Den relativt ukjente John Merrick splte så og si på hjemmebane på Riviera-banen og tok sin første seier på PGA-touren denne uken, da han slo Charlie Beljan i omspillet under Northern Trust Open.

 
 
På det andre omspillshullet, et kort par 4 hvor mange av spillerne gikk for greenen på utslaget, slo Beljan driveren, men misset greenen og chippet ballen til fringen. Herfra trengte han tre putter og bogeyen var et faktum. Merrick valgte på sin side å spille defensivt og slo ut med jern. Innspillet landet seks meter fra pinnen, en enkel to-putt for par. Vinneren var dermed kåret.
 
 
Merrick får med seg over 6 millioner kroner og gjør samtidig et kraftig byks på pengelisten. Han trenger heller ikke å bekymre seg for å kvalifisere seg for spill neste år, ettersom alle turneringsvinnere automatisk får spille på touren de neste to årene. Masters-billetten er også i boks.
 
 
30-åringen studerte like ved, på University of California, og tidligere denne uken uttalte han at han hadde spilt minst 30 runder på Riviera som student.
 
 
– Da jeg vokste opp her i Los Angeles var det største ønsket å vinne nettopp denne turneringen. At jeg greide det, er en drøm som går i oppfyllelse, sa en oppglødd John Merrick til journalistene etter omspillet.
 
 
Duoens totalscore var 11 under par, og Charlie Beljan måtte sette en seksmetersputt på det 18. hullet i ordinært spill for å framtvinge omspill.
 
 
– Å sette den putten på det 18. hullet og høre brølet fra publikum var virkelig spesielt, sa Beljan, som vant sin første turnering på PGA-touren under Children’s Miracle Network Classic i november, til tross for at han fikk et panikanfall halvveis i turneringen.
 
 
– Selvfølgelig var det ikke sånn jeg ville at det skulle ende, men du vinner noen og du taper noen. Sånn er livet, sa en skuffet Beljan etter tapet i omspillet søndag kveld.
 
 
Svenske Fredrik Jacobson var ett slag unna å få bli med i omspillet etter at han misset en putt på snaue to meter på den 18. greenen. Sammen med  Charl Schwartzel fra Sør-Afrika og Bill Haas, som ledet før den siste runden, tok han tredjeplassen.
 
 
Bortsett fra Tiger Woods og Rory McIlroy, var de fleste av de største stjernene i feltet denne uken. Webb Simpson kom på delt 6. plass, Luke Donald endte på delt 16. og Phil Mickelson havnet på 21. plass, 8 slag bak vinneren.

 

————

Runde 3

Søndag starter jakten på Bill Haas, som har grepet en tre slags ledelse under Northern Trust Open på Riviera-banen i California.

 

Amerikaneren gikk en blemme-fri runde syv under par på lørdag. Høydepunktet var da han satte en chip for eagle på hull 10, et par 4-hull. Den, sammen med fem birdies sørget for at han nå festet grepet på turneringen, med Webb Simpson, Charl Schwartzel og John Merrick, som alle er på -9, hakk i hæl.

 

Haas har ingen tro på at han kan innkassere en enkel seier søndag kveld.

 

– Det er veldig vanskelig å bare stikke av fra resten av feltet. Du har bare sett noen få spillere gjøre det. De gutta har navn som Jack Nicklaus, Tiger Woods, Phil Mickelson. De som er bak meg kommer til å gjøre birdies og det kommer definitivt til å bli jevnt i toppen. Jeg må bare holde ut og gi meg selv en sjanse på de siste ni, sier turneringslederen til PGAtour.com.

 

Selv om Rory og Tiger står over denne turneringen, så er det ikke smågutter som i kveld tar opp kampen om seieren på Riviera.

 

Webb Simpson har tidligere vunnet US Open-vinneren Schwartzel er innehaver av den eksklusive grønne jakken fra Augusta. Begge to tok seg tid til å skryte av prestasjonen til Haas.

 

– Det er helt utrolig at han greide å gå syv under i dag. Det var veldig vanskelige forhold, og jeg synes mine tre under par var ganske bra, sa Simpson etter lørdagens runde.

 

Engelske Luke Donald klarte å hale i land en 70-runde og den tidligere verdenseneren er på femteplass før alt avgjøres i kveld.

 

Haas´bogeyfrie runde på lørdag innebærer at han nå har gått 40 hull på rad uten å tape et eneste slag. Den forrige bogeyen kom på torsdag. 

 

Svenske Fredrik Jacobson, som ledet etter to runder, deler femteplassen med Donald.

 

———-

Runde 2

Etter to runder av Northern Trust Open er nabolandet representert på toppen av leaderboardet. Fredrik Jacobson gikk fredagens runde på 65 slag, og deler dermed ledelsen sammen med sør-koreanske Sang-Moon Bae.

 

 Lederduoen er ni slag under par etter to runder på Riviera-banen i Pacific Palisades , og ligger ett foran amerikanerne John Merrick og John Rollins.

 

Jacobson hadde et ryddig scorekort med syv birdies og bare én bogey, som kom på det vanskelige 15. hullet. Også lederen fra åpningsrunden, Matt Kuchar, fikk seg en blemme da han måtte gå av greenen etter sin dobbeltbogey på det samme par 4-hullet.  Kuchar raste på resultatlisten fra ledelse til 9. plass etter sin svake 73-runde.

 

Det er tydelig at 39-åringen ikke har tatt seieren på forskudd. Etter runden sa han til PGA Tour.com at han setter pris på treningsutbyttet man får av turneringsledelse.

 

– Jeg har hatt gode treningsrunder i det siste, men å ta det gode spillet med seg ut i turneringer under press, det er det det handler om. Å spille under slikt press, er den beste treningen du kan få.

 

 

Selv om det ser lyst ut for svensken er overhodet ingenting avgjort. Nedover på listen er det mange kanoner som nok kommer til å prege leaderboardet denne helgen.

 

 

Luke Donald ligger kun to slag bak Jacobson på -7, Lee Westwood er på -6.

 

I fravær av Tiger og Rory, er den kanskje største stjerna i feltet publikumsyndlingen Phil Mickelson, som vant Waste Management Phoenix Open for to uker siden. Etter to runder har han fortsatt muligheten til å blande seg i tetkampen med sine 4 under par, fem bak lederne.

 

Formsterke Brandt Snedeker, som leder pengelisten etter en fantastisk start på sesongen, står over denne turneringen.

 

Jacobson har hatt en god start på 2013-sesongen. Forrige uke håvet han inn 209.000 dollar etter 7. plassen på AT&T-turneringen på Pebble Beach.