NB! Oppdatert søndag 28. oktober: Søndag kveld vant Cameron Champ PGA Tour-turneringen Sanderson Farm Championship i det som bare var hans andre start som PGA Tour-spiller. Artikkelen fortsetter under videohøydepunktene fra seieren hans.

 

– – – 

Under fjorårets U.S. Open på Erin Hills ble Cameron Champ et kjent navn i amerikanske golfkretser, og ikke bare på grunn av hvor bra navnet hans klinger.

Champ, som på det tidspunktet fortsatt var amatør, imponerte med å komme på 32.-plass i majordebuten. Det var imidlertid ikke det som fikk folk til å sperre opp øynene: Champ drivet ut alle verdensstjernene uten problem, og med en snittlengde på 320 meter på utslagene (!) slo han lengst i hele feltet.

I ettertid har golf-verden fått se at slike lengder er normen og ikke unntaket for Champ.

Californieren startet proffkarrieren i fjor vinter med å komme seg gjennom det trange nåløyet i Web.com Tour-kvalifiseringen, og i hans første sesong på nivå 2 i USA i år rykket han rett opp til PGA Tour. Og fra tee var det ingen som var i nærheten av å kunne måle seg med ham. 

Med en gjennomsnittlig slaglengde på 314 meter var han ikke bare ti meter lenger enn nærmeste utfordrer på listen: Det var den lengste gjennomsnittlige slaglengden som noensinne er målt på Web.com Tour over en hel sesong.

(Ikke nok med det: han ranket så høyt som 37.-plass i fairwaytreff-kategorien.)

Enda mer utrolig er det at Champ slo hele 27 meter lenger enn Dustin Johnsons tall fra 2015, som er den lengste registrerte snittlengden over én sesong på PGA-touren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cameron Champs sving er en stilstudie i hvordan man skaper fart i golfsvingen. 

I sesongstarten på PGA-touren for noen uker siden, Safeway Open, fortsatte Champ der han slapp med sine enorme lengder fra tee. Ifølge den viktige statistikken «strokes gained», hvor PGA Tour måler hvor mange slag en spiller tjener i forhold til resten av feltet på de ulike delene av spillet, tjente han ifølge Golf Digest i snitt 1,605 slag hver runde på utslagene sine – til tross for at han bare traff halvparten av fairwayene.

Det viser bare at så lenge roughen ikke er like tykk som den er under U.S. Open eller på Le Golf National under Ryder Cup, er det bedre å kunne slå inn med en wedge fra roughen enn med en lengre jernkølle fra fairway.

Må ses i slow-motion

Cameron Champs enorme fart vekker oppsikt i USA. Denne måneden pryder han forsiden av amerikanske Golf Digest.

Cameron Champ veier bare 79 kilo og måler 180 centimeter på strømpelesten. Når man ser svingen hans, ser det helt uanstrengt og kontrollert ut – ja, faktisk så uanstrengt at man må gni seg i øynene av hvor raskt ballen forsvinner ut i luften etter balltreffet. 

Når man studerer svingen i i sakte film, skjønner man derimot hvor lengden kommer fra: Han har en lang oppvridning hvor han lader opp mye kraft i baksvingen. På vei tilbake ned mot ballen holder han igjen vinkelen mellom underarmen og kølleskaftet nesten hele veien ned til rett før balltreffet («lag»/«lægg»), før han frigjør all kraften han har bygget opp, på det perfekte tidspunkt.

Resultatet er en gjennomsnittlig svinghastighet på rundt 130 miles per time (209 kilometer i timen) og ballhastighet på opptil 197 miles i timen (317 kilometer i timen).

Dette bildet publiserte Ping da de tilpasset Cameron Champ til deres nye G400-driver. Trackman-tallene er nesten ikke til å tro.

Til sammenligning hadde Keith Mitchell den høyeste gjennomsnittlige svinghastigheten på PGA-touren i fjor med 124,67 miles i timen, og ingen andre spillere var over 123. Trey Mulliunax hadde den høyeste ballhastigheten med et gjennomsnitt på 182,22 miles per time, etterfulgt av Tony Finau (181,1) og Rory McIlroy (181,57).

Det er nærmere Cameron Champ sine tall med treerwooden!

(Artikkelen fortsetter under videoen av Champs sving)

Tigers tidligere trener ble målløs

Cameron Champ trenes av Tiger Woods sin tidligere trener Sean Foley, som i dag blant andre jobber for verdenstoer Justin Rose.

Foley sier at han ble målløs første gang han så Champ slå baller som 15-åring på driving-rangen til Orange County National i Florida i 2010.

– Den første timen jeg så ham slå baller, hadde jeg en følelse av ærefrykt, sa Foley da Golf Channel intervjuet ham under U.S. Open i fjor sommer.

Den levende legenden Gary Player, en av tidenes mestvinnende golfspillere, tror Champ kan revolusjonere golfsporten:

 

 

Champ ble lært opp i golf av bestefaren sin, Mack, som hadde et fast mantra til barnebarnet sitt:

«Sving så hardt du kan, slik at du bygger opp raske muskelfibre.

Med en sving som skaper så enorm fart, blir det også mye belastning på kroppen. Allerede før Champ debuterte som collegespiller på Texas A&M i 2014, hadde han slitt med både skiveprolaps og en brukket ryggvirvel, og han måtte tilbringe brorparten av sine tre første semestere på sidelinjen med skader.

Sammen med Foley har han lagt om oppstillingen og svingbevegelsen, og han har holdt seg skadefri siden.

Da Champ forberedte seg til U.S. Open på Erin Hills i fjor, fikk han mulighet til å spille en innspillsrunde med Rory McIlroy og Louis Oosthuizen. McIlroy har gjort det til vane å slå 30 meter lenger enn de andre spillerne, men denne gangen måtte han finne seg i å ofte ligge langt bak medspilleren sin.

Champs lave kanoner tok flyfoto av McIlroy sine utslag og fortsatte å rulle i en liten evighet:

– Rory kunne ikke tro det. Han kommenterte at ballen nesten ikke var oppe i luften og likevel fløy så langt, sier Foley.

Sean Foley sammenligner Champs talent med tidenes beste sprinter:

– Han besitter en fysisk ferdighet som kan sammenlignes med Usain Bolt. Han er bare så utrolig mye raskere enn alle de andre.

Selv har Champ et avslappet forhold til lengdene side. Da PGA Tour intervjuet ham før Safeway Open, sa han at lengdene ikke betyr noe hvis han ikke kan omsette det i lavere scorer:

– Å slå langt har vært en naturlig evne jeg har hatt siden jeg var barn. Jeg har alltid klart å slå langt, men nå bryr jeg meg ikke så mye om det.

– Jeg jobber heller hardere med andre deler av spillet slik at jeg kan utnytte fordelene som lengden min gir meg.