Rett utenfor tettstedet Bleik i Andøy kommune ligger en av Norges mest unike golfbaner, Bleik golfstrømsbane, som er en del av Sportsklubben Høken. Potensialet i den dugnadsdrevne firehullsbanen er enormt. Naturen som rammer inn banen er slående vakker, og det spesielle mikroklimaet med mildvær, midnattssol og nordlys gjør nok mang en golfklubb misunnelig.

 

Banen er bygget på sandgrunn, og ligger på det stedet i Norge som er nærmest Golfstrømmen, noe som gjør banen grønn store deler av året.

 

En av de som har forelsket seg i banen, i hvertfall potensialet som ligger der er den anerkjente banearkitekten Christian Lundin.

 

Han har allerede tegnet skissene for en 18-hulls fullverdig linksbane på Bleik.

 

I første omgang nå utvides banen fra fire til seks hull, melder Vesterålen Online. Klubben tar ett og ett hul av gangen, etter planen til Lundin.

 

– Det er den langsiktige planen (18 hull journ. anm.). Vi har skriftlige avtaler med 166 grunneiere på Bleik om å få lov til å bruke dette området til folkehelse. Det skal være et friområde som alle kan benytte seg av, enten med golfkøller, eller bare for å gå seg en tur, sier leder i Høken, Stein Hansen til vol.no. Han sier at banearkitekt Lundin mener banen har potensiale til å bli en av verdens fem flotteste golfbaner.

 

Anleggsansvarlig i Norges Golfforbund, Pål Melbye sier «the sky is the limit» for Bleik golfstrømsbane. H

 

– Banen har potensiale til å bli en av Europas mest unike linksopplevelser. Klubben er dugnadsdrevet i et lite og engasjert miljø. De har en lang vei å gå, men potensialet er helt enormt, spesielt med tanke på turisme. Banen ligger bare noen minutter unna Andøya Lufthavn, og det er en rekke spennende aktiviteter i nærområdet som tiltrekker turister, for eksempel hvalsafari og windsurfing, sier Melbye til Norsk Golf.

 

Sportsklubben jobber nå med å få omreguleringen av banen inn i Andøy kommune sin arealplan. Deretter kan klubben søke tippemidler.

 

Bleik golfstrømsbane drives av et knippe ildsjelder, og golfbanen har blitt en sosial møteplass for bygdas ivrige golfere. I Facebook-gruppen «Småprat om Blei Golfstrømbane» avtaler de golfrunder, og deler bilder og historier fra sine siste golfopplevelser.

 

– Når man kommer til golbanen vil man spille golf, man vil ha minimalt med byråkrati, og mest mulig glede. I protokollen fra det første møtet i Høken står det at Høken skal være «tuftet på egen innsats», sier sportsklubbens leder, Stein Hansen til vol.no.

 

 

Paragliding over Bleik

 

 

 

 

(Video: Glenn Erik Hansen/YouTube)