Siden 1. oktober 2018 har Miklagard GK på Kløfta vært en byggeplass. I år skal banen åpne igjen med seks nye hull og et nytt femstjerners luksushotell.

Neste sommer kan klubben også feire 20-årsjubileum med sitt første individuelle NM.

Henger høyt

– Vi har arrangert mange store turneringer her på Miklagard, men NM individuelt har vi aldri hatt. For oss henger dette høyt. NM-uka blir en fantastisk anledning til å vise fram en helt ny bane, sier daglig leder Tore Waagø til Norsk Golf.

Den 20. mai skal de seks nydesignede hullene åpnes for spill. For gresset gror selv i disse korona-tider.

– Banen har overvintret bra. Greener og teesteder ser fantastiske ut, og de 12 gamle hullene er klare rett over påske. Det eneste vi sliter med i forhold til koronaen er at entreprenøren vår kommer fra England. Det vil nok fortsatt se ut som en byggeplass her en god stund til, og kanskje må vi utsette fyllingen av bunkerne på de nye hullene. Men det skal ikke være et stort problem, forsikrer Waagø.

Mer tilgjengelig

For gode ting er verdt å vente på. I august åpnet Miklagard sin nye driving-range rett bak klubbhuset. I år vil treningsområder for nærspill og putting ligge klare tett inntil rangen. I oktober åpner det nye hotellet.

Men mest av alt dreier det seg om banen.

– Miklagard er kjent for høy kvalitet og en stor og krevende layout. Med de nye hullene og fasilitetene vil anlegget bli mer kompakt og morsommere. Vi får en mer tilgjengelig og moderne bane. De nye hullene mikser det opp litt på en god måte, sier Waagø.

Den svenske banearkitekten Christian Lundin står bak det nye designet, men fortsatt i samarbeid med Robert Trent Jones Jr som sto for banens opprinnelige utforming. 

Og en mesterskapsbane blir det fortsatt, lover Waagø.

– Banen er riktignok noe kortere. For damene er 4900 meter tatt ned til 4700. For herrene har lengden gått fra 5900 til 5800.

– Vil det gjøre Miklagard enklere?

– Vi tror opplevelsen blir bedre for flere. Vi får bedre flyt, svarer Waagø.

– Men fortsatt vil vi ha nok teesteder, hindre og faenskap til å gjøre banen vanskelig når vi vil det.

Tenker framover

For bak utbyggingen og alle endringene på Kløfta ligger nå en tanke som strekker seg lenger enn den opprinnelige intensjonen – å bygge ett av Europas flotteste golfanlegg.

– Vi tenker ti år framover. Skal norsk golf overleve må vi alle rekruttere flere unge mennesker, flere juniorer. Da må vi legge til rette for det. Rekruttering av nye spillere står høyt på lista vår, poengterer den daglige lederen.

Ei hel uke med NM i jubileumsåret 2021 passer perfekt inn i den langsiktige målsetningen.

Og Waagø gleder seg til neste sommer.

– Norgesmesterskapet er den øverste nasjonale turneringen for elitespillere. Jeg synes det er flott at NGF har oppgradert arrangementet de siste åra og gjort det attraktivt også for proffene å være med. Det skal være stas å dele ut kongepokaler. Vi vil lage en festuke for norsk golf, og jobben starter vi allerede nå.