Han ble anklaget for juks som collegespiller, og han har blitt tatt på fersk gjerning i å bryte reglene både på Europa-touren og PGA-touren.

Det er ikke uten grunn at Patrick Reed er en av verdens mest polariserende spillere.

Nå er han i hardt vær igjen.

På det tiende hullet i lørdagens tredjerunde av Farmers Insurance Open på Torrey Pines misset Reed andreslaget sitt fra fairwaybunkeren langt til venstre.

TV-bildene viste tydelig at ballen spratt en gang frem i roughen, før den la seg ned i det dype gresset.

Da Reed – som på det tidspunktet ledet med fire slag – kom bort til ballen, satte han seg på huk for å inspisere hvordan ballen lå for å sjekke om den var plugget.

Etter å ha spurt en frivillig i nærheten om hun så ballen sprette og fått nei til svar, plukket han den opp før han tilkalte dommeren eller markør – mens Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad satt sjokkerte og fulgte med i Eurosports kommentatorboks.

Det riktige i situasjonen ville vært å vente til dommeren kom, for deretter å få en beslutning på om ballen var plugget eller ikke. Men Reed tok heller saken i egne hender.

– Ballen SPRETTER jo. Den ballen er ikke plugget i det hele tatt. Ikke i nærheten! Hva er det som skjer? utbrøt en rystet Per Haugsrud.

Henrik Bjørnstad var ikke i tvil om hvorfor Reed var kjapt ute med å plukke opp ballen:

– Den legger seg så dårlig i roughen at han går inn med henda og styrer, fordi han ønsker det. Dette liker jeg absolutt ikke!

(Artikkelen fortsetter under)

 

Da dommeren omsider kom bort til Reed, sjekket han fordypningen i bakken hvor ballen angivelig hadde ligget. Etter å ha stukket fingeren ned i gresset, konkluderte han med at det var et hull der som kunne antyde at ballen hadde vært plugget.

Dermed ble Reed belønnet med fri dropp, muligheten til å vaske golfballen og en mye enklere pitch inn mot green.

– Hvordan kan dommeren bedømme at ballen har vært plugget når ballen ikke ligger der? spør Golf Digest-journalist Geoff Shackelford på Twitter.

Reaksjonene på Twitter lot naturligvis ikke vente på seg, og en rekke profilerte journalister er ikke i tvil om at Reed jukset og skriver at han burde bli diskvalifisert.

Den amerikanske TV-produsenten CBS fikk også hard medfart for hvordan hendelsen ble dysset ned, men etter hvert som seerstormen utviklet seg, hadde elefanten i rommet vokst seg så stor at den ikke lenger kunne overses.

Det norske Eurosport-teamet var blant dem som henvendte seg til PGA Tour, og i løpet av bare noen få minutter hadde deres Twitter-innlegg allerede fått flere tusen likes og retweets:

 

 

 

Den frie droppen gjorde at Reed klarte å redde par på hullet. Selv om det ble en tung avslutning på runden med fire bogeys i innspurten, deler han ledelsen med meksikaneren Carlos Ortiz før siste runde – to slag foran Viktor Hovland som jakter karrierens tredje PGA Tour-seier.

(Leaderboard)

Etter å ha fylt ut scorekortet ble Reed stående lenge å prate i mobiltelefonen. Det hele virket som en avledningsmanøver for å slippe unna kritiske spørsmål fra media, men da produsenten besluttet å forlenge TV-sendingen for å få plass til et intervju med Reed, kunne han ikke lenger gjemme seg.

(Artikkelen fortsetter under)

 

Da CBS-reporter Amanda Balionis konfronterte Reed med hvorfor han plukket opp ballen før han hentet dommeren, svarte han:

– Rett etter jeg slo slaget, så vi ballen fly til venstre. Den forsvant. Jeg så den ikke sprette. Da vi ikke så det, spurte vi den frivillige som var nærmest ballen. Den frivillige sa ballen ikke spratt.

– Jeg markerte ballen for å se om den var plugget. Da jeg tok fingeren ned i bakken, følte jeg at den var plugget. Da hentet jeg dommeren. Dommeren sa også at den var plugget. 

