Denne helgen skulle egentlig Ryder Cup gått av stabelen på Whistling Straits i Wisconsin, der USA skulle forsøke å revansjere det knusende nederlaget mot Europa i Paris for to år siden.

Turneringen ble imidlertid utsatt på grunn av korona-situasjonen. Det er første gang siden 2001 i kjølvannet av 9/11-terrorangrepene at Ryder Cup har blitt forsinket.

På Kjekstad Golfklubb, 6314 kilometer øst for Whistling Straits, gikk derimot den prestisjetunge duellen mellom USA og Europa som planlagt.

For tredje år på rad arrangerte Daniel Tengs (33) nemlig landskamp for kompisgjengen under Ryder Cup-helgen.

(Artikkelen fortsetter under)

Det stod ikke på detaljene da Daniel Tengs arrangerte Ryder Cup for kameratene. (Foto: Daniel Tengs)

Allerede i oktober i fjor var det registrert full tropp med 24 spillere til årets utgave av mesterskapet, og siden da har Tengs jobbet iherdig med å forberede en turnering litt utenom det vanlige.

Det klarte han også, til tross for litt frafall i deltagelsen på slutten og at værgudene gjorde sitt beste for å stikke kjepper i hjulene.

– Vi har arrangert denne turneringen to tidligere år også, men i langt mindre skala. Denne gangen gikk vi all-in! Det var bra tenning på alle 16 gutta da de kom hit klokka 7.45 om morgenen og så opplegget som var rigget opp. Det var absolutt ingen syting i pissregnet, smiler Daniel.

Kjekstads svar på Dustin Johnson? (Foto: Daniel Tengs)

Daniel sier leiligheten hans har sett ut som et tekstilverksted den siste tiden etter at han har fått inn store leveranser av golfklær fra Kina. Han har også printet ut Ryder Cup-logoer, fått trykket dem trykket og sendt dem fra USA, før han selv har strøket på logoene på alle klærne. 

For å sjekke at kvaliteten på klærne holdt mål, var han til og med ute og testspilte med dem i forkant av turneringen.

– Alle gutta vippset over 400 kroner før turneringen for hver sin goodie-bag. Det var en kul overraskelse for dem å komme inn i garderoben og se antrekkene ligge linet opp, flagg på veggen og publikumslyd fra høyttaleren på utsiden!

For å gjøre Ryder Cup-atmosfæren enda mer autentisk hadde Daniel i tillegg lagret lydopptak fra starterens introduksjon av Ryder Cup-spillerne på Le Golf National i 2018.

Ved hjelp av et lydredigeringsprogram på macen skiftet han ut tour-stjernenes navn med kompisgjengens, slik at de fikk en passende introduksjon på første tee.

– Noen ble litt psyka ut. Det satte stemningen for resten av dagen, konstaterer Daniel.

(Artikkelen fortsetter under)

Dette var synet som møtte spillerne i garderoben lørdag morgen. (Foto: Daniel Tengs)

Etter en dag med bestball-matcher med to og to spillere  i hver flight stod det 2-2 i matcher da dagen var omme. Underveis i runden kunne spillerne følge hverandres scorer live gjennom Gamebook-appen, og da «Team USA» utlignet i den spennende tiebreakermatchen på ettermiddagen, bar det ut i omspill mellom lagets to kapteiner.

Ikke helt etter Ryder Cup-boka der delt match vanligvis innebærer seier til tittelforsvareren, men kameratene var enige om at de måtte kåre en vinner.

På det første omspillshullet tok nervene overhånd for arrangementets primus motor.

– Jeg fikk blodtenning på teeboksen og toppet femmerwooden min rett i vannet. Da vanket det total slakt fra noen av gutta, men heldigvis også litt trøst. Det gikk rett i hodet på meg! De klarte å komme under huden min, ler Daniel som skuffet måtte konstatere at det var «amerikanerne» sin tur til å vinne denne gang.

(Artikkelen fortsetter under)

Kjekstad GK stilte sitt gamle klubbhus til disposisjon. Her utenfor inngangen til garderobene. (Foto: Daniel Tengs)

Etter planen skulle runden være ferdigspilt samtidig som Ryder Cup-sendingen fra USA startet, slik at gjengen kunne sitte i klubbhuset og følge resten av turneringen sammen. Siden det ikke ble noe av, tok de heller noen øl sammen før de dro ut på restaurant senere på kvelden.

Nå har Daniel allerede oppmerksomheten rettet mot neste års turnering.

– Nå har jeg jo alle 24 antrekkene allerede klare, så målet må være at vi får fylt opp troppen med tolv på hvert lag, slik det skal være i Ryder Cup. Også er drømmen at det blir så stor interesse at vi kan få en venteliste. Jeg skulle gjerne hatt både tryouts og «captain’s picks!», smiler Daniel, som retter en stor takk til Kjekstad GK for deres hjelp med arrangementet.

Klubbene har ofte veldig gode tilbud for juniorer og seniorer, men veldig lite for oss i 30-årene. Det håper jeg det kan bli en endring på.

Daniel Tengs

– De har vært utrolig sjenerøse. Vi hadde kanskje ikke forventet så mye hjelp med tanke på at dette bare var en uformell kompisturnering, men klubben har virkelig vært på tilbudssiden hele veien og lagt til rette for at vi skulle få en skikkelig bra dag.

I 2020 har det vært en eksplosiv økning i golfinteressen over hele Norge. Daniel synes det er gledelig å se at nye spillere strømmer til golfanleggene, og spesielt at mange i hans egen alder har begynt å få øynene opp for golf. Han merker også hvordan interessen i kompisgjengen blir stadig større.

Nå håper han Golf-Norge får øynene opp for viktigheten av å skape et godt klubbmiljø for unge voksne medlemmer.

(Artikkelen fortsetter under)

Daniel Tengs i aksjon på Kjekstad GK. Til daglig jobber 33-åringen som fotograf.

– Mange av gutta begynner å komme seg over kneika og kommet seg forbi 20 i handicap. Man merker det skjer noe med interessen så fort det skjer.

– Det er veldig kult å se den golfinteressen som er nå. Klubbene har ofte veldig gode tilbud for juniorer og seniorer, men veldig lite for oss i 30-årene. Det håper jeg det kan bli en endring på.

I mellomtiden har Daniel åpenbart ikke noe problem med å ta saken i egne hender.