Klokken er 12 på ettermiddagen. Lyset tennes i gymsalen til Løkenåsen Skole i Lørenskog. Mark Davies hos Losby Golfklubb kommer slepende inn med åtte store bager fylt med utstyr. Han setter seg i enden av gymsalen og begynner å montere utstyret. Først noen tennisnett. En blink. Et golfflagg. Noen miniatyrtrær i plastikk. Han setter opp noen titalls kjegler. Plasserer gummiballene pent og pyntelig ved utslagsstedene.

 

Tre kvarter senere er banen klar. En 12-hullsbane som fyller hele gymsalen med ulike aktiviteter – tennis, cricket og basket. Og så klart golf. Svetten spruter av Mark allerede, og han har ennå ikke tatt i mot skoleklassen som snart kommer stormende inn i gymsalen.

 

Det er nå tre år siden Losby bestemte seg for å tenke i nye baner i arbeidet med å få flere barn til golfsporten. Lærere fra åtte ulike skoler i Lørenskog-området ble invitert til en demonstrasjon om golfsporten. Losby inviterte skolebarn til å prøve golf hos Losby, og David Lloyd og Mark Davies hos Losby tok også med seg nybegynnerutstyr ut til skolene. De investerte i åtte Tri-Golf-bager, som er en tilpasset versjon av golfutstyr som introduserer golf til større grupper av barn på en morsom og sikker måte.

 

– Dette handler om å tenke langsiktig. Barna er fremtiden, og selv om dette kanskje ikke fører til nye medlemmer akkurat nå, er det viktig at golfen blir mer synlig hos barn og unge. Vi mener skolen er nøkkelen til å tilgjengeliggjøre golfen for flere, slik at det blir en idrett for alle, sier Mark Davies til Norsk Golf.

 

Avhengig av støtte

 

NGF ble så begeistret for prosjektet at de bestilte Tri-Golf-bager til 70 golfklubber rundt i Norge.  Arendal, Asker, Aurskog & Finstadbru, Bærum, Eiker, Gjerdrum, Losby, Molde, Mørk og Norsjø ble pilotklubber i prosjektet «golf i skolen». Klubbene har fulgt opp prosjektet i varierende grad. I tillegg til Losby, satser også Mørk tungt på golf i skolen.

 

– I løpet av de to siste årene har 160, det vil si samtlige, femteklassinger tatt «veien til golf» i Spydeberg-skolen. Dette golfkurset går over hele skoleåret, så sjelden har vel noen gått opp til «eksamen» på grønt kort med en grundigere opplæring, opplyser leder i Mørk Golf, Åge Wedøe til Norsk Golf.

 

Prosjektet fortsetter neste år, og det diskuteres allerede om det også skal innføres som obligatorisk del av kroppsøvingslæringen i flere nabokommuner. Mørk er med sine 220 registrerte juniorer en foregangsklubb i juniorarbeidet.

 

Hos Losby har David Lloyd og Mark har ofret mye av sin fritid for å få golfen ut i skolene. De startet prosjektet i tospann, men Mark har de siste månedene drevet prosjektet så å si på egen hånd.

 

Han legger ikke skjul på at det har vært tøffe tak, der de flere ganger har måttet stoppe opp og spurt seg «Hva får vi igjen for dette?». Han er likevel overbevist om at dette er veien å gå.

 

– Det var England som startet opp «Golf i skolen»-initiativet, og det har vært en enorm suksess. Jeg ser ingen grunn til at det ikke kan bli det i Norge også, men da er vi avhengig av at flere klubber følger etter, og vi trenger mer støtte fra både skole og forbund.

 

– Det er mye lettere å få innpass hos skolene hvis man har forbundet i ryggen. Om to år er golf en OL-gren, og de olympiske ringene er noe alle kjenner igjen. Det burde de utnyttet mer i rekrutteringen av barn og unge, sier Davies.

