Peter Kaensche, du er en av få proffer som har valgt å ta turen hit til Tyrifjord for å spille NM. Hvorfor deltar du?

– Jeg har ikke spilt NM siden 1998. Det er en amatørturnering uten noe stor interesse rundt. Hovedgrunnen til at jeg er her er fordi jeg har spilt så lite og vært skadet, ikke fordi det er spesielt gjevt med norgesmesterskap. Jeg skulle ønske det var det, men dessverre er det ikke slik. I andre idretter er det stort å spille NM, og det hadde vært veldig bra for norsk golf om vi kunne få til det. Dessverre er ikke det en situasjon vi er i. Jeg tar NM som trening. Det er ikke bra at jeg står og sier dette, men det forklarer situasjonen. Det er dessverre så mørkt det ser ut i norsk golf om dagen. Det må man bare være ærlig med.

 

Hva skal til for å få flere spillere til å prioritere NM?

 

– NM gjenspeiler på mange måter måten det satses på i NGF, sier Kaensche og fortsetter:

 

– Det er ikke en god satsing som får med seg bredden. Det oppleves dessverre som om det er alt for lite genuin interesse for å få så mange som mulig til å bli best mulig. Hadde vi hatt flere som satset seriøst, hadde det kanskje vært mer stolthet og ære over å spille NM, og da hadde flere stilt opp. Det er mange som blåser i NM fordi de har andre ting å gjøre. Vi har for eksempel mye å lære av sykkel og ski, der det er stor prestisje å vinne NM. Å sykle i ett år med mesterskapstrøya på er noe gjevt. Jeg skulle ønske det var sånn i golf, og kanskje kan det skje en gang i fremtiden. Men da trengs det opprydning til.

 

– Joakim Mikkelsen og Anders Engell er hjemme og trener. Gutta i Team Norway burde i hvertfall spille NM. Det er ikke bra at de er hjemme og trener, men det gjenspeiler hvor vi er i norsk golf i dag. Det er overhodet ikke ment som kritikk til de to, jeg har jo prioritert likt som de i alle år. Det er en kritikk til systemet når NM ikke oppleves som viktig. 

 

– Hva legger du i opprydning?

 

– Jeg er veldig negativ til det som har skjedd i norsk golfsport de siste årene. Jeg har opplevd fra innsiden hvordan det satses . Jeg har vært aktiv og spilt veldig mye, men har tatt et skritt tilbake nå av flere grunner. Jeg har mistet litt lysten på golf, det oppleves så tunggrodd. Det bunner ut i at det satses på for få spillere. Jeg er i en situasjon nå hvor jeg føler jeg ikke har noe å tape på å si det som jeg føler det. Det må skje noe i norsk golf nå, og det må gjøres endringer. Det har vært folk som har vært ansatt i NGF i litt for mange år uten at det har blitt gjort noen endring.

 

– Måten de satser på er veldig sårbar. Jeg fortstår argumentet med at det skal satses på nyetablerte spillere, men de eldre spillerne blir helt glemt. Jeg opplever at det går en aldersgrense på 30 år for at man skal være interessant å satses på. Ikke misforstå meg – jeg er ikke bitter og argumenterer ikke for hvorfor det skal satses på MEG. Jeg sier dette på vegne av spillerne rundt meg. Eirik Tage Johansen, Christian Aronsen, Jan-Are Larsen som la opp for noen år siden, og også Stian Wiik Hansen som er litt yngre er eksempler. Hvorfor får ikke de mer støtte? Ser du på en som Christian ARonsen, han er 36 år, men løper fra alle i golf-Norge, løfter tyngre, hopper høyere og slår lengre enn alle. Så hvorfor skal han da bli fortalt at han er for gammel?

 

 

Les også: Rojahn svarer på Kaensche-kritikken

 

 

– Hvordan skal man fange alle som har ambisjoner om å satse seriøst?

 

– Er du 34 år og bare har ambisjoner om å konkurrere i Norden skal du ikke satses på, men hvis du viser at du virkelig vil legge ned innsatsen bør du få muligheten til å bli satset på. Da kommer vi igjen tilbake til den mangelfulle dialogen mellom NGF og spillerne som ikke er en del av Team Norway.  Man kan ikke satse halvveis for å bli virkelig god på et internasjonalt nivå, men uten nødvendig støtte blir satsingen halvveis. I Norge i dag er det kun et fåtall spillere som har ressursene til å satse ordentlig. Systemet idag er veldig sårbart.

 

– Sårbart på hvilken måte?

 

– Det er sårbart ved at det legges mye ressurser på for få spillere. Team Norway består i dag av fire herrespillere. Og når Kofstad er skadet, og hvis Engell er syk, er det plutselig bare to spillere. Når det er så få som satser i Norge, er det viktig å ta vare på de som gjør det. Det er litt snevert å satse på fire spillere.

– Hvis det var en satsingsgruppe på 15 spillere i stedet for fire stykker hadde det vært mer trøkk på treningene, hvor man pusher hverandre til neste nivå, slik det er i andre idretter. I Norge møtes man på treningssamlinger, men det blir for sporadisk. Det er treningen fra dag til dag som fører til utvikling, ikke samlingene i mellom. Det er vanskelig å bli bedre når man står alene eller sammen med et par andre på rangen. De som er gode vil utmerke seg i en større gruppe uansett. Har man en større treningsgruppe blir det også lettere å kartlegge hvem som er i form. Da er det lettere å bestemme hvem som har gjort seg fortjent til wild cards i ulike turneringer. Ofte har spillere helt ute av form fått spille Challenge Tour-turnering

 

– Mye av tankene du etterspør fra NGF sin side, som blant annet en større satsing på bredde, er en retning NGF i følge sportslig plan ønsker å gå? 

 

– Jeg føler det kommer en ny strategi fra NGF hvert tredje eller fjerde år. Det skjer ikke ordentlige endringer før det også kommer friskt blod til.

Kaensche sier til Norsk Golf at man først må løfte de lokale norske tourene før man begynner å snakke om å etablere norske spillere på herrenes europatour.

 

– Det virker litt urealistisk å ha flere på Europa-touren når man satser på så få. Satses det på flere, vil også de lokale tourene i Norge styrkes. P4 Tour var for noen år siden mye gjevere enn hva Norgescup er i dag. Da kom det svensker og dansker til Norge for å konkurrere. Vi trenger flere Nordic League-turneringer i Norge enn i dag. Flere gode turneringer i Norge er med på å generere interesse og skape blest rundt golfen igjen.

 

Hvordan ser din satsing ut videre?

 

– Jeg har lyst til å stable på plass en satsing, men jeg har hatt fysiske utfordringer og vært syk. Men jeg føler ikke jeg er ferdig med golf. Det har vært så mange år nå hvor jeg bare har satset halvveis. Skal du bli ordentlig god må det satses skikkelig, med bra fasiliteter og bra coach. Jeg har ikke en gang en trenger. Det blir alt for amatørmesig. Man må legge ting til rette for at man skal lykkes, og det er en mulighet jeg ikke har hatt. Det er for få av de gode golfspillerne i Norge som har muligheten til å satse ordentlig.

 

Les hva Øyvind Rojahn har å si om Kaensche sin kritikk her.