Norsk Golf kunne i høst avsløre at Miklagard hadde startet arbeidet med å få Challenge Tour – den nest beste herretouren i Europa – tilbake til Norge. Klubben har vært i flere møter med European Tour på Wentworth utenfor London, som har latt seg imponere av planene til Miklagard.

De siste månedene har klubben kommet langt i planleggings- og finansieringsprosessen. Under Golftinget på Gardermoen i november, fikk de imidlertid en nedslående nyhet.

Uken Miklagard hadde fått tildelt fra European Tour, kolliderte med Norgesmesterskapet/Nordic League-turneringen på Moss & Rygge GK og Skjeberg GK. NM spilles i år tre uker senere enn det som har vært tradisjonen.

Klubben har jobbet knallhardt med Challenge Tour-søknaden og sponsorpengene sitter langt inne i Norge. Da nytter det ikke å bli konkurrent med NGF samme uke som NM

Tore Waagø,

Miklagard GK

– Det er selvfølgelig kjedelig. Vi har jobbet knallhardt med å få tak i sponsorer. Vi fikk en hovedsponsor med på laget, og hadde fått tilsagn på finansiering for over halvparten av det vi hadde vi vårt budsjett. Da vi kom på Golftinget i november, fikk vi plutselig nyss om at NGF hadde flyttet NM, som de skal kombinere med Nordic League i uke 33, forklarer daglig leder i Miklagard GK, Tore Waagø, til Norsk Golf.

Miklagard tok raskt kontakt med NGF, der de ga klar beskjed om at NGFs valg av NM-dato kolliderte med en eventuell Challenge Tour.

– Vi hadde et møte med NGF at vi ønsket at de skulle flytte NM-uken. Vi var klare på at vi ikke hadde finansieringen helt på plass enda, men at vi var på god vei. NGF signaliserte at de skulle se hva de kunne gjøre med å eventuelt flytte turneringen, men de trodde det ble vanskelig. Vi sjekket selv om vi kunne flytte Challenge Tour-turneringen til uke 31, men den uken hadde allerede Sverige fått tildelt fra European Tour, fortsetter Waagø.

NM viste seg umulig å flytte. Waagø sier Miklagard dermed måtte ta den tunge avgjørelsen om å legge Challenge Tour-planene på is i 2016.

– Vi har ikke interesse av å legge turneringen til samme uke som NM og Nordic League. Klubben har jobbet knallhardt med Challenge Tour-søknaden. Sponsorpengene sitter langt inne i Norge. Da nytter det ikke å bli konkurrent med NGF samme uke som NM. Vi kan ikke ta den økonomiske risikoen uten å ha NGF med på laget. Luften gikk litt ut av oss, dette gjorde det for tungt å fortsette. Det er synd, men vi har forståelse for at golfforbundet har sine avtaler som de må forholde seg til.

– Hvis NGF mener et kombinert NM og Nordic League er riktig prioritering fremfor Challenge Tour, tar vi det til etterretning. Jeg tror imidlertid dette var en sjanse som gikk fra oss. Jeg er redd vi har mistet noen uker i programmet til Sverige og Finland, sier Waagø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Miklagard GK vil prøve på nytt i 2017, forutsatt at NGF er med på laget. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Rojahn: – Datoen var allerede satt

Idrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn, sier til Norsk Golf at NGF allerede hadde avtalt dato med Nordic League for NM, lenge før Miklagard tok kontakt angående en potensiell Challenge Tour.

– Uke 33 var dessverre spikret lenge før Miklagard kom til oss. Den var helt umulig å flytte. Det er veldig synd, sier Rojahn.

– Norge er foreløpig tildelt kun to uker i Nordic League-kalenderen. En av de er uke 33. Slik har det vært i flere år. Uavhengig av om vi hadde flyttet NM eller ikke, hadde uke 33 uansett vært opptatt til en Nordic League-turnering, som vi i NGF har bestemt er vårt satsningsområde. Grunnen til at vi i år kombinerer NM med Nordic League, er for å gjøre turneringen mer attraktiv for våre beste proffer.

Norwegian Challenge på Miklagard i august 2014 er sist gang det ble spilt en Challenge Tour-turnering i Norge. Da NGF noen uker senere besluttet ikke å forlenge Norwegian Challenge-avtalen med European Tour ut over 2014-sesongen, var hovedargumentet at forbundet ønsket å bygge opp en større base av spillere på Nordic League – nivået under Challenge Tour. 

