Den siste tiden har NRK kartlagt lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i ulike idretter. Golf er blant der forskjellene er størst på verdensbasis. Caroline Martens sier i et intervju med NRK denne uken at det ikke er rettferdig at hennes arbeidsplass ikke har samme status som på herresiden. På de store tourene er det ofte fem-seks ganger så store premiepotter blant herrene som på damesiden.

– Vi er nødt til nesten å vinne turneringen for å overleve, i motsetning til guttene. Det er ikke rettferdig. Jeg vil gjerne at min arbeidsplass skal kunne ha samme status som guttenes arbeidsplass, når det er snakk om den samme arbeidsplassen, sier Martens til NRK.

Ekspertkommentator i Viasat og tidligere golfproff, Joakim Mikkelsen, reagerer på uttalelsen. Han har forståelse for Martens’ frustrasjon, men sier det ikke blir riktig å kalle de ulike tourene for «samme arbeidsplass». Han understreker at det er markedet – ikke tourene selv – som bestemmer verdien på produktet.

Les artikkelen her: Reagerer på utspill om kjønnsdiskriminering i golf

Nå sier LPGA Tour-spiller Beatriz Recari til Norsk Golf at hun har full forståelse for at det er markedskreftene som styrer. Hun ønsker imidlertid at golfens styresmakter kunne vært mer proaktive i kampen om likestilling.

– Jeg forstår hvorfor herrenes tourer og spesielt PGA-touren er så mye større. PGA Tour og LPGA Tour er to helt forskjellige organisasiner. LPGA Tour har begynt å gjøre en mye bedre jobb med organiseringen. Det jeg har mindre forståelse for, er hvorfor USGA, R&A og PGA of America ikke kan gi kvinnene samme premiepenger som herrene i U.S. Open, som arrangeres av USGA, British Open, som arrangeres av R&A og KPMG Womens PGA, som arrangeres av PGA of America.

– Her har de muligheten til å jobbe for likestilling, men de gjør ikke noe med det, konstaterer Recari overfor Norsk Golf.

Sammen med sin norske caddie og samboer Andreas Thorp på bagen har hun konkurrert verden over de siste årene. Der er det stor forskjell på statusen kvinnegolfen har i Vesten og i Øst-Asia.

Andreas Thorp sier til Norsk Golf at det ikke er snakk om diskriminering når herrene tjener mer enn damene.

 «Instagram»-skjønnheter med millioner av følgere på sosiale medier og tjener mer enn mange av de beste proffspillerne. Da kan vi snakke om urettferdighet!

Andreas Thorp

– På den sør-koreanske touren tjener kvinnene faktisk mer enn mennene. Interessen henger sammen med nivået og hvor mange som spiller, sier Thorp.

Thorp sier at dersom man skal diskutere likebehandling i golf, er det større diskriminering internt på kvinnetourene enn hvis man sammenligner dame- og herregolf.

– Blant kvinnene deles deler turneringsarrangøren ofte ut wild-cards til de spillerne som er vakrest og flinkest til å fronte seg selv på sosiale medier, ikke de spillerne som har gjort seg fortjent til det. Det samme ser vi på sponsorsiden. «Instagram»-skjønnheter som Paige Spiranac og Blair O´Neal har mange millioner følgere på sosiale medier, og de tjener mer enn mange av de beste proffspillerne. DA kan vi snakke om urettferdighet, konstaterer Thorp.