 

Han har imidlertid forståelse for hvorfor NGF ikke er veldig involvert i deres skoleprosjekt.

 

– NGF ga oss et årlig tilskudd da vi startet opp, men er ikke involvert i det nye prosjektet. Selv om vi gjerne skulle hatt mer hjelp, har jeg full forståelse for at det viktigste for NGF i dag er å ta vare på eksisterende spillere for å stoppe medlemsfrafallet. Det arbeidet vi i Losby gjør ute i skolene merker vi kanskje ikke effekten av før om ti til tyve år, men det er likevel et veldig verdifullt arbeid som gjøres.

 

Reddet av bedrift

 

Losby hadde i utgangspunktet tenkt til å legge skoleprosjektet på is tidligere i høst, men så kom plutselig Gjensidige på banen. De tente på initiativet, og har gitt Losby midler til å fortsette arbeidet med å få golf ut barn og ungdom. Davies anslår at Losby gjennom sitt prosjekt allerede har introdusert nærmere 3000 barn og ungdom for golfsporten.

 

– Det er takket være Gjensidige at vi fortsatt kan holde på. Det hadde vært utrolig synd om vi måtte avslutte dette. Som regionalt kompetansesenter er barn og unge fra 8 til 15 år en viktig gruppe, og dette prosjektet passer perfekt inn i denne satsingen, forklarer Mark.

 

Han skal ut i syv gymtimer hos skoler i Lørenskog-området i desember, og skal i gang igjen i slutten av januar. Pengene klubben har mottatt fra Gjensidige har blant annet blitt brukt til investering i nytt utstyr. Som et supplement til Tri-Golf-utstyret, har Losby kjøpt inn utstyr fra Factory Eleven. Her får barna bryne seg på andre idretter enn bare golf.

 

–  Dette handler ikke om at alle skal begynne å spille golf. Det handler om å introdusere golfen for flere. Det er lett for golfen å drukne i alle tilbudene som er der ute. Ettersom de færreste golfbaner er veldig sentrumsnære, er det viktig at vi som jobber i golfen kommer og møter barna der hvor de er, forklarer Mark, og legger til:

 

– Golfen må assosieres med noe som er gøy. Akkurat som det ikke er noe gøy for oss voksne å slå på en tom driving range uten noe å sikte på, må vi også dekorere golfen for barn og unge. Med Tri-Golf og Factory Eleven så ser golfen kul ut ved første øyekast.

 

 

«Life skills»

 

Klokken har blitt ett. De første åttendeklasseelevene kommer løpende inn i gymsalen, men stopper opp med store øyne når de ser 12-hullsbanen med ulike aktiviteter fra Tri-Golf og Factory Eleven som Mark har montert opp.

 

– Wow, dette så kult ut!, roper en av guttene. 

 

Et kvarter senere er de i full gang. Mark har gitt ungdommene en liten innføring i de ulike aktivitetene og delt ut scorekortene hvor lagene på to og to skriver opp poengene. Vinnerlaget inviteres til Losby hvor de får spille på simulator. Før sesongen begynner har Mark planer om å invitere alle vinnerlagene til Losby, hvor de blir tilbudt gratis Veien til golf-kurs.

 

Ikke alle barna er like interesserte. Noen vil helst klatre opp i ribbeveggen. Andre begynner å spille fotball med de små gummiballene. Men de aller fleste spiller banen slik den er tegnet opp i scorekortet, og jubler når de ser ballen fly mot flagget. Eller blinken i dette tilfellet.

 

Mark får hjelp av klassens lærer, Sven-Kjetil Åsnes til å holde styr på klassen. Han er godt fornøyd med de to timene som nettopp har flydd avgårde.

 

– Dette er en litt annerledes gymtime, og det er ikke vanskelig å se at de har det veldig gøy. Golfen hjelper dem også å lære seg viktige «life skills» som folkeskikk og respekt for hverandre, konkluderer Åsnes.