Ved å arrangere Challenge Tour, fikk NGF også en rekke frikort, såkalte wild cards, til disposisjon. Disse delte de ut til norske proffspillere, som ikke hadde arbeidstillatelse på Challenge Tour. Da NGF reviderte sin toppidrettssatsning i 2014, konkluderte de med at denne satsningen var lite fruktbar.

Øyvind Rojahn sier NGF ikke har noe prinsipp om at det ikke skal være en Challenge Tour-turnering i Norge. (Foto: Benjamin A. Ward/NGF)

De besluttet dermed å legge sin hovedsatsning på den nordiske ligaen, Nordic League. NGF mente det  et nivå bedre tilpasset de norske spillerne. Gjennom denne touren kan de kvalifisere seg til Challenge Tour, dersom de ender blant de fem beste på pengelisten ved sesongslutt.

– Vi følte vi styrte spillerne på feil vei. De er på et mye riktigere nivå nå. Det er ingen gratis vei til toppen. Endringene har allerede hatt en kjempeeffekt. I år var to av de fem spillerne som kvalifiserte seg til Challenge Tour norske (Eirik Tage Johansen og Kristian Krogh Johannessen journ. anm.), sier Rojahn til Norsk Golf.

Tore Waagø i Miklagard sier NGF nå må komme på banen og gi klart uttrykk for om de er positive til Challenge Tour i Norge eller ikke. Han mener det er for tungt for én klubb å jobbe med en turnering av en slik størrelse hvis ikke NGF er positive til prosjektet.

Vi er veldig positive og takknemlige for at Miklagard har jobbet med å få dette til. Vi kommer helt sikkert til en enighet om et samarbeid neste år

Øyvind Rojahn,

NGF

– Vi orker ikke å gå samme runde en gang til, dersom vi ikke har NGF på laget. Både med hensyn til dato og økonomisk støtte. Jeg vet ikke hva som ligger i deres utvidede sponsoravtale med Narvesen og hva de pengene er øremerket, men nå som de har fått betydelige midler inn i toppidretten, bør timingen være bra for å jobbe med å få tilbake en stor turnering til Norge, sier Waagø.

Les også: Narvesen utvider samarbeidet med NGF

Øyvind Rojahn sier NGF ikke har noe prinsipp om at det ikke skal være Challenge Tour i Norge.

– Vi er veldig positive og takknemlige for at Miklagard har jobbet med å få dette til. Vi kommer helt sikkert til en enighet om et samarbeid neste år. Vi har økonomiske og menneskelige ressurser til å arrangere internasjonale turneringer. Det kommer så klart an på hvor høye forventningene til Miklagard er, men noe burde vi få til. Dersom vi hadde fått Challenge Tour tilbake i Norge, hadde vi imidlertid disponert frikortene på en helt annen måte enn vi gjorde sist, sier idrettssjefen.

Han understreker at pengene fra Narvesen-avtalen ikke kan gå til internasjonale turneringer.

– De pengene er øremerket toppidrettssatsningen og tilbudet til de beste proffene, amatørene og juniorene i Team Norway.

Vil søke igjen

Selv om årets Challenge Tour-planer er skrinlagt, sier Tore Waagø at Miklagard GK har planer om å prøve på nytt neste år.

– Vi har avtalt med European Tour om å reise over til England igjen og skrive under en intensjonsavtale. Vi må være et samlet team som søker, og det må tilpasses slik at det er hovedturneringen i Norge. 

– Vi på Miklagard mener det hadde vært veldig positivt med en Challenge Tour-turnering i Norge. Ikke bare for oss som klubb, men for hele golf-Norge. Vi har en god dialog med NGF og håper å få dem med på laget neste år, konkluderer Waagø.

Reaksjoner etter NM

Det gjøres omfattende endringer på sommerens Norgesmesterskap. Turneringen blir en del av LET Access Tour og Nordic League, og spilles tre uker senere enn vanlig.

Endringene kommer som en reaksjon på tidligere golfpresident Finn H. Andreassens misnøye med at så mange av de norske proffspillerne har nedprioritert NM i en årrekke.

Den nye datoen for NM, 18. til 21. august, har imidlertid også vekket reaksjoner. 

De fleste norske collegespillere har allerede reist over Atlanteren når NM slår i gang. De seks siste årene har åtte av de totalt tolvt kongepokal-vinnerne vært collegespillere. 

Les mer her:  Får kritikk for NM-endringer neste sesong