– Ingen av medspillerne eller caddiene hadde sett ballen falle.  Når vi er der ute på banen, klarer vi ikke se alt. Jeg må stole på hva de frivillige ser. Jeg følte jeg gjorde det riktige. 

På spørsmål fra Balionis om han ville gjort det samme igjen etter å ha sett reprisen, svarer Reed:

– Ja, når spillerne, caddiene og frivillige sier at ballen ikke spratt, ville alle markert den og sjekket for å se om den var plugget.

 

Etter intervjuet spurte CBS-kommentator Jim Nantz PGA Tour-dommersjef Ken Tackett om han kjøpte Reeds forklaring.

Tackett tok Reed i forsvar:

– Som Patrick selv sa, gikk han gjennom prosessen. Ballen forsvant ut av syne for alle i gruppen. Han og de andre spillerne mente ballen ikke hadde sprettet. Han gjorde alt vi ber om fra spillerne.

– Det er lett å være etterpåklok når man ser videoen, men det er mange variabler i spill der ute. Jeg synes Patrick gjorde en god jobb med å forklare sin tankeprosess.

Nantz virket på sin side ikke fornøyd med forklaringen og spurte retorisk:

«Er det mulig at ballen kan være plugget når den spratt en fot opp i lufta?».

Kommentator Nick Faldo gikk langt i å antyde at Reed jukset:

– Problemet er: KAN en ball som spretter i roughen, virkelig plugge seg? Betyr det at alle som har slått i dyp rough denne uken, kan hente inn dommeren? Det er enkel fysikk at en ball som treffer bakken i 10 kilometer i timen, ikke kan plugge seg.

Haugsrud: – Kan ikke huske at dette har skjedd på dette nivået

(Artikkelen fortsetter under)

Eurosport-kommentatorene Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad ble sjokkert av hva de så fra Patrick Reed på Torrey Pines lørdag. (Foto: Eurosport)

Per Haugsrud sier til Norsk Golf at Reeds opptreden står i skarp kontrast til hva som er normal kutyme på touren:

Vi som har holdt på i alle år, vet at spillere tilkaller dommere for alt mulig. Selv om du kan reglene, kaller du til deg en dommer likevel for å være sikker.

– Du tilkaller dommer før du gjør NOE som helst med ballen! Men Reed markerer den og tar den opp. Da kan man bare spekulere i hvorfor det var et hull der, sier Haugsrud og påpeker at ballen falt ned på bakken fra samme høyde som er lik den man dropper fra.

Hvorfor er fordypningen i bakken der? Den er det i hvert fall ikke ballen som har laget.

Per Haugsrud

– Hvorfor er fordypningen i bakken der? Den er det i hvert fall ikke ballen som har laget.

– Det er helt utrolig at han får seg til å gjøre det. Med den karrieren han har hatt, og den historikken han har? Jeg kan ikke huske at dette har skjedd på dette nivået.

Haugsrud beskriver dekningen av hendelsen på amerikansk TV som «en skandale». Produksjonen viste ikke reprise av bildene før to timer etterpå, og bildene som ble vist på norsk TV rett etter hendelsen, var Eurosports egne bilder.

Haugsrud tror også at engasjementet som Eurosport sine seere viste, bidro til at Reed til slutt ble konfrontert på TV.

– Folk har filmet sendingen vår med sin egen mobil og sendt twittermeldinger til PGA Tour.

– Da amerikansk TV ikke tok dette opp, bestemte vi oss for å lage en egen melding. Det endte opp med å bli sendt til PGA Tour over 10 000 ganger. Jeg tror det har hatt en påvirkning på at Reed ble konfrontert med dette i sendingen.

– Det er en skokk med dommere over hele banen, og alle har golfbiler. Reed leder turneringen med fire slag når dette skjer – og så tilkaller han ikke dommer når ballen ligger der – det begynner jo allerede der!

– Patrick Reed har sin lille kohort. Han snakker ikke med foreldrene sine eller familien sin. Han har sin egen lille gruppe mennesker han forholder seg til, og han gir f*** i hva alle utenfor sier eller mener.

– Det er helt utrolig at han får seg til å gjøre det, avslutter Haugsrud.