille golf igjen, forteller 27-åringen.

– Hvordan trener du om dagen?

– Jeg får lov til å trene litt styrke. Akkurat nå jobber jeg med fysioterapeuten for å finne ut hvor mye jeg tåler. Jeg har en skive i ryggen som fortsatt er litt øm. Vi går sakte frem og ser hvordan kroppen reagerer. Jeg kan også trene litt putting og chipping, men ikke mye.

Mer kvalitet i treningen

Kofstad sier han blir fristet til å ta opp golfkølla for å slå et par slag, men har ikke trent golf siden påske. I tillegg til den fysiske treningen, har han også begynt forberedende arbeid med mentaltrener Cecilie Ystenes.

– Jeg har jobbet mye med organisering, og lagt planer for hvordan det skal bli den dagen jeg får lov til å starte og trene golf igjen. Jeg må være «gjennom-profesjonell» når jeg kommer tilbake. Jeg har alltid likt å trene veldig mye golf, men nå må alt settes mer i system. Hvert slag på trening kommer til å telle mer.

Kofstad utnytter tiden på sidelinjen til å gi tilbake til golf-Norge og klubbmiljøet på Losby. Mandag var han med på en juniorsamling på Miklagard i regi av Team Norway, og han har bidratt med juniortreninger hos Losbys regionale kompetansesenter (RKS). Han legger ikke skjul på at det kribler ekstra i hendende når han ser barna rundt seg ha det gøy med golfkøller.

– Jeg er i utgangspunktet ikke en tålmodig person, men det forskjell på å være tålmodig og å være tålmodig når man ikke har noe valg. Jeg har forstått at det tar den tiden det trenger. Denne gang skal jeg gjøre alt etter boka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HØYT NIVÅ: Espen Kofstad sier glansdagene til golfspillere er yngre nå enn i gamle dager. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Ryggproblemer er en av de vanligste skadene hos golfere. Blant nåværende og tidligere Team Norway-spillere de siste årene har Anders Kristiansen og Marianne Skarpnord hatt tretthetsbrudd i ryggen, Kofstad sliter med ryggen, og også Elias Bertheussen har måttet trekke seg fra turneringer med ryggsmerter.

Kofstad forsikrer oss om at det langt i fra er noe særnorsk problem.

– Alle spillere sliter med ett eller annet, du ser det bare ikke på TV. Ekstremt mange spillere er hos fysioterapeuten for behandling hver dag under en turnering, enten det er rygg, ankel, knær eller skulder. Det er ikke bare oss nordmenn som blir skadet, men i Norge er det veldig fokus på oss få proffer. Men golf er jo ikke sunt på dette nivået. Vi må trene ekstremt mye for å klare og holde følge, og lange flyturer hver uke er heller ikke bra for ryggen, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

Må presse seg for å holde tritt med nivået

Den amerikanske golfkommentatoren og tidligere tourspilleren Paul Azinger hevdet nylig på sin Twitter-profil at det er paradoksalt at golfere trener for å holde seg skadefrie, men at 90 prosent av golfrelaterte skader han har hørt om har skjedd i gymmen.

– Er du enig i den analysen, Espen?

– Jeg snakket faktisk med Richard Green om det tidligere i dag. Da han var yngre var det ikke like mye fokus på fysisk trening, men nivået var heller ikke den samme da. Da holdt karrierene også mye lenger. Etter Tiger Woods har det blitt en ny æra. Stadig flere spillere pusher kroppen til et nivå det ikke er sunt lenger. Nøkkelen blir å finne balansegangen for å holde tritt med den konkurransen som er i dag, samtidig som det ikke skal gå ut over kroppen. Startfeltene er så mye bedre nå enn de var før, og er du ikke sterk nok klarer du ikke å spille de 30 ukene i året du skal, sier Kofstad og legger til:

– Toppidrett på et høyt nivå, for eksempel langrenn, er ikke sunt for kroppen. Golf er også på vei til å bli toppidrett, og da kan det også se ut til at golfkarrierer blir kortere enn de var før. I hvertfall blir vinduet for «glansdagene» til en golfspiller flyttet frem. Det er veldig mange flere unge spillere på touren som kan vinne hver uke nå, sammenlignet med for tyve år siden.

Powered by Labrador CMS