Tekst: Kaia Means

Mens PGA Touren spiller baner på Hawaii i januar, blir tv-seere begeistret av den unike naturen på de vulkanske øyene. Når Hawaiis beste baner av dem som er åpne for vanlig gjestespill skal kåres, er The Prince, tegnet av Robert Trent Jones Jr., ofte på toppen av listen.

Norge har ’søsterbanen’ til The Prince. Da Trent Jones designet Holtsmark i Sylling, syntes han at det kuperte landskapet lignet perlen på Hawaii på flere hull, med bratte raviner der hullene går på langs eller over fra den ene siden til den andre. Enkelte av hullene er slående like.

Men i 2011 har The Prince vært stengt for omfattende arbeid på alle hull, gjort av RTJ2, firmaet til Trent Jones.

”Banen vil bli restaurert og oppnå den originale standarden den hadde da den åpnet, og som gjør at den har fortjent status som Hawaiis beste bane,” sier Trent Jones. ”Vi behandler The Prince på kongelig vis, det fortjener den.”

The Prince åpnet opprinnelig i 1990 på Hawaiis nordligste øy, Kauai. Banen kom senest etter nyttår 2012 med på listen over USAs topp 100 resortbaner som nummer 20, kåret av bladet GolfWeek. Vanlig greenfee ligger på hele $240, mens ettermiddagsgreenfee er $150.

Mye av renovasjonsarbeidet går ut på å reså, forstørre og forme greenen til å være bedre tilpasset det nye gresset. Noen nye utslagssteder og bunkere skal gjøre banen mer spennende og variert. I tillegg er fairwayene gjort bredere enkelte steder, og felling av trær vil gjøre at golfere kan bedre nyte utsiktene fra både utslagssteder og greener.

Spesielt på hull 13 og 14 vil det bli bedre utsikt mot Stillehavet, noe som kanskje banen i Sylling ikke helt kan matche. Ei heller dyrelivet er helt likt mellom The Prince og Holtsmark. The Prince kan skilte med flere truede fuglearter, blant annet en lokal fugl ved navn ‘alae ke’o ke’o.’ Det er en slags sothøne. 

For mer informasjon se www.princeville.com.