«Side saddle» er navnet den spesielle putteteknikken. Her står du vendt mot hullet og holder enden av skaftet fastlåst i venstre hånd. Høyre hånd holdes langt nede på skaftet og står for selve bevegelsen, og den spesielle oppstillingen gjør at du kan se rett på hullet og siktelinjen mens du putter.

Dette står i skarp kontrast til ordinær putteteknikk, hvor du stiller deg opp parallelt med siktelinjen og svinger putteren i en pendelbevegelse tilbake og frem med begge armer, med skuldre og ryggsøyle som motor.

Jeg tror det er en enklere måte å putte på, og det kan være en ny «game changer» på samme måte som jernkøllene i samme lengde

Bryson DeChambeau

Et fåtall spillere har benyttet seg av side saddle-teknikken. Mest kjent var Sam Snead – tidenes mestvinnende spiller på PGA Tour. Tidligere puttet han med ballen mellom føttene, lignende teknikk som brukes i krokket, men denne metoden ble etter hvert forbudt. Dermed gikk han over til side saddle.

Når side saddle-teknikken nå kan gjøre en tilbakekomst på PGA-touren, er det kanskje ikke veldig overraskende hvem som skal forsøke å få det tilbake på moten.

Det er så klart gutten gutten i Ben Hogan-hatt, den tidligere toppstudenten i fysikk, som spiller med samme lengde i alle jernkøller: Bryson DeChambeau.

– Jeg er vant til ikke å være helt normal, sier han til Golf Digest.

DeChambeau sier til Golf Digest at side saddle-teknikken er «under utvikling». Målet er å ha den nye metoden klar til bruk i turnering på nyåret. 

– Jeg tror det er en enklere måte å putte på, og det kan være en ny «game changer» på samme måte som jernkøllene i samme lengde. 

Les også: Cobra inspireres av DeChambeau: Er dette starten på en utstyrsrevolusjon?

Etter at høyteknologiske tekniske hjelpemidler som videoanalyse og dopplerradarer vitenskapeliggjorde golfinstruksjon, har svingene til tour-spillere blitt likere og likere. Derfor er det forfriskende å se en spiller som går helt egne veier og bryter med alt som er av trender.

DeChambeau eksperimenterte med side saddle-putting allerede på college. På PGA Tour forsøkte K.J. Choi den samme stilen i noen få turneringer i 2010, mens på senior-touren har teknikken kommet for å bli hos Randy Haag.

Her forklarer golf.com-pro Brian Manzella hvordan side saddle-putting fungerer, og hvordan det kan hjelpe deg: