Nicklaus har signert 18 hull i Murcia

I en tid da alle roper høyt om arbeidslediget og spansk boligkrise har Jack Nicklaus signert et mesterverk på den spanske østkysten. I all stillhet.

Publisert
Finanskrisen kaster fortsatt lengre skygger en solen i det spanske boligmarkedet. Mange aktører har gått dukken, langt flere arbeidere har mistet jobbene sine, prisene på boligene har falt, og en lang rekke planlagte prosjekter vil ikke engang bli ferdigstilt.
Situasjonen er ikke stort annerledes i Murcia en drøy times kjøretur sør for Alicante. Få steder i Europa har man sett maken til utbygging de siste årene. I en tid da alt fortsatt så lyst ut startet Polaris World byggingen av seks golfresorts i dette rolige hjørnet av Spania. Kombinasjonen av sol, en varm middelhavskyst, prisgunstige boliger og golfbaner i toppklasse skulle lokke boligkjøpere fra hele kontinentet. Planene var gigantiske, interessenter ble busset inn til byggeplasser og visningsleiligheter. Og lenge gikk det bra. Salgskontorer ble åpnet i alle europeiske storbyer, også i Oslo. Fra kontorene på Fornebu ble det formidlet boliger til mange nordmenn. Men det var framfor alt britene som utgjorde den største kjøpgruppen.
Og en dag var det full stopp.
 

Rammet hardt

Finanskrisen rammet det spanske boligmarkedet hardt. At pundet svekket seg vesentlig i forhold til euro, gjordet ikke salget lettere. Bussene sluttet å gå. Salgskontorer ble lagt ned. Folk mistet jobbene sine.
Det har ikke vært enkelt for Polaris World og de andre utbyggerne. Men heldigvis for boligkjøperne hadde utbyggingen kommet for langt til å lamme det som er i ferd med å bli et nytt golfmekka i Europa.
Alle kan ikke ha fått sparken. De siste to årene er over 3000 boenheter ferdigstilt bare på Condado de Alhama, selve kronen på verken i Polaris Worlds Murcia-prosjekt. Når alt står ferdig, trolig forsinket i forhold til den opprinnelige planen, vil resorten ha tre 18-hulls golfbaner, alle formet av Nicklaus Design. Like før jul åpnet den første av dem, og ikke hvilken som helst bane. Det var rosinen i pølsa, signaturbanen, tegnet av Jack Nicklaus selv.
Jack var ikke der, men vi var selv til stede ved åpningen. Det skjedde en tilfeldig torsdag uten at noen visste om det. Heller ikke de Polaris World-ansatte i den provisoriske proshopen. De fikk bare klarsignal på telefonen tidlig på morgenen – at det var greit, at de kunne slippe folk utpå.
Da hadde naturligvis noen få utvalgte vært der før oss. En Hi5-turnering var arrangert i starten av måneden, en gruppe pressefolk fra hele Europa hadde fått prøvespilt herligeten. Et par representanter fra det spanske forbundet likeså.
 
Jacks mesterverk
Ikke så mye som en e-post har gått ut til de vel 3000 boligeierne som har kjøpt de første boligene. Men banen ligger der. Åpen. Via jungeltelegrafen er det heldigvis et stadig større antall golfspillere som vet om det. De fleste drar fra stedet igjen imponert over hva de har fått se.
Bare 15 minutters kjøretur fra sandstrendene i Mazarron, ved foten av nasjonalparken i Sierra Espuna, med utsikt helt til de snødekte fjelltoppene i Sierra Nevada, har Jack Nicklaus signert et mesterverk som allerede – etter bare et par måneder – anerkjennes som én av de beste banene i Spania.
Det er ingen boliger ute på seve banen. De hvite penthouse-leilighetene strekker seg i fire etajer langs driving rangen og fairwayen på hull 10 og 12. Bak disse, i boligtun som bærer navnene Jardines og Naranjos, har Polaris World solgt tusenvis av leiligheter med to og tre soverom. På en egen øy ute i én av de kunstige innsjøene, ligger leiligheter som vil få utsikt over de to neste golfbanene.
Mange leiligheter står fortsatt tomme, kjøpt av spekulanter som var ute etter en kjapp gevinst ved å kjøpe tidlig og selge med fortjeneste ved ferdigstillelse. Så vel er det ikke. Spekulantene må nok vente lenge på fortjenesten de drømte om. Noen har også tatt seg vann over hodet, og må selge nå. Det kan gi gunstige kjøp for interessenter som tør å handle utenfor allmenn akseptert åpningstid.
 
Ryder Cup hit?
Foreløpig er det ikke så mye å ta seg til på Condado d Alhama. Et townsenter – foreløpig relativt stusslig utstyrt med et supermarked, en restaurant, en provisorisk proshop og en pub – troner bak greenen på hull 12. Her er også tre fotballbaner, flere tennisbaner, en håndballbane og snart også et treningssenter.
De langsiktige planene rommer imidlertid så mye mer: Et femstjerners hotell som på naboresortene La Torre og Mar Menor, staselige villaer, flere leiligheter, flere restauranter, butikker, spa-senter og mer golf. Hvor mye som vil ferdigstilles i henhold til dn imponerende masterplanen som kan beskues på det tilliggende salgskontoret, vet ingen. Der trekkes det bare på skuldrene og svares i runde vendinger. Ikke av uvilje, men fordi man ikke vet, fordi framtiden styres av markedet. Trolig også fordi Polaris World har måttet si opp nesten hele informasjonsavdelingen sin, det virker iallfall slik.
Informasjon er ikke resortgigantens sterke side for øyeblikket. Det fortelles lite, formidles enda mindre. Men leveringsdyktigheten på det som bygges, på selve produktet, kan ingen ta fra dem. Infrastrukturen, banekvaliteten og antall pareringsplasser utenfo Condado de Alhama sier mer enn noe om ambisjonene for det som har fått navnet Jack Nicklaus Signature Course. I det stille hviskes det både om europatouren og, enda lavere, om Ryder Cup. Skulle det skje, vil kjøperne som slo til nå – i en tid da alle medier rapporterer om spansk boligkrise og roper «styr unna!» – ha gjort et ganske godt kjøp.
Powered by Labrador CMS