– Det er egentlig ikke overraskende. Ser man på verdensrankingen er det ti amerikanere på lista før den andre europeeren (Viktor Hovland, journ.anm.), sier Viaplays ekspertkommentator Jon Karlsen underveis i søndagens singelmatcher.

Team Europa var avhengig av å både gjøre det umulige mulig, samt et enda større mirakel enn i Medinah i 2012, da Europa vant etter at USA ledet 10-6. Stillingen før de tolv singelmatchene var 11-5, noe som betyr at amerikanerne kun trengte 3,5 poeng for å vinne Ryder cup.

Og det var aldri noen tvil. Selv om Rory McIlroy vant den første matchen (hans første poeng (og birdier) i turneringen), var størstedelen av matchoppsettet tegnet med rød – altså amerikansk – farge hele dagen.

Selv ikke verdensener Jon Rahm greide å matche de amerikanske storfavorittene. Scottie Scheffler behøvde ikke å spille mer enn 15 hull for å gruse verdenseneren. Shane Lowry og Sergio Garcia led lignende skjebner mot henholdsvis Patrick Cantlay (4&2) og Bryson DeChambeau (3&2).

LES OGSÅ: Ryder cup nær avgjort. – Aldri har noen kommet tilbake fra et slikt lege

Nytt halvt Hovland-poeng

Dermed var stillingen 14-6, og det neste (halve) poenget ville i så fall være det turneringsavgjørende øyeblikket. Dét tilfalt – selvfølgelig – Collin Morikawa i matchen mot Viktor Hovland.

For samtidig som Morikawa jaktet sammenlagtseier og amerikansk poengrekord, jaktet Viktor Hovland sin, og Norges første seier i Ryder cup.

Da Morikawa rullet i birdieputten på det 17. hullet, var det ikke bare med tanke på å slå Hovland. Det var også for å sikre Ryder cup-seieren til Team USA. Dermed dormie og garantert et halvt poeng i matchen Da fantes det ikke engang fnugg av teori som kunne redde Europa.

– Jeg føler virkelig at det ble avslørt at jeg må forbedre et par områder av spillet mitt, men jeg har også fått et bevis på at «ballstrikingen» min har blitt veldig, veldig god, sier Hovland til Golf Channel. 

Hovland spilte alle fem matcher. Det endte med tre tap og to uavgjort, til sammen ett poeng.

– Jeg følte ikke at vi ble utspilt, sier Hovland til VG.

Viktor Hovland vant det siste hullet for å dele matchen med Morikawa. Hovland tok ett poeng i Ryder cup, men greide ikke å vinne en match. (Foto: Getty images)

Morikawa avgjorde

Men da Morikawa limte utslaget på det 17. hullet på pinnen, måtte Hovland innse at den første norske seieren i Ryder cup kom heller ikke på femte forsøk. Morikawa satte birdien som sikret amerikansk seier. Et fantastisk Hovland-innspill på det siste hullet burde vært nok til å sikret seier på det 18. hullet, og deling totalt. Hovland misset, men birdien, men par viste seg å være nok. Dermed Hovlands andre halve poeng i Ryder cup.

Misset putt, og tapt hull til tross; endelig kunne Team USA feire seieren.

– Det føles godt. Det har vært en lagseier der alle har bidratt. Det er noe helt annet å vinne Ryder cup enn å vinne en major. Kaptein Steve Stricker satte sammen et godt lag, og jeg er takknemlig for måten han satte sammen laget på. Hvem vet hvordan det hadde endt, uten ham, sier Morikawa til rettighetshaveren etter at seieren var et faktum.

Rekordjakt

Dermed ble resten av kampene en formalitet, og i all hovedsak en jakt på poengrekord for de overlegne amerikanerne.

Ser man hele historien under ett, er den største seiersmarginen 23 1/2 mot 8 1/2, da USA slo Storbritainna i 1967. Når det gjelder dagens format, ble gjeldende rekord først satt i 1981, da USA vant 18 1/2 mot 9 1/2, et resultat som senere ble kopiert av Team Europa i 2004 og 2006.

