1. Flere lag med klær

(Foto: Getty Images)

Måten du kler deg på, vil påvirke svingen din. Tungt yttertøy varmer godt, men gjør deg lite fleksibel i svingen. Kle deg heller med flere tynne lag og med ull tettest inn mot kroppen. Med flere lag er det også lettere å fjerne noen av lagene når solen begynner å skinne igjen, uten å fryse.

2. Hold hendene varme

Ingenting dreper følelsen rundt green raskere enn når hendene føles som to istapper. Og hva føles værre enn et toppet jernslag med kalde hender en tidlig høstmorgen? Den smertefulle vibrasjonsfølelsen forsterkes av innsnevrede blodårer i hendene når det er kaldt. Bruk votter mellom slagene, og ha gjerne håndvarmere inne i vottene eller i bukselommene. Ta bare av deg vottene akkurat i det du skal til å slå.

Huden på håndleddet eksponeres for kulda i glipen mellom jakken og vottene. Denne delen av armen bør holdes varm for å beskytte blodårene som går ut i hendene. Bruk for eksempel svettebånd lignende de håndballspillere og tennisspillere bruker.

Et annet tips er å bruke to golfhansker: én til høyre og én til venstre hånd. Dette er dog et spørsmål om smak og behag – ikke alle er komfortable med å spille med hansker på begge hender.

3. Ta med bagen inn

Ikke legg golfbagen i bilen eller en kald garasje eller kjeller dersom du vet du skal spille neste morgen. Køllene blir iskalde og ikke veldig behagelige å holde. Kalde hender på et kaldt og hardt grep er ikke et godt utgangspunkt for gode golfslag.

4. Bruk lue

Du foretrekker kanskje å spille golf i caps, men det mest effektive i kulda er å bruke lue. Mye kroppsvarme forsvinner gjennom hodet. Holder du hodet varmt, er det lettere å holde varmen også i resten av kroppen.

5. Varme føtter

Mye kroppsvarme forsvinner også gjennom føttene. Pass på at du har riktige sokker og sko for anledningen. Moderne golfsko blir stadig lettere, men dette skjer ofte på bekostning av isolering for kulde. Det kan lønne seg å ha to par golfsko: Et lett og luftig par for varme sommerdager, og et mer solid par for de kalde høstrundene. Sorte golfsko blir ikke like raskt stygge i rufsete forhold som hvite sko.

6. Oppvarming

Det er alltid nyttig å strekke ut før en golfrunde, men når det er kaldt, er det kanskje ekstra viktig. Det er fort gjort å stivne i kulda, så sett av noen minutter på rangen eller første tee til å strekke ut og varme opp kroppen. En bøtte eller to på drivingrangen hjelper deg også å aktivisere musklene før utslag på første tee.

7. Gå raskere

En kropp i aktivitet holder lettere varmen. Gå raskere mellom slagene for å opprettholde kroppstemperaturen. Golfbil anbefales ikke når det er kaldt.

8. Uten mat og drikke…

Kroppen bruker energi på å holde varmen, så fyll på med nok drivstoff i løpet av runden. En termos med varm drikke hjelper deg også å holde varmen underveis. Har du med deg vannflaske, bør du fylle den med lunkent vann. Drikker du kaldt vann, vil kroppen bruke viktig energi på å varme deg opp.

9. Mer kølle, mer kølle, mer kølle

Kald luft er tyngre og gir mer motstand enn varm luft, og lave temperaturer gjør svingen mindre fleksibel. Usikker på avstanden? Bruk minst en kølle mer enn du ville gjort en varm sommerdag.

10. Bytt ball ofte

Kalde golfballer blir hardere, komprimeres dårligere og fører til en smertefull følelse i hendene ved tynne balltreff. I likhet med golfkøllene bør ikke ballene ligge et iskaldt sted over natten. Ha alltid en ekstra ball i bukselomma eller inne i votten ute på banen – gjerne liggende inntil en håndvarmer. Bytt ball mellom hvert hull, slik at du alltid bruker en oppvarmet ball.

11. Spar alkoholen

En liten «knert» får deg kanskje til å føle deg varmere, men det er bare en illusjon!

12. Farget ball

Når solen står lavt og det er dugg på bakken, er det vanskelig å se kontrastene i gresset, spesielt tidlig om morgenen. Da kan det lønne seg å spille med en knæsj gul eller rosa ball.

13. Fullfør svingen

En vanlig konsekvens av kulda er en kort baksving med lite rotasjon og en forhastet og brå start på nedsvingen. Fokuser på å fullføre baksvingen ordentlig, med et jevnt tempo gjennom hele svingbegegelsen der du avslutter i balanse.

14. Utfordringer med lav sol

Solbriller er ikke bare forbeholdt sommerrundene. Den lave solen sent på året kan gjøre det vanskelig å følge hele ballbanen. Ha med et par solbriller i bagen. Tidlig på året sniker solen seg ofte under bremmen på capsen.

15. Vær positiv!

Ikke la kaldt vær ødelegge gleden av å være ute på golfbanen. Med votter, jakker og flere lommer å passe på, tar en golfrunde i kulda ofte lengre tid enn på en solskinnsdag. Aksepter det og gjør det beste ut av situasjonen. Se på det som en utfordring og en måte å utvikle nye sider av spillet (og tålmodigheten din) ditt på. Klarer du å holde deg positiv, vil du ha et mentalt overtak på de fleste konkurrentene dine.