Ny greenkeeper-utdanning på Hvam

Hvam videreående skole har hatt golf på timeplanen i snart ti år. Til høsten starter de greenkeeperutdannelse i tillegg til idrettsfaget.

Publisert

Hvam VGS som i fjor kunne feire 100-årsjubileum, ligger vakkert til i landbruksomgivelser på Romerike, en snau time fra Oslo.  Skolen har hatt idrettslinje med golf siden 2003, og vel 50 elever fra ulike steder i Norge trådt sine golfsko her. For de som har enda grønnere interesser, kan greenkeeperutdannelse være et glitrende alternativ. Rektor Iver Husum realiserer nå en plan som har vokst siden et besøk på Elmwood College i St. Andrews for ti år siden, og brikkene gfaller nå på plass. Han har hentet greenkeeperlærer Magnus Barth fra Fullrö Golfklubb i Sverige. Akershus fylkeskommune har gått med på å finansiere en ny nihullsbane i tilknytning til skolen, den er klar til høsten, med øvingsgreener og alle muligheter for å undervise om golfbanedrift.
– Jeg syns det er fremtidsrettet at fylkeskommunene satser såpass på golf i utdanningsøyemed. De bidrar med 13,1 millioner kroner. Selv bidrar vi med fire millioner i egeninnsats, sier Iver Husum. Golfbanen blir den nye banen til Hvam golfklubb som har vel 500 medlemmer. Disse har til nå spilt på en midlertidig bane som nå skal pløyes opp igjen til jordbruksformål.
– Vi vet at det er enorm etterspørsel etter arbeidskraft på norske golfbaner, og vi syns det er viktig at å opparbeide norsk kompetanse på dette området, sier greenkeeper-faglærer Magnus Barth. Faget ligner litt på anleggsgartnerfaget, men det krever mer detaljkunnskap om vekstfysiologi, miljøvennlig skjøtsel, bruk av maskiner og service.
– Det er viktig at greenkeeperne lærer seg golf, slik at de kan drive kundetilpasset, drift sier Magnus Barth.

Lærlinger
 Rektor Husum forteller at de allerede får mange henvendelser fra golfklubber som trenger lærlinger. Men det vil gå ett år eller to før Hvam har lærlinger å tilby.
– Elevene må jo først rekke å lære litt, sier han. De håper å starte med fire – seks elever, og det er ingen ulempe at eleven kan litt om golf på forhånd. Faglærer Barth lover at de skal få en god utdannelse og oppfølging på både golf og gress.
– Vi kommer til å ta med elever på turneringer, så de skal få full forståelse av hva faget handler om.  Det er også viktig at banen er ordentlig, slik at elevene får realistiske forhold for å utvikle gode rutiner, sier Barth. 

Golf og idrett
Idrettsutdanningen på Hvam dekker alle deler innen golf, som blant annet anatomi, fysisk trening, svingteknikk, regler, undervisningsteknikk, mental trening, samt mål og handlingsplan.
– Elevene får god bakgrunn for å fortsette å arbeide med golf etter utdanningen eller selvfølgelig søke seg til college i USA hvis man vil fortsette å spille på et høyt nivå, sier Van Vuuren som er lærer i golf og idrettsfag. I tillegg får eleven de teoretiske fag som skal til for å få studiekompetanse.
– Vi har et internat, så vi har mulighet til å ta imot spillere fra hele landet. Og med kapasitet på ti nye elever pr år så har mulighet til å ta inn lovende talenter som er på vei ned i hcp – ikke bare de som allerede har et lavt hcp, sier Jørgen van Vuuren. I år er det totalt ti elever – alle gutter –  på de tre trinnene.

Toppidrett og skole

– Jeg begynte her for å bli en bedre golfer, og det har jeg blitt! Tre års videregående skole er snart et tilbakelagt kapittel for Atle Rudén fra Høybråten i Oslo og medlem på Losby Golfklubb. Han har valgt å kombinere videregående skole med idrett og golf.
Da Atle begynte på Hvam lå handicapet hans på 4,5, mens han nå er nede i 1.
– Det blir seigere og seigere å bli bedre, men jeg har spilt på Titleisttouren de siste to årene og er kvalifisert i år også, sier han. Kombinasjonen av skolearbeid og golf har passet Losbyspilleren bra.
– Skolen er lagt opp til at vi skal kunne drive toppidrett og få studiekompetanse samtidig. Når vi skal på turenringer eller samlinger får vi idrettspermisjon, ikke fravær, selv om vi naturligvis må gjøre det skolearbeid som skal til, sier Atle. Han planlegger å fortsette med golf på college I USA, og nødvendige tester er allerede gjennomført.
– Alt i alt har det vært tre bra år, og jeg har fortsatt alle muligheter etterpå, sier Atle.

Gratis
Til forskjell fra de øvrige videregående skolene med golf på timeplanen, er Hvam en fylkeskommunal skole, og dermed gratis. Skolen har sin egen golfbane rett utenfor døren, og de samarbeider også med Miklagard Golf, så elevene har mulighet til å trene og spille der når de vil uten kostnad. Fire simulatorer, samt svingstudio med trackman og swing catalyst er flittig i bruk vinterstid.
– Når vi tar inn nye elever, så har vi en testdag der vi ser på karakterer, spillenivå, fysisk nivå og fremfor alt glød og engasjement for idretten golf, sier JørgenVan Vuuren.  Og det ser ut som om elevene trives.
–  Det er helt greit å bo på internat. Vi får mat, det er styrkerom her, og vi kan trene akkurat så mye vi vil. Jeg trener omtrent 20 timer i uken, utover det vi har på skolen, sier førsteklassing Sondre Gluggvatshaug fra Hakadal. Sondre drømmer om å bli proff, men først må han kvale inn på Titleist tour, et av sesongens mål.
 

Powered by Labrador CMS