– De har blitt putta av banen europeerne. Det er det ingen som helst tvil om, sier Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen etter at enda en lang amerikansk putt rullet i koppen.

Team USA feirer seier i Ryder cup. (Foto: Getty images)

Spesiell dag

Mens mange av spillerne fortsatt befant seg ute på banen, lot mange av de amerikanske spillerne ølet flyte, til stor glede for publikum.

– Dette er en spesiell dag for alle her. Alle gutta har vist at de fortjener å være her. Det er en ung gruppe med spillere, og de kommer inn her med mye fire. De er venner, og kommer godt overens. De spiller bra, og er villig til å gjøre alt for å vinne, sier USA-kaptein Steve Stricker.

– Hvordan syns du fansen har vært?

– Fansen har vært fantastisk hele uka. Det har vært noen som kanskje har vært litt frittalende, men jeg syns de har vært flotte. Forhåpentligvis syns også europeerne at det har vært en god opplevelse.

Kjempet med tårene

Det var en tårevåt Rory McIlroy som etter sin seier over Xander Schauffele (3&2) fortalte for åpent kamera hvordan han føler at han har sviktet laget.

– Jeg elsker å være på dette laget. Jeg burde bidratt mer. Jeg kan bare ikke vente på å prøve på nytt å vinne denne turneringen. Det er den beste opplevelsen i golf, og jeg håper at alle gutter og jenter som ser på dette, drømmer om å spille Ryder cup og Solheim cup, for det er ingen bedre opplevelse enn å spille på lag. Uansett hvordan dette ender, så er jeg stolt av laget. Jeg skulle bidratt mer, det har vært en tøff uke, sier en tårevåt McIlroy.

Også engelske Ian Poulter, som kan ha spilt sin siste Ryder cup, tok til tårene etter tapet.

https://twitter.com/scwarren2/status/1442214279072075782

– Det var mye som gikk mot oss

Flere har vært kritiske til Europa-kaptein Padraig Harringtons taktiske avgjørelser underveis i Ryder cup. I intervju etter at avgjørelsen var falt, svarte han på spørsmål om akkurat dette.

– Jeg kunne ikke bedt om mer, men det var alltid en tøff utfordring. Det er et meget sterkt lag, og de kom godt igang. Det var mye som gikk mot oss. USA hadde momentum hele tiden, de satte putter, og hadde fansen på sitt lag, sier europakapteinen.

– Er du misfornøyd med noen av de taktiske avgjørelsene du har gjort?

– Nei, jeg er veldig komfortabel med alle avgjørelser vi tok. Det drar jeg herfra i visshet om. Vi hadde noen oppturer, men det holdt ikke til slutt. USA spilte great.

Resultater

På det aller siste hullet av årets Ryder cup, slo Matthew Fitzpatrick innspillet i vannet. Dermed kunne Daniel Berger enkelt sikre det 19. amerikanske poenget, og dermed ny rekord i moderne tid.

Dermed vant USA 19-9.

– Det er de største tapssifrene i moderne Ryder cup-historie, bemerker Karlsen.

Rory McIlroy (EUR) 3&2 Xander Schauffele (USA)

Patrick Cantlay (USA) 4&2 Shane Lowry (EUR)

Scottie Sheffler (USA) 4&3 Jon Rahm (EUR)

Bryson DeChambeau (USA) 3&2 Sergio Garcia (EUR)

Collin Morikawa (USA) A/S Viktor Hovland (EUR)

Dustin Johnson (USA) 1&0 Paul Casey (EUR)

Brooks Koepka (USA 2&1 Bernd Wiesberger (EUR)

Ian Poulter (EUR) 3&2 Tony Finau (USA)

Justin Thomas (USA) 4&3 Tyrrell Hatton (EUR)

Lee Westwood (EUR) 1&0 Harris English (USA)

Jordan Spieth (USA) A/S Tommy Fleetwood (EUR)

Daniel Berger (USA) 1&0 Matthew Fitzpatrick (EUR)

Neste Ryder cup spilles i Roma, i Italia i 2023. Forhåpentligvis med Viktor Hovland i en av hovedrollene.

Leaderboard