Norges 100 beste golfhull: 70 til 61

Plass 70-61 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Borre GK hull 9

Par: 4

Lengde: 285m/337m

Arkitekt: Tommy Nordstrøm

Etter noen risk-reward-hull på rad, er det duket for det blytunge hull 9 på Borre, som frem til 2014 var banens avslutningshull. At det er tungt, betyr derimot ikke at det er et spennende golfhull.

Utslaget slås i kraftig oppoverbakke, og siktepunktet er til høyre for den store eika til venstre i fairway. Med out of bounds langs hele venstre side, er det fristende å feige ut til høyre. Da kommer de tre dype greenbunkerne på høyre side mer i spill. Opprinnelig var det to store eiketrær som delte av fairwayen.

Et meget bra greenområde, med en stor og bølgete green med mulighet for mange spennende flaggplasseringer. Innspill på feil platå er svært ofte ensbetydende med en treputt. Det er ikke tilfeldig at Team Norways landslag har hatt nærspilltreninger på denne greenen!

(Foto: Borre GK)

Byneset Nord hull 17

Par: 5

Lengde: 314m/440m

Arkitekt: Donald Steel

Donald Steels minimalistiske designtilnærming kommer til uttrykk på hull 17 på Byneset Nord. Dette nydelige par 5 starter med et blindt utslag. Fairwayen er formet som en trakt, og hjelper upresise utslag til venstre tilbake mot midten. Du bør likevel ikke ta for lett på utslaget: De to dype fairwaybunkerne på høyre side fungerer som ballmagneter: Alle utslag for langt høyre i fairway kanaliseres ned mot disse, så utslaget spilles smalere enn det ser ut. Lenger frem i fairway ligger to nye lure bunkere i den populære landingssonen for transportslaget – som for øvrig også er blindt.

(Foto: Byneset GK)

Egersund GK hull 4

Par: 3

Lengde: 112m/117m

Arkitekt: Graeme Webster

Lekkert par 3-hull over vann der mye av utfordringen består i å velge riktig kølle. Det er ingen enkel oppgave tatt i betraktning høydeforskjellen og den tidvis sterke vinden. Det er ikke få ganger spillere har valgt alt for mye kølle for å sikre seg over vannet, for bare å se ballen treffe fjellveggen i bakkant og rikosjere tilbake i vannet. En bred bunker vokter venstre halvdel av green, og den trygge missen er kort, høyre. Greenen favoriserer de som klarer å slå en draw.

(Foto: Håken Skogly)

Hauger GK hull 2

Par: 4

Lengde: 225m/298m

Arkitekt: Jeremy Turner

Myk start på runden før du tar fatt på Haugers mange lange par 4-hull. På tee er det ikke lett å vite hvilken kølle du skal velge. Vannhinderet slynger seg parallelt med den 25 meter brede fairwayen. Det er fristende å safe seg til venstre for vannet, men samtidig er det viktig å gi seg selv så kort innspill som mulig: Greenen er hele 70 meter bred ettersom den deler green med hull 9, men er ikke dyp fra bak til front. Her vil du ha så kort kølle som mulig inn på andreslaget. Meget krevende bunkerslaget fra bunkeren kort av green.

(Foto: Helge Thime)

Larvik GK hull 13

Par: 5

Lengde: 482m/526m

Arkitekt: Jan Sederholm

Det er ingen tilfeldighet at dette hullet har blitt døpt ”Langelasken”. På dette lange par 5-hullet er det lite rom for feilskjær. Et ekkelt utslag med skog og fairwaybunker på begge sider av fairway. Det blinde andreslaget krever en venstreskru. Jo dristigere linje du tar over skogen på venstre side på andreslaget, jo bredere blir også fairway i landingssonen. Smal og dyp green beskyttet av tre bunkere. 

(Foto: Christian Døvle)

Lofoten Links hull 10

Par: 4

Lengde: 235m/315m

Arkitekt: Jeremy Turner

Noe av magien med å være på Lofoten Golf Links, er å nyte den fantastiske utsikten ut mot havet. Derfor er det litt ironisk at en av de mest minneverdige opplevelsene på runder er når du befinner deg nede i kløfta mellom Mølnhaugen og Hoven, og har snudd deg med ryggen til havet. Det er en unik følelse å se den lille golfballen stige opp i luften med det ruvende Stornubben-fjellet i bakgrunnen. Hullet er et relativt kort og rett frem par 4, hvor du må holde deg unna feltene med steiner til venstre og høyre i fairway. Det beste innspillet får du du fra høyre side så nær bekken som renner parallelt med fairway. Greenen er formet som en tallerken snudd opp-ned og renner av på alle sider.

(Foto: Kevin Murray)

Meland GK hull 18

Par: 3

Lengde:118m/182m

Arkitekt: Robert Hunt

Et vakkert og krevende avslutningshull. Fra tee ser du ned på en stor green med dype bunkere både i forkant og bakkant. Til venstre ligger et vann, til høyre er det hvite staker – og sjø (dersom tidevannet tillater det). Treffer du greenen, kan du kose deg på turen ned fra tee, vel vitende om at en krevende golfrunde på en spesiell bane snart er over.

(Foto: Meland GK)

 

Miklagard GK hull 13

Par: 5

Lengde: 400m/465m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Et herlig risk-reward par 5-hull. Jo tøffere linje du våger å ta fra tee, jo bedre mulighet har du til å kunne nå greenen på to slag. Når du har vinden i ryggen, er dette nemlig et fint sted å pynte på din personlige rekord for lengste drive: Ballen skyter fart når den lander i fairway. For de aller fleste golfere er dette likevel et tre-slags hull. På transportslaget må du velge mellom å slå deg opp kort eller over den velplasserte fairwaybunkeren. En stor og ondulert green på flere etasjer.

(Foto: Christian Døvle)

Stavanger GK hull 18

Par: 5

Lengde: 408m/454m

Arkitekt: Fred Smith/Niblick Golf Design

Favoriserer de som slår rett og har et bredt repertoar av ulike slag i bagen. De fleste spillere er tvunget til å slå driver fra tee for å kommer seg opp den bratte bakken og kan få en mye lettere vei videre på hullet.  For den bedre spilleren er en venstreskru helt klart valget fra tee. Slår man en god drive som kommer over den bratte oppoverbakken på starten av fairway, kan det friste å «gå for» green på andreslaget. Når du legger deg opp på andreslaget, bør du sikte så langt til venstre i fairway som du våger. Innspillet mot den lille, opphøyde greenen er alt annet enn enkel, med tre dype bunkere i forkant som beskytter hele høyre side av green. 

(Foto: Ellen Jepson)

Trondheim GK hull 1

Par: 4

Lengde: 258m/315m

Arktitekt: Jeremy Turner

Stående på første tee på Sommersetra har du panoramautsikt over hele Trondheim sentrum. Åpningshullet på Trondheim GK er et forholdsvis kort par 4-hull. Fairwayen er bare 20-25 meter bred, men på grunn av greenens vinkel, bør man komme seg så langt frem som mulig i fairway for å få en bra linje inn mot green. Det er en fordel å ligge litt til venstre. Misser du høyre, må du bite i det sure eplet og pitche deg tilbake i fairway.  To strategisk plasserte bunkere både kort og lang av fairway ved doglegen for de som er i ”gambling-humør” og forsøker å kutte hjørnet med driveren.

(Foto: Trondheim GK)

Powered by Labrador CMS