Under NM på Bjaavann i august i fjor ble det iverksatt en endring i Norgescups Order of Merit-system: 

 

For å gjøre flere turneringer gjeldende som NM-kval, bidra til at turneringene etter NM på høstparten blir mer attraktive, og sørge for at de beste spillerne kvalifiserer seg til neste sesongs åpningsturnering, ble det besluttet at kvalifiseringen til NM 2012 strekker seg fra NM 2011 til årets NM, i stedet for fra starten av kalenderåret og frem til mesterskapet. 

 

Selv om det innføres ny OoM fra NM 2011 til NM 2012, forblir en egen sesong-OoM med separat premiering, slik at spillerne som gjør det best i kalenderåret premieres etter sesongfinalen som tidligere.

 

De nye endringene medførte at kvalifiseringen til NM 2012 startet på Bjaavann i fjor, i stedet for i årets første turnering slik det tidligere har vært. Med det gamle systemet ville kun årets Norgescuper på Solastranden, Sagaskipet, Nøtterøy og Miklagard vært med i beregningen, men med det nye systemet regnes også fjorårets NM på Bjaavann, turneringen i Arendal to uker senere, og sesongfinalen på Drøbak med i NM-kvalet. 

 

– Endringen sikrer at spillere som spilte bra i NM og i Norgescupfinalen er sikret spill i starten av neste sesong. Dette skal være spillere som er blant de beste og det er naturlig at de prioriteres i et startfelt i Norgescup, fremfor å åpne for at for eksempel 30 spillere med Region Tour-kval eller wild card kommer med i første turnering, og deretter bare la spillere fra årets første turnering være sikret deltagelse gjennom første halvdel av sesongen, forklarer spill- og turneringskonsulent i golfforbundet, Øystein Tamburstuen.

 

 

Reagerer

 

Den nye ordningen har imidlertid vekket en rekke reaksjoner. 

 

Drammen GKs Frode Knapskog, og flere andre spillere Norsk Golf har vært i kontakt med mener informasjonen NGF har sent ut i forbindelse med endringene har vært mangelfull, og synes det er kritikkverdig at man gjør endringer mens en sesong fortsatt pågår.

 

– Plutselig dukker det opp nye Order of Merit-regler fra intet og det er vanskelig å forholde seg til, sier Knapskog. Han viser til fjorårets turnering på Arendal to uker etter NM, der mange spillere valgte å ikke delta. Av ulike årsaker er turneringene på høsthalvåret ikke like populære som på våren. Resultatet ble et glissent startfelt med kun 56 deltagere i herreklassen.

 

– Hadde jeg visst at fjoråret hadde vært gjeldende for kvalifseringen til årets NM hadde jeg selvfølgelig deltatt i Arendal, sier han.

 

– Jeg har pratet med mange andre spillere om dette, og ingen av dem har fått med seg endringene før relativt nylig. Det har ført til mye usikkerhet blant spillerne. Det er arrogant og håpløst dårlig informert av NGF – de må lære seg å kommunisere ordentlig.

 

Knapskog er ikke alene i kritikk. I en e-post til redaksjonen, skriver en spiller fra Østlandet som ønsker å være anonym:

 

«Det er helt på trynet at forutsetningene endres midt i en sesong. Det eneste ryddige hadde vært å lansere endringene ett år før de blir foretatt, slik for eksempel PGA-touren gjorde med de nye Q-school-endringene. I mars informerte de om en reform som skulle bli iverksatt høsten 2013.», heter det i e-posten.

 

 

Mangelfull kommunikasjon


Øystein Tamburstuen avkrefter at det ikke har blitt sendt ut informasjon i forkant av endringene. Til Norsk Golf  forteller han at det ble sendt ut informasjon om de nye endringene på vårparten i 2011. Han viser til et innlegg på Norgescup sin Facebook-side 8. april (innfeldt), og nyhetsbrevet NGF-nytt utsendt noen uker senere. 

 

– Kommunikasjon er et tilbakevendende problem. Vi prøver å informere, men ser at informasjonen ikke når ut til alle.  Det er noe vi jobber med, og vi skulle ønske at vi hadde mye bedre informasjonstreff enn det vi har nå, sier Tamburstuen.

 

Frode Knapskog reagerer på kanalene golfforbundet valgte for å sende ut informasjonen.

 

– De kan ikke forvente at alle får med seg hva som skrives på Facebook til enhver tid. Denne typen informasjon må ut på NGFs hjemmeside. Jeg, og flere andre jeg har vært i kontakt med har lett gjennom nettsidene, uten å finne noe som helst informasjon om endringene, sier han.

 

– Hvorfor sendte dere ikke ut infoen om Order of Merit-endringene i fjor gjennom Golfbox, Tamburstuen?

 

– I fjor brukte vi ikke Golfbox til noe annet enn utsending av betalingsinformasjon. Vi ønsker at infoen vi sender ut skal være offentlig tilgjengelig for alle, også de som ikke er påmeldt til turneringen. Gjennom Golfbox når vi bare de som er påmeldte til turneringen, forklarer han.

 

Han oppfordrer alle spillerne til å abonnere på NGF-nytt for å holde seg oppdatert om det siste fra forbundet. Han understreker at det er viktig at spillere og arrangører gir NGF tilgang til kontaktinfo, slik at de lettere kan nå ut til alle i forkant av turneringer. Han forteller at spillerne selv fysisk må krysse av at de tillater at NGF sender ut informasjon.

 

– I større grad i år har vi brukt Golfbox for å nå ut til spillerne. I tillegg vil vi fremover kanalisere all relevant informasjon på våre hjemmesider, under de enkelte turneringenes egne sider. 

 

Han understreker at de nye endringene har vært til det bedre.

 

– Helgens Norgescup-turnering har det sterkeste startfeltet på de siste årene, nettopp fordi spillerne som kan vise til prestasjoner får lov til